‘Wijkaanpak in zwaar weer’

8 april 2011, 14:17
De wijkaanpak verkeert in zwaar weer. Belangrijkste oorzaak: de economische crisis. Om het verbeteren van achterstandswijken toch op gang te houden, moeten woningcorporaties en andere partijen die aanpak over een andere boeg gooien.

Die oproep doet bestuurder Pieter de Jong van corporatie Ymere (83.500 woningen en bedrijfsruimten in de Noordelijke Randstad). Maandag houdt deze woningstichting een groot debat over dit onderwerp in Amsterdam.

De crisis heeft verschillende gevolgen voor de wijkaanpak. Zo bedreigt de ingestorte huizenmarkt een van de belangrijkste manieren om buurten te verbeteren: het mengen van de bevolking. De afgelopen jaren sloopten corporaties sociale huurwoningen en zetten daar een mix van sociale huur- en koopwoningen voor in de plaats. Daardoor kwamen er ook hogere inkomens wonen.

Corporaties verkopen echter nauwelijks nog woningen. De Jong: "Wij openen de discussie of je het tempo van de bouw van sociale huurwoningen dan ook niet moet laten zakken. Anders krijg je die gemengde buurten niet meer.’’ De wijkvernieuwing gaat dan wel een stuk langzamer.

Ymere kan nog investeren. Dit in tegenstelling tot sommige andere corporaties, die bijna niets meer kunnen lenen door strengere eisen. "Die moeten zeggen: we gaan dit blok niet slopen, want we hebben geen geld om het terug te bouwen’’, aldus De Jong. Ook overheidsbezuinigingen vormen een bedreiging. Gemeenten schrappen allerlei projecten, ook in achterstandswijken.

De verbetering van buurten kan dan ook alleen doorgaan met een andere aanpak, zegt De Jong. Om te beginnen: minder hoge eisen aan koopwoningen. "Daardoor neemt de betaalbaarheid toe en blijft het veranderingsproces op gang.’’

Ook moeten sommige gebouwen die op de nominatie stonden voor sloop, maar wat langer blijven staan. Ze moeten dan wel tijdelijk een andere bestemming krijgen, als studentenhuisvesting bijvoorbeeld.

Te weinig geld is soms inderdaad een probleem, zegt ook Marianne van den Anker, programmaleider van het Nicis Institute voor grote steden. "Oude gebouwen, vochtplekken in de panden; daar heb je echt geld voor nodig."

Als ze op een andere manier gaan werken, kunnen corporaties en gemeenten volgens haar echter best toe met minder budget. "De overheid, welzijnsorganisaties en anderen werken langs elkaar heen. Als je daar vanaf kan, kan je ook met minder geld."

Een goed voorbeeld is volgens haar de achter-de-voordeur-aanpak bij probleemgezinnen. Die is de afgelopen jaren opgekomen en is veel effectiever en goedkoper dan de manier waarop instanties het vroeger aanpakten.

Ook zouden andere partijen bij de wijkaanpak betrokken moeten worden, vindt Van den Anker. Zorgverzekeraars bijvoorbeeld, of grote bedrijven. "Er zijn bezuinigingen, maar dan kunnen anderen instappen.’’

Joke Bakker, voorzitter van de vereniging van bewoners van achterstandswijken LSA, heeft een eenvoudig advies aan corporaties en gemeenten. Ze moeten juist in deze moeilijke tijden beter luisteren naar bewoners. Die weten namelijk het beste welke aanpak werkt. "Dan blijkt heel veel mogelijk.’’

Bron: ANP

Trefwoorden

ymere wijkaanpak

Andere nieuwsberichten

Nieuw theater De Meervaart komt in Sloterplas te staan

Gisteren, 16:19

Vernieuwd stadhuis en stadskantoor Hengelo in gebruik genomen

Gisteren, 14:56

Moderne woning met landelijke uitstraling

Gisteren, 11:46

Mecanoo presenteert ontwerpvisie verbouwing Boijmans van Beuningen

Gisteren, 09:00

RIVM: toegestane geluidsniveau moet omlaag

Gisteren, 15:44

'Tienduizenden banen in bouwsector bedreigd door crisis'

Gisteren, 09:41

Amsterdam en Amstelveen gaan Amsterdamse Bos herinrichten

4 juni, 4:06

Chipshol schikt na zeventien jaar juridische strijd met Schiphol

4 juni, 9:58

CPB: schrappen subsidie beste aanpak woningtekort

4 juni, 9:25

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

3 juni, 3:57
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan