Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Ewoud Huibers
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ewoud Huibers
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Ewoud Huibers
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ewoud Huibers

Nieuw markeerpunt voor Groningse skyline

19 april 2011, 15:56
De Belastingdienst en uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs DUO hebben hun intrek genomen in een nieuw kantoorgebouw in Groningen. De door UNStudio ontworpen huisvesting behoort tot de eerste pps-projecten in Nederland. Het 92 meter hoge complex vormt met zijn zachte, golvende rondingen een nieuw markeerpunt in de Groningse skyline.

Met het ontwerp wil UNStudio de twee gebruikers van het gebouw presenteren met een menselijk en toegankelijk profiel. Een organische vorm verleent een hoog gebouw een ‘sympathiekere’ uitstraling dan zakelijke architectuur, meent het Amsterdamse bureau.

“We hebben veel aandacht geschonken aan de manier waarop mensen zich door het gebouw bewegen en hoe ze het gebouw gebruiken”, zegt architect Ben van Berkel. Zijn bureau ontwierp het interieur in samenwerking met Studio Linse.

“De kantoorruimtes zijn zo ontworpen dat er geen rechte gangen met een doodlopend einde te vinden zijn; in plaats daarvan heeft elke gang een route die ervoor zorgt dat er een landschappelijke vorm ontstaat. Je kunt eindeloos door het gebouw wandelen en het transparante karakter ervaren, ook naar het omringende landschap.”

Duurzaamste kantoren
Het gebouw behoort tot de duurzaamste kantoren van Nederland, zegt UNStudio. Door de verschillende verdiepingen 3,30 meter, in plaats van 3,60 meter, hoog te maken, is de totale hoogte met 7,5 meter gereduceerd. Ook op het materiaal- en energieverbruik is bespaard, de EPC-waarde bedraagt 0,74.

In het gevelconcept zijn zonwering, windregulatie, daglichttoetreding en constructie in vinvormige gevelelementen geïntegreerd. Doordat deze horizontale vinnen een groot gedeelte van de warmte uit het gebouw houden, is minder koelcapaciteit en daardoor minder energie nodig.

Om de behoefte aan externe energiebronnen te verminderen, is gekozen voor een combinatie van betonkernactivering en een ondergrondse energieopslag voor de lange termijn. De werkplekken ontvangen veel daglicht, hebben directe toegang tot frisse lucht en beschikken over flexibele verwarming.

Een hoogdrukventilatiesysteem met een aan- en afvoer van frisse lucht via de centrale hoofdschaft en de gevelroosters op de elfde verdieping reduceren de noodzaak voor kunstmatige ventilatie. De restwarmte van het datacenter en de kantoren kan gebruikt worden om toekomstige woningen in de buurt te verwarmen.

Omgebouwd
Het gebouw is ontworpen op een manier waarbij het in de toekomst omgebouwd kan worden tot woningen, zonder grote structurele aanpassingen. Om deze reden zijn de locaties van de liften, trappenhuizen en technische ruimtes nauwkeurig gekozen. Ook is er een structureel raster van 1,20 m geïmplementeerd, in plaats van het traditionele kantoorraster van 1,80 m.

Het gebouw is gerealiseerd aan de hand van een DBFMO-contract, met een looptijd van twintig jaar. Het consortium DUO² is gedurende deze tijd verantwoordelijk voor het ontwerp, de constructie, financiering, exploitatie en onderhoud van het gebouw. Dit samenwerkingsverband bestaat verder uit Strukton, Ballast Nedam, John Laing, Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten en Arup.

Eerder werden volgens een soortgelijke constructie al het gerenoveerde ministerie van Financiën en het belastingkantoor in Doetinchem opgeleverd.

Multifunctioneel paviljoen
Met de nieuwbouw is het project nog niet helemaal gerealiseerd. In mei wordt begonnen met de sloop van de oude torens van de Belastingdienst en de IB Groep (het huidige DUO). Ook krijgt het gebouw een ondergrondse parkeergarage en wordt op het terrein een multifunctioneel paviljoen met commerciële functies gebouwd.

Het volledige project wordt in het najaar van 2013 afgerond.

Gerelateerde projecten

Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen bv

Andere nieuwsberichten

Team met MVSA en Beyond Space renoveert oud rijkskantoor Haarlem

15 januari, 2:40

Winterlezingen Arcam over wonen in Metropoolregio Amsterdam

15 januari, 11:44

Doctor Wibautplein in Schiedam wordt herontwikkeld tot WIJpark

15 januari, 10:39

Luifeldak Paper Roof refereert aan klassieke Chinese architectuur

14 januari, 4:24

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

15 januari, 4:09

Derivatendrama nekt Vestia alsnog: corporatie wil opsplitsen

15 januari, 9:43

Werkloze dijk in Hedwigepolder wordt proefobject tegen lekken

15 januari, 9:14

Huizenprijzen naar recordhoogten gestegen

14 januari, 11:05

VEH aan DNB: Verhoog niet eigendomslasten maar pak hoge huren aan

14 januari, 10:00

'Inspiratieboek' voor fietsparkeren bij stations verschenen

13 januari, 2:37
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan