Copyright: Impressie van de woning voor Ivan Chermayeff ( SO-IL)
Copyright: Impressie Kukje Art Centre ( SO-IL)
Copyright: Pole Dance-installatie ( Iwan Baan)
Copyright: Meissen-tentoonstelling ( Iwan Baan)
Copyright: Impressie van de woning voor Ivan Chermayeff ( SO-IL)
Copyright: Impressie Kukje Art Centre ( SO-IL)
Copyright: Pole Dance-installatie ( Iwan Baan)
Copyright: Meissen-tentoonstelling ( Iwan Baan)

SO-IL: vastberaden het avontuur in

25 juli 2011, 16:34
SO-IL ziet architectuur als een open systeem. Het resultaat is niet van tevoren vastgelegd, maar ontwikkelt zich gedurende het proces. Dat vertelde medeoprichter Florian Idenburg afgelopen vrijdag in architectuurcentrum Arcam.

Door Ronnie Weessies

Het in New York gevestigde bureau maakt momenteel naam in architectenland, met projecten als de Pole Dance-installatie voor kunstgalerie PS.1 en de vitrines voor de Meissen-tentoonstelling in Amersfoort. Hoewel Idenburg en zijn partner Jing Liu hebben bewezen zeer talentvol te zijn, mag het groeiend succes best opmerkelijk worden genoemd.

Solid Objectives – Idenburg Liu (SO-IL) werd namelijk in juli 2008 opgericht, vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis. De eerste opdracht, een tweede huis voor ontwerper Ivan Chermayeff, mislukte ook nog jammerlijk. De tekenaar van onder meer het Mobil-logo verloor dat najaar een groot deel van zijn kapitaal op de beurs.

Weg project, maar niet het verhaal, dacht Idenburg. Hij besloot de oude man te interviewen en dit vast te leggen op film. Daarin komen opmerkelijke dingen naar voren als Chermayeffs vasthoudendheid aan modernistische principes en het feit dat diens Russische vader in 1917 zijn bezit was kwijtgeraakt na de machtsovername door de communisten.

“De film is bijna belangrijker dan het project zelf”, zegt Idenburg. “Het verhaal ís namelijk het project.” Waarmee hij maar wil zeggen dat realisatie van zijn werk geen heilig doel is. “Voor ons is ook het avontuur belangrijk, en dat we plezier hebben in ons werk”, zei hij tijdens de lezing in Arcam.

Maliënkoldergevel
Daarentegen is SO-IL geen bureau van papieren architectuur. Eind dit jaar wordt bijvoorbeeld het Kukje Art Centre opgeleverd, een kunstgalerie in een historische wijk van Seoul. Het gebouw krijgt een opmerkelijke ‘maliënkoldergevel’, een soort gordijn van ringen die een overgang vormt van de eigenlijke gevel naar de wat ‘zachtere’ bebouwing eromheen.

Voor de ringen waren Idenburg en Liu speciaal afgereisd naar het Chinese Anping, waar deze met de hand worden vervaardigd. De architect dacht dat slechts één man dit werk deed en bestelde bij hem 400.000 exemplaren. Dat was ondoenlijk. ”Gelukkig had hij een assertieve buurman die beweerde het wel voor elkaar te kunnen krijgen. Het hele dorp bleek die ringen te maken.”

Vastberaden
Dit soort belevenissen komt voort uit de instelling van SO-IL. Het bureaumotto luidt: ‘to be determined’, in de zin van ‘vastberaden het avontuur in’ en ‘we zien wel wat eruit komt’. Daarbij zien Idenburg en Liu architectuur als een open systeem, waarbij het resultaat zich tijdens het proces ontwikkelt.

Het voorlopige schoolvoorbeeld hiervan is de Pole Dance-installatie, een soepele structuur van surfmasten en netten. De bezoekers konden er aan hangen, spelen met de yogaballen die erop lagen of wat er dan ook in hen opkwam.

“We zetten iets neer en zien wel wat er van komt”, zegt Idenburg daarover. “Wij geloven niet in de modernistische benadering, waarin van bovenaf wordt vastgelegd hoe iets moet zijn. Volgens ons wordt dat juist bottom-up, van onderaf, bepaald.”

Gangstarapper
Als opmerkelijke inspiratiebron voor het bureau geldt wijlen gangstarapper The Notorious B.I.G., een buurtgenoot van het bureau uit Brooklyn. “Zijn mentaliteit was: ‘ik ga ervoor’. Hij wist ook niet wat er uit zou komen, maar hij deed het gewoon, en met veel zelfvertrouwen. Hij probeerde op die manier de wereld te veroveren en dat is hem gelukt.”

Een expositie over het werk van SO-IL is tot en met 28 augustus te zien in KAdE Amersfoort, gelijktijdig met de Meissen-tentoonstelling. Ook heeft het bureau bijgedragen aan de expo Glimpses New York & Amsterdam, tot en met 13 augustus te bezichtigen in Arcam.

Andere nieuwsberichten

Bewoners, markt en gemeente onderzoeken haalbaarheid Energiepark Leiden

Gisteren, 16:28

Flexibel café-restaurant voor Depot Boijmans van Beuningen

Gisteren, 15:11

UNStudio maakt winnend masterplan voor Korean National Football Centre

Gisteren, 14:34

Voormalige Willem II-kazerne Tilburg wordt woongebied

Gisteren, 11:43

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

Gisteren, 17:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

Gisteren, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

Gisteren, 09:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

8 juli, 9:42

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

8 juli, 9:09
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan