Architectenselectie bekend nieuwe CS Breda

23 juni 2004, 16:38
Architectencombinatie Koen van Velsen/Quadrat is als eerste uit de architectenselectie gekomen voor het nieuwe centraal station van Breda. Naar de visie van dit architectenteam heeft Breda binnen enkele jaren een gebouw dat beeldbepalend is voor het nieuwe Stationskwartier. Een eigentijds beeldmerk dat het historische karakter van de stad aanvult.

De visie van Koen van Velsen/Quadrat is vooruitstrevend en ambitieus, volgens prof. ir. J.M.J. Coenen, rijksbouwmeester en voorzitter van de selectiecommissie. Het college van burgemeester en wethouders heeft de voordracht overgenomen. Na een besluit van de gemeenteraad kan de opdracht worden verleend voor het maken van een voorlopig ontwerp.

Visie Koen van Velsen/Quadrat ‘vooruitstrevend’
Het architectenteam Koen van Velsen/Quadrat presenteerde op 3 juni hun visie op het OV-terminalcomplex Breda CS nsp aan de selectiecommissie. Deze commissie van deskundigen, onder voorzitterschap van Jo Coenen, koos unaniem voor de visie van Van Velsen/Quadrat. Hiermee staat het team als eerste voorgedragen voor het maken van een voorlopig ontwerp. Ook op 3 juni presenteerden de zes overige kandidaat-architecten hun visie op Breda CS. De commissie heeft de combinatie HRXDGA Holland Railconsult/Xaveer de Geyter als tweede aangemerkt. Voor de overige vijf architecten(combinaties) is geen rangorde bepaald. De commissie beschrijft de visie van Van Velsen/Quadrat als vooruitstrevend, onconventioneel, fantasievol en richtinggevend. De commissie verwacht dat de stad hiermee de belofte kan inlossen van een gebied met internationale allure. Met een stationscomplex dat in de lijn van de visie wordt ontworpen, realiseert Breda een Nieuw Sleutelproject met grootstedelijke allure als toevoeging aan de bestaande stad. Deskundigen op het gebied van architectuur delen het werk van Koen van Velsen een plaats toe in de traditie van Hollandse nuchterheid, functionaliteit en maakbaarheid. Projecten van zijn hand zijn onder andere de megabioscoop Pathé in Rotterdam en de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam.

OV-terminal knooppunt van openbaar vervoer
Het OV-terminalcomplex beslaat behalve het treinstation, ook het busstation, de fietsenstallingen, de parkeervoorzieningen, het commerciële vastgoed en het Noordplein en Zuidplein. Hier komen alle openbare en particuliere vervoersvormen samen volgens de rijksdoelen voor Nieuwe Sleutelprojecten. Volgens de visie van de architect levert de toekomstige OV-terminal een flinke verbetering van de stedelijke aansluiting van het station op de stad en van de verbinding van Noord-Breda en Zuid-Breda. De toekomstige (trein)reiziger krijgt zicht op de stad en de functies zoals wonen en werken in het Stationskwartier. Het nieuwe Breda CS is de motor van het Stationskwartier dat de komende jaren wordt ontwikkeld tot een toplocatie met onder andere een zakencentrum van internationale allure binnen Via Breda. Nieuwe Sleutelprojecten leveren een bijdrage aan het rijksbeleid op het gebied van intensief ruimtegebruik, bereikbaarheid, en de beperking van de automobiliteit, bevordering van de leefbaarheid en het realiseren van een internationaal concurrerend vestigingsmilieu voor bedrijven.

Procedure
Het college van burgemeester en wethouders heeft de voordracht van de selectiecommissie overgenomen. Het woord is op 15 juli aan de gemeenteraad, voorafgegaan door de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Verkeer (29 juni). Het gemeentebestuur is de opdrachtgever voor het voorlopig ontwerp van het OV-terminalcomplex. Na instemming door de gemeenteraad gaat het college over tot verlenen van de opdracht tot het opstellen van het voorlopig ontwerp. De overeenkomst wordt op dit moment opgesteld in overleg met de partners van het Nieuw Sleutelproject. Het architectenteam Koen van Velsen/Quadrat kan vervolgens starten met het uitwerken van haar eerste visie en levert dit voorlopig ontwerp volgens de huidige planning eind 2004. De partners in stuurgroep van het Nieuw Sleutelproject Breda, onder voorzitterschap van wethouder J. Niederer, hebben ingestemd met de formele procedure en de voordracht van de selectiecommissie positief ontvangen. Het rijk zal zowel de kwaliteit als de kosten van het ontwerp toetsen. Onder andere het Voorlopig Ontwerp en de rijkstoets vormen de uitgangspunten voor de Uitvoeringsovereenkomst tussen betrokken partijen voor het Nieuw Sleutelproject Breda: rijk, provincie, gemeente en NS.

Andere nieuwsberichten

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

Vandaag, 15:03

Bouw woontoren De Vrijheid in Bajeskwartier Amsterdam gestart

Vandaag, 12:00

Multifunctionele ontwikkeling van Superimpose Architecture in China opgeleverd

Vandaag, 11:38

Voorstel voor sociale woningbouw boven ruimtes voor makers in M4H

Vandaag, 10:45

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

3 uur geleden

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

Vandaag, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

Vandaag, 09:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17

Kabinet wil twee nieuwe kerncentrales in 2035, mogelijk in Borssele

30 november, 9:40

Haagse Woonprijs 2022 toegekend aan Leyhof

29 november, 3:29
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan