Nijmegen zet koers met nieuw centrumplan

30 juli 2004, 9:30
Het stadscentrum van Nijmegen wordt aan de noordkant uitgebreid. Daarmee verandert Nijmegen van een stad aan de Waal naar een stad die de Waal omarmt. De Waalsprong is geen wijk achter de dijk, maar een onderdeel van de stad aan de rivier. Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen heeft voor deze uitwerking van de Waalsprong gekozen. De noordelijke uitbreiding van het centrum krijgt de naam Citadel. Het college heeft tevens ingestemd met het woningbouwplan Groot Oosterhout. Deze wijk sluit meer aan bij het Betuws karakter.

Met deze nieuwe wijken groeit de variatie en het aanbod aan woningen en voorzieningen in de Waalsprong. In totaal gaat het hierbij om de bouw van 5000 woningen. De plannen worden de komende maanden verder uitgewerkt tot bestemmingsplannen en beeldkwaliteitsplannen.

De Citadel
Het plan voor het centrumgebied is opgesteld door Peter Trimp van T&T Design in samenwerking met AM Vastgoed uit Gouda. Trimp heeft zijn plan de Citadel genoemd, sterk geïnspireerd door de met singels omsloten historische binnenstad van Nijmegen. De Citadel komt te liggen tussen de huidige spoorbrug en toekomstige tweede stadsbrug. Het is het stedelijke hart van de Waalsprong waar winkels, horeca, vermaak, kantoren en woningen worden gemengd. De Citadel wordt deels tot dijkhoogte opgehoogd. De toekomstige bewoners kunnen daardoor maximaal profiteren van de kwaliteiten van rivier en uiterwaarden. Het gebied ligt in een halfronde vorm geplooid rondom het Fort Beneden Lent dat met gracht geheel gehandhaafd blijft. Ook de historische watergang de Rietgraaf wordt in het plan opgenomen. Het nieuwe centrumgebied wordt door bus, trein en fiets optimaal ontsloten, maar er wordt ook gezorgd voor goede parkeervoorzieningen. Aan de inrichting van de openbare ruimte worden hoge eisen gesteld.

Groot Oosterhout
Het plan Groot Oosterhout ligt oostelijk van het Woonpark Oosterhout dat al deels gereed is en waar nu in de nieuw wijk de Elten weer volop gebouwd wordt. De plannen voor Groot Oosterhout zijn ontworpen door Gijs van den Boomen van het bureau Wissing uit Barendrecht. Groot Oosterhout wordt vooral een woonwijk. De ontwerper heeft zich daarbij vooral laten leiden door het zoeken naar vormen van ontspannen stedelijk wonen. Midden in het plangebied wordt een nieuw dorpslint, passend bij het Betuws karakter, gecreëerd. De groenstructuur wordt bepalend voor het karakter van de wijk. Langs het lint ontstaat een gevarieerd milieu van wonen in hogere dichtheid gemengd met voorzieningen en kleinschalige bedrijvigheid. Aan de randen van Groot Oosterhout wordt in een lagere dichtheid gebouwd. Daardoor ontstaan ‘woondorpjes’ met een grote verscheidenheid aan typologie, kavelgrootte en informele sfeer. De Citadel en Groot Oosterhout zijn het resultaat van een uitwerking van het Voorkeursmodel Waalsprong dat medio 2003 door de gemeenteraad is vastgesteld. In de loop van 2005 worden de bestemmingsplannen en beeldkwaliteitsplannen in procedure genomen. illustraties: www.waalsprong.nl

Trefwoorden

dichtheid

Andere nieuwsberichten

Aardbevings- en krimpbestendig IKC voor Wagenborgen

Gisteren, 13:35

Harderwijk wil stadsmuur 'herstellen' met glazen bakstenen

Gisteren, 10:45

RAI breidt uit met hal aan Wielingenstraat

22 juli, 2:44

Architect César Pelli (92) overleden

22 juli, 11:41

Aanvullend onderzoek onderhoud monument Dam

Gisteren, 09:14

Schunck lanceert Heerlen Rooftop Project

19 juli, 4:41

Eigen huis vaker uit zicht middeninkomens

19 juli, 10:01

Expositie rond meubelontwerpen van Kengo Kuma

18 juli, 5:33

Boek over het bouwen van buurten verschenen

18 juli, 12:25

Space Encounters initieert pop-up werkplek-horeca-kunstruimte

18 juli, 10:32
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan