Copyright: Impressie van het verbouwde NAi ( A2 Studio)
Copyright: Entree noordzijde met educatiepaviljoen ( A2 Studio)
Copyright: De nieuwe foyer ( A2 Studio)
Copyright: Interieur van het educatiepaviljoen ( A2 Studio)
Copyright: Impressie van het verbouwde NAi ( A2 Studio)
Copyright: Entree noordzijde met educatiepaviljoen ( A2 Studio)
Copyright: De nieuwe foyer ( A2 Studio)
Copyright: Interieur van het educatiepaviljoen ( A2 Studio)

Verbouwd NAi moet drempel wegnemen

10 maart 2011, 15:16
Op 1 juli heropent het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) zijn deuren na een grootscheepse verbouwing. De instelling wil het gebouw een toegankelijker karakter geven. Hiertoe wordt de loopbrug over de vijver vervangen door een plein en komt er een vrij toegankelijk educatiepaviljoen in het entreegebied.

Algemeen directeur Ole Bouman en zakelijk directeur Peter Haasbroek gaven donderdag een persrondleiding door het gebouw. Het duo wil dat het NAi meer een publiekstrekker wordt, en bijvoorbeeld ook voorbijgangers in het Museumpark trekt.

“Voorheen zagen de mensen het abstracte woord instituut staan en dan moesten ze ook nog een loopbrug over om bij de ingang te komen. Die drempel willen we wegnemen”, vertelde Bouman. Rond het gebouw wordt daarom een plein aangelegd, dat de afstand tot het park verkleint.

Daarnaast wil het NAi meer levendigheid in en rond haar onderkomen. Zo worden de horecafaciliteiten uitgebreid en verbeterd (“We willen de beste koffie van Rotterdam”, zei Haasbroek). Het ontwerp voor het vernieuwde café is gemaakt door de in de VS werkzame Nederlandse architect Winka Dubbeldam.

Verder wordt het gratis toegankelijke deel van het instituut vergroot. Belangrijkste rol hierin speelt de nieuwste uitbreiding van het gebouw, het door Jo Coenen ontworpen educatiepaviljoen. Dit bouwdeel is als een ‘reep’ door het bestaande entreegebouw gestoken: de voorzijde steekt uit boven de entree aan parkzijde, terwijl de achterzijde zich naast de verhoogde entree aan de Rochussenstraat bevindt.

Educatiepaviljoen
Het educatiepaviljoen wordt in de woorden van Bouman een ‘doe-het-zelf-gebied’. Volwassenen en kinderen kunnen er op laagdrempelige wijze kennis maken met het vak. Zo komen er bouwtafels, kunnen bezoekers ‘bouwvergaderingen’ houden en worden er lezingen gegeven. Het interieur van het paviljoen is ontworpen door XPEX.

Tenslotte wordt ook de boekwinkel in het entreegebied uitgebreid, terwijl de driehoekige ‘punt’ van het auditorium juist wordt afgeknipt en vervangen door een dichte wand. Het gratis toegankelijke deel houdt op bij de gang naar de expositiezalen. Deze worden momenteel eveneens verbouwd en zullen na de opening nieuwe tentoonstellingen huisvesten.

Bouman wilde nog geen details loslaten over deze exposities. Wel vertelde hij dat in de zaal op de onderste verdieping een tentoonstelling over ‘hedendaagse toparchitectuur’ zal worden ingericht. Op de etage erboven kan de bezoeker ‘een avontuur door de Nederlandse stad’ beleven en in de hoogst gelegen zaal komt een vakgerichte expositie over ‘hoe de architectuur er in de toekomst uit zou kunnen komen te zien’.

Rem Koolhaas
Het ‘spannendste’ expositiegedeelte komt in de kelder. Een kwart van deze ruimte wordt ingericht als ‘schatkamer’, waar een deel uit het NAi-archief zal worden ontsloten voor publiek. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de maquette van het Rietveld-Schröderhuis, maar ook is er materiaal te zien van oude meesters als Berlage.

Niemand minder dan Rem Koolhaas is momenteel bezig deze schatkamer te ontwerpen. De architect heeft als instructie meegekregen rekening te houden met ‘het gevoel’ dat de bezoeker krijgt als hij een ruimte met het ‘heiligste der heilige’ van de Nederlandse architectuur betreedt. Het ontwerp moet nog worden gepresenteerd; de opening van de schatkamer staat gepland voor het tweede weekend van september.

Om het NAi toegankelijker te maken voor het publiek, wordt ook de bedrijfscultuur aangepast. Zo komen er richtlijnen voor het aanspreken van de bezoekers en wordt voor de herkenbaarheid bedrijfskleding geïntroduceerd. Of eigenlijk heringevoerd, want de vorige poging hiertoe was niet zo’n succes, zei Haasbroek. “Het was een beetje te spannend en niet geschikt voor alle maten.”

Hoofdarchitect van de verbouwing is Jo Coenen, die ook het NAi als nieuwbouw heeft ontworpen. De operatie heeft ongeveer zes miljoen euro gekost. Dit is inclusief de 1,2 miljoen die moest worden uitgetrokken voor het vervangen van de funderingspalen die onverwacht niet meer functioneerden.

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Gisteren, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Gisteren, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

17 april, 9:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan