Copyright: Impressie van het verbouwde NAi ( A2 Studio)
Copyright: Entree noordzijde met educatiepaviljoen ( A2 Studio)
Copyright: De nieuwe foyer ( A2 Studio)
Copyright: Interieur van het educatiepaviljoen ( A2 Studio)
Copyright: Impressie van het verbouwde NAi ( A2 Studio)
Copyright: Entree noordzijde met educatiepaviljoen ( A2 Studio)
Copyright: De nieuwe foyer ( A2 Studio)
Copyright: Interieur van het educatiepaviljoen ( A2 Studio)

Verbouwd NAi moet drempel wegnemen

10 maart 2011, 15:16
Op 1 juli heropent het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) zijn deuren na een grootscheepse verbouwing. De instelling wil het gebouw een toegankelijker karakter geven. Hiertoe wordt de loopbrug over de vijver vervangen door een plein en komt er een vrij toegankelijk educatiepaviljoen in het entreegebied.

Algemeen directeur Ole Bouman en zakelijk directeur Peter Haasbroek gaven donderdag een persrondleiding door het gebouw. Het duo wil dat het NAi meer een publiekstrekker wordt, en bijvoorbeeld ook voorbijgangers in het Museumpark trekt.

“Voorheen zagen de mensen het abstracte woord instituut staan en dan moesten ze ook nog een loopbrug over om bij de ingang te komen. Die drempel willen we wegnemen”, vertelde Bouman. Rond het gebouw wordt daarom een plein aangelegd, dat de afstand tot het park verkleint.

Daarnaast wil het NAi meer levendigheid in en rond haar onderkomen. Zo worden de horecafaciliteiten uitgebreid en verbeterd (“We willen de beste koffie van Rotterdam”, zei Haasbroek). Het ontwerp voor het vernieuwde café is gemaakt door de in de VS werkzame Nederlandse architect Winka Dubbeldam.

Verder wordt het gratis toegankelijke deel van het instituut vergroot. Belangrijkste rol hierin speelt de nieuwste uitbreiding van het gebouw, het door Jo Coenen ontworpen educatiepaviljoen. Dit bouwdeel is als een ‘reep’ door het bestaande entreegebouw gestoken: de voorzijde steekt uit boven de entree aan parkzijde, terwijl de achterzijde zich naast de verhoogde entree aan de Rochussenstraat bevindt.

Educatiepaviljoen
Het educatiepaviljoen wordt in de woorden van Bouman een ‘doe-het-zelf-gebied’. Volwassenen en kinderen kunnen er op laagdrempelige wijze kennis maken met het vak. Zo komen er bouwtafels, kunnen bezoekers ‘bouwvergaderingen’ houden en worden er lezingen gegeven. Het interieur van het paviljoen is ontworpen door XPEX.

Tenslotte wordt ook de boekwinkel in het entreegebied uitgebreid, terwijl de driehoekige ‘punt’ van het auditorium juist wordt afgeknipt en vervangen door een dichte wand. Het gratis toegankelijke deel houdt op bij de gang naar de expositiezalen. Deze worden momenteel eveneens verbouwd en zullen na de opening nieuwe tentoonstellingen huisvesten.

Bouman wilde nog geen details loslaten over deze exposities. Wel vertelde hij dat in de zaal op de onderste verdieping een tentoonstelling over ‘hedendaagse toparchitectuur’ zal worden ingericht. Op de etage erboven kan de bezoeker ‘een avontuur door de Nederlandse stad’ beleven en in de hoogst gelegen zaal komt een vakgerichte expositie over ‘hoe de architectuur er in de toekomst uit zou kunnen komen te zien’.

Rem Koolhaas
Het ‘spannendste’ expositiegedeelte komt in de kelder. Een kwart van deze ruimte wordt ingericht als ‘schatkamer’, waar een deel uit het NAi-archief zal worden ontsloten voor publiek. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de maquette van het Rietveld-Schröderhuis, maar ook is er materiaal te zien van oude meesters als Berlage.

Niemand minder dan Rem Koolhaas is momenteel bezig deze schatkamer te ontwerpen. De architect heeft als instructie meegekregen rekening te houden met ‘het gevoel’ dat de bezoeker krijgt als hij een ruimte met het ‘heiligste der heilige’ van de Nederlandse architectuur betreedt. Het ontwerp moet nog worden gepresenteerd; de opening van de schatkamer staat gepland voor het tweede weekend van september.

Om het NAi toegankelijker te maken voor het publiek, wordt ook de bedrijfscultuur aangepast. Zo komen er richtlijnen voor het aanspreken van de bezoekers en wordt voor de herkenbaarheid bedrijfskleding geïntroduceerd. Of eigenlijk heringevoerd, want de vorige poging hiertoe was niet zo’n succes, zei Haasbroek. “Het was een beetje te spannend en niet geschikt voor alle maten.”

Hoofdarchitect van de verbouwing is Jo Coenen, die ook het NAi als nieuwbouw heeft ontworpen. De operatie heeft ongeveer zes miljoen euro gekost. Dit is inclusief de 1,2 miljoen die moest worden uitgetrokken voor het vervangen van de funderingspalen die onverwacht niet meer functioneerden.

Andere nieuwsberichten

Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

27 januari, 3:11

OMA verbouwt museum voor Egyptische oudheden in Turijn

27 januari, 1:37

Site Practice en ZUS winnen prijsvraag Fritz District in München

27 januari, 10:43

Goirlese ontwerpbureaus nemen intrek in kantoorpand Black Barn

27 januari, 9:15

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48

Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

26 januari, 3:36

Harbers kan stikstofkoop Schiphol nog niet stoppen, partijen boos

26 januari, 11:50

Deltacommissaris bepleit sturende rol voor water in bouwplannen

26 januari, 11:13
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan