Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN

Nieuwe studentenhuisvesting voor TU Delft

3 februari 2012, 9:54
Studioninedots en HVDN hebben de besloten prijsvraag gewonnen voor een complex met 140 permanente studentenwoningen op de campus van de TU Delft. Het gebouw krijgt een lengte van 67 meter en wordt vijf lagen hoog. Dat maakten beide architectenbureaus donderdag bekend.

Aan de prijsvraag namen verder Architectenbureau Marlies Rohmer en Knevel architecten deel. “Het gebouw moest een sterke, eigen identiteit en een collectieve ruimte op het dak krijgen. Ook werd gevraagd extra regenwateropvang op het dak te realiseren”, vertellen Studioninedots en HVDN.

Het winnend ontwerp verleent het gebouw een ‘dynamische’ gevel en een collectieve ruimte in het hart, in plaats van op het dak. “Hierdoor is een interactieve relatie tussen de bewoners, het gebouw en zijn omgeving ontstaan en kan het dak volledig met mos-sedum worden beplant”, zeggen de bureaus.

Wegens de verwachte groei van het aantal studenten worden de komende jaren 1100 permanente studentenwoningen gerealiseerd in de ontwikkelzone Midden-West van de TU Delft. Het gebouw van Studioninedots en HVDN aan de Balthasar van der Polweg vormt het eerste project.

Corridor
Het volume, Suite 9 genaamd, is in de basis opgebouwd uit een centrale corridor met aan twee zijden studentenwoningen. Op strategische plekken zijn een aantal woningen verwijderd, zeggen de bureaus.

“Doordat de studentenwoningen afzonderlijk van elkaar zijn geïsoleerd en afzonderlijk constructief zijn opgebouwd kon in het ontwerp vrij worden bepaald waar dit zou gebeuren. De open ruimte die zo gecreëerd is geeft het gebouw de gewenste transparantie die zorgt dat de achtergelegen binnenhoven hun relatie met de Balthasar van der Polweg behouden.”

“Door aan beide kanten van de corridor een verschillend aantal woningen te verwijderen ontstaat een levendige en onverwachte doorsnede met een overdekte entree en een centraal gelegen overdekte collectieve buitenruimte. Aan de zuidzijde zijn meer woningen verwijderd zodat het zonlicht tot diep in het gebouw kan komen.”

“Een ruime trap verbindt de verschillende lagen met elkaar als één doorlopende collectieve buitenruimte. Deze centraal gelegen gezamenlijke buitenruimte vormt het hart van het gebouw. De houten bekleding geeft een warme uitstraling en een sterke identiteit aan het gebouw.”

“Om het beeld van eenvoudig repetitie van de woningen te voorkomen en een extra gelaagdheid te introduceren wordt rondom de collectieve buitenruimte een geperforeerde volkern platen gevel toegepast. De abstractie van het volume blijft op deze manier behouden en er ontstaan effecten op verschillende schaal niveaus.”

“Bij het vallen van de avond zullen bijvoorbeeld achter de perforaties meerdere delen van de gevel oplichten waardoor het gevelbeeld langzaam veranderd. Dit geeft het gebouw een passende dynamiek en zorgt samen met de goed zichtbare collectieve buitenruimte dat het gebouw een interactieve relatie aan gaat met de plek waar het staat.”

2013
Studioninedots en HVDN hebben de prijsvraag in combinatie met bouwbedrijf Jan Snel gewonnen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het nieuwe woongebouw begin 2013 opgeleverd.

Andere nieuwsberichten

Voorbereidingen The Capital in Waarderpolder Haarlem gestart

3 april, 3:55

UNStudio voorziet C&A-pand Eindhoven van opvallende glazen erkers

3 april, 2:20

Heembouw verzorgt circulaire renovatie van loods C-Bèta

3 april, 9:40

Team 4 Architecten neemt bureau Rik Lagerwaard over

3 april, 9:05

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

3 april, 9:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

2 april, 1:00

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

2 april, 9:59

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

2 april, 9:36

'Rijk, kom met noodfonds voor Kinderdijk en ander erfgoed'

1 april, 2:45
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan