NAi lanceert 'levende' architectuurpostzegels

28 maart 2011, 9:39
Maandagochtend lanceren TNT Post en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) een bijzondere postzegelreeks. De postzegels met vijf toekomstige gebouwen zijn uitgerust met augmented reality. Daarnaast verlenen ze na de heropening van het NAi gratis toegang tot het museum.

De postzegelreeks ‘Stad van Nederland’ toont nog niet gebouwde ontwerpen van vijf Nederlands bureaus. Het gaat om het Kenniscluster in Arnhem van Neutelings Riedijk Architecten, de Boekenberg in Spijkenisse van MVRDV, Windpost Maasvlakte in Rotterdam van ZUS, de Skytower in Amsterdam van SeARCH en de parkeertoren van Studio Marco Vermeulen en HAU.

Via de website toekomstinbeweging.nl kunnen de gebouwen driedimensionaal tot leven worden gebracht. Dit is mogelijk met behulp van een webcam. Op de website is ook een vrijkaart voor het NAi aan te vragen. In combinatie met een postzegel uit de reeks kan hier tot het eind van het jaar gratis toegang mee verkregen worden.

‘Stad van Nederland’ is de nieuwe permanente tentoonstelling van het NAi. “De stad kan een bruisende, gezellige en dynamische plek zijn, maar ook een overvolle, benauwende chaos die je misschien liever ontvlucht”, zegt het NAi.

“De tentoonstelling Stad van Nederland slingert bezoekers op en neer tussen gevoelens van bewondering en afschuw, in een stad die is opgebouwd uit maquettes uit de indrukwekkende collectie van het NAi. Verhalen van bewoners maken duidelijk hoe zij de stad ervaren, maar uiteindelijk gaat het maar om één ding: wat doet de stad met jou?”

Wereldprimeur
TNT en het NAi melden een wereldprimeur te hebben met het gebruik van augmented reality bij postzegels. Vorig jaar werd in Groot-Brittannië ter nagedachtenis van de laatst gebouwde stoomlocomotief eveneens een serie als AR bestempelde postzegels gelanceerd, maar hierbij gaat het volgens een woordvoerster van het NAi niet strikt om augmented reality.

“De 'slimme zegel' van Royal Mail was niet meer dan een link. Er stond een code op, en als je je telefoon daarop richtte, dan opende een site waarop een filmpje begon te spelen. Op geen enkele manier werden beelden uit dat filmpje gecombineerd met een beeld van de werkelijkheid; de postzegel was niet meer dan een trigger om je een filmpje op een website te laten bekijken. Het enige 'slimme' eraan was dat het filmpje automatisch werd geopend als de camera de postzegel zag”, aldus de zegsvrouw.

Bij de AR-zegels van het NAi en TNT voegen daarentegen een digitale laag aan de werkelijkheid toe. “Augmented reality betekent dat de realiteit wordt verrijkt met virtuele beelden, waardoor een gecombineerd beeld ontstaat”, zegt de NAi-woordvoerster.

Het NAi lanceerde de afgelopen maanden speciale architectuur- app's met augmented reality (UAR) voor Rotterdam, Amsterdam en afgelopen week ook in Den Haag.

De internationale netwerksite Archello beschikt ook over een gratis AR-applicatie, waarmee de bezoeker letterlijk vanuit de palm van zijn hand projecten kan presenteren.

Andere nieuwsberichten

Architecten werken vanuit huis: Inbo Shanghai gaat weer naar kantoor

Gisteren, 14:32

Team 4 ontwerpt woningbouwproject Helperkade Groningen

Gisteren, 11:56

Architecten werken vanuit huis: LOLA Landscape Architects

Gisteren, 10:17

Aanneemovereenkomst voor nieuw VU-gebouw getekend

26 maart, 5:02

'Bouw werkt aan protocol om werkzaamheden veilig voort te zetten'

Gisteren, 15:59

Zuidasdok mogelijk 1 miljard euro duurder en later klaar

Gisteren, 09:41

'Bouw wacht hardere klap van corona dan van kredietcrisis'

26 maart, 1:58

Coronacrisis legt groene projecten lam

26 maart, 9:00

Quickscan BNA: architecten verwachten meteen twintig procent omzetverlies

26 maart, 8:30

Euromast komt in Franse handen

25 maart, 9:47
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan