Copyright: LEVS architecten
Copyright: LEVS architecten
Copyright: LEVS architecten
Copyright: LEVS architecten

LEVS geeft naam aan taken buiten ontwerp

2 december 2011, 16:20
LEVS architecten is uitgebreid met een nieuwe dienst, genaamd LEVS partners. Niet-ontwerpmatige zaken als participatiebijeenkomsten en het regelen van tijdelijke huisvesting voor een opdrachtgever gaan onder de nieuwe noemer vallen. In feite formaliseert het bureau hiermee een werkwijze die het al hanteert.

LEVS partners is voortgekomen uit de ervaring “dat opdrachtgevers vragen hebben die naast de traditioneel afgebakende architectenopdracht liggen, maar wel een directe invloed hebben op de ontwikkeling, realisatie, exploitatie en het gebruik van gebouwen. Niet alleen bouwwerken worden ingewikkelder, maar ook het proces eromheen”, aldus het bureau.

Bureaupartner Marianne Loof vraagt zich mede hierdoor af of de term architect niet aan kracht heeft ingeboet. “Aan de ene kant is het een geuzennaam, maar anderzijds weten we ook niet meer wat onze rol inhoudt. Velen denken en sommigen hopen dat het slechts een schetsje maken is. Je kunt daarom meer achter de bureaunaam zetten dan alleen architecten.”

Gedelegeerd opdrachtgever
LEVS had dat misschien al eerder kunnen doen. Bij het onlangs heropende St. Ignatiusgymnasium bijvoorbeeld fungeerde het bureau bijna als gedelegeerd opdrachtgever.

“De schooldirectie wilde zich niet op adviesbureaus verlaten, maar nauw bij de inhoud, ontwerpkeuzes en strategie betrokken zijn”, licht Loof toe, “Ze wilde daarin aangestuurd worden door een inhoudelijk betrokken partij, bij wie procesmanagement, programma van eisen, ontwerp, exploitatie en engineering in één hand kon worden gelegd.”

LEVS organiseerde bijvoorbeeld bijeenkomsten met omwonenden, die problemen hadden met de uitbreiding en renovatie van de school. “We belegden een aantal sessies waarin we vroegen wat hun grootste bezwaar was. Dat bleek de vrees voor fietsoverlast te zijn”, vertelt Loof.

“Door ook het Bureau Monumentenzorg Amsterdam bij het project te betrekken, die de oude atoombunker onder de afgebroken gymzaal als monumentaal zag, de bouwplannen aan te passen en de extra financiering te onderbouwen, kon de oude bunker een fietsparkeergarage worden.”

Zo neemt het bureau bij vrijwel elke opdracht meerdere taken voor haar rekening. Het bureau hielp tien jaar geleden bijvoorbeeld mee zoeken naar een nieuwe plek voor de inmiddels verhuisde, uitgebreide en aangepaste Klimmuur bij station Amsterdam Centraal. “Toen zei men: dat is toch geen taak voor een architect?”, zegt Loof.

“We worden ook steeds vaker gevraagd als troubleshooter”, vervolgt Loof, “Zo bekijken we momenteel bij een vastgelopen project in de Amsterdamse binnenstad wat de knelpunten zijn en hoe we de status quo kunnen doorbreken.”

Alfa-bèta-gamma-denken
LEVS partners is voorlopig niet meer dan een naam, aan de precieze invulling van deze geleding moet nog vorm worden gegeven. Wel is duidelijk dat ze volgens het zogeheten alfa-bèta-gamma-denken gaat werken.

In deze methode worden de drie domeinen alfa (kennis), bèta (kunde) en gamma (emotie of participatie), die een geheel bouwtraject omspannen, met elkaar verweven: van regelgeving via bouwmanagement tot overleg met omwonenden. De rol van de architect hierin is om al deze zaken en de expertises van de verschillende specialisten met elkaar te combineren, zegt Loof.

Andere nieuwsberichten

BDP ontwerpt nieuw schoolgebouw Amsterdam-Noord

Gisteren, 16:12

Flux presenteert plan met landschapspark voor metropoolregio Utrecht

Gisteren, 12:57

Team met MVSA en Beyond Space renoveert oud rijkskantoor Haarlem

15 januari, 2:40

Winterlezingen Arcam over wonen in Metropoolregio Amsterdam

15 januari, 11:44

'Bijna 80 procent Nederlandse zonneparken in buitenlandse handen'

Gisteren, 09:58

Grote steden willen steviger wetsvoorstel tegen opkopers huizen

Gisteren, 09:27

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

15 januari, 4:09

Derivatendrama nekt Vestia alsnog: corporatie wil opsplitsen

15 januari, 9:43

Werkloze dijk in Hedwigepolder wordt proefobject tegen lekken

15 januari, 9:14

Huizenprijzen naar recordhoogten gestegen

14 januari, 11:05
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan