Slotmanifestatie ‘Samen bouwen aan de stad’

8 februari 2011, 11:47
Donderdag 21 april wordt de Slotmanifestatie ‘Samen bouwen aan de stad’ georganiseerd in Almere-Poort. Hier wordt onder meer ingegaan op de rol van gemeenten bij stedenbouw met particuliere opdrachtgevers.

De slotmanifestatie is onderdeel van het laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap en wordt georganiseerd door Architectuur Lokaal op verzoek van het ministerie van OCW. De slotmanifestatie is bedoeld voor ontwerpers, gemeentebestuurders, woningcorporaties, ambtenaren en andere professionals.

thema's
Particulier opdrachtgeverschap is sinds tien jaar een opkomende trend. Bij de slotmanifestatie zal onder andere worden ingegaan op de rol van gemeenten en stedenbouw in deze ontwikkeling, en op de vraag hoe al deze bouwprojecten tezamen een stedelijke woon- en werkomgeving vormen.

activiteiten
In het kader van het Laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap werden onder meer excursies georganiseerd, een reeks documentaires gemaakt, onderzoek verricht en discussies gevoerd. De resultaten van al deze activiteiten worden op 21 april gepresenteerd en besproken op de landelijke slotmanifestatie in Almere.

Daarbij is er – naast een terugblik op het verleden, inzicht in lopende projecten en visies op de toekomst – tevens aandacht voor het buitenland. Zo komen in Berlijn honderdvijftig binnenstedelijke woningbouwprojecten in collectief particulier opdrachtgeverschap tot stand.

De documentaires gaan in première, de stedenbouwkundige visies worden tentoongesteld.

programma
10:00 > 11:00 Ontvangst en opening

Ruben Maes dagvoorzitter, verwelkomt de deelnemers. Waar staan we nu? Cilly Jansen directeur Architectuur Lokaal licht de acties van het Laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap toe en presenteert het boek met de resultaten. De manifestatie wordt geopend door Halbe Zijlstra Staatssecretaris van OCW. Films van IDTV over particulier opdrachtgeverschap, over Jerry & Xiomara in Almere (Homeruskwartier) en Janco & Agnes in Meppel (Nijeveen).

11:00 > 12:00 Onderzoek

De meervoudige studieopdracht Uitgebalanceerd: stedenbouw voor particuliere opdrachtgevers resulteerde in drie ontwerpende onderzoeken. De architecten Bart Dijk OKRA, Pieter Sprangers Stereo Architects en Jaap van den Bout Palmbout Urban Landscapes lichten hun plannen toe.

Juryleden Henk Ovink directeur Nationale Ruimtelijke Ordening Ministerie van I&M en Ellen Marcusse stedenbouwkundige, gaan in op de resultaten van de studieopdracht. De jury bestond verder uit Roelof Bleker ambassadeur particulier opdrachtgeverschap Ministerie van BZK/WWI (voorzitter), Janny Rodermond directeur Stimuleringsfonds voor Architectuur en Jacqueline Tellinga projectmanager Homeruskwartier Almere. Films van IDTV over Tijn & Marije in Leiden (Nieuw Leyden) en Nathalie & Aly in Enschede (Roombeek).

12:00 > 12:45 Achtergrond

Len de Klerk em. hoogleraar algemene planologie Universiteit van Amsterdam is auteur van o.a. Particuliere plannen (over denkbeelden en initiatieven van de stedelijke elite inzake de volkswoningbouw en de stedenbouw in Rotterdam, 1860-1950) en Ruimtelijke ordening van grachtengordel tot Vinexwijk. Hij geeft in zijn inleiding een terugblik op particulier opdrachtgeverschap in Nederland. Films van IDTV over Guus & Rini in Driebergen (De Zonnespreng) en Derko Jan & Angela in Amsterdam (IJburg).

12:45 > 14:00 Lunch

Tijdens de lunch is er gelegenheid tot het bezichtigen van tentoonstellingen over de resultaten van de meervoudige studieopdracht & over projecten van zelfbouwers. Mogelijkheid tot een korte rondleiding op locatie in Almere-Poort.

14:00 > 15:15 Praktijk

Vier thematische toelichtingen op particulier opdrachtgeverschap: in het buitengebied, door Adri Duivesteijn wethouder Almere; voor collectieven, door Jan Walrecht directeur Bouwen In Eigen Beheer BIEB, op werklocaties, door Dirk Jan van Wieringhen Borski bnb architecten, en binnenstedelijk, door Vincent Kompier planoloog en journalist in Berlijn. Films van IDTV over Luc & Caroline in Rotterdam (Wallisblok) en Gerda, Merel & Mirthe in Groningen (Flexwoningen).

15:15 > 16:15 Debat

Hoe verder met de stedelijke ontwikkeling bij individueel en collectief opdrachtgeverschap, voor woon- en werkgebouwen? Debat met het publiek en met Marco Kastelein wethouder Gouda, Adri Duivesteijn wethouder Almere, Frank de Vries wethouder Groningen en Raymond de Prez wethouder Delft.

16:15 > 17:30 Afsluiting en borrel

Tevens gelegenheid tot het bezichtigen van de tentoonstellingen.

Klik hier voor de voorinschrijving.

Andere nieuwsberichten

Ruimtelijk ontwerpers gehavend uit de kredietcrisis gekomen

1 uur geleden

TenBrasWestinga neemt culturele gelijkenissen als leidraad voor interieurontwerp

3 uur geleden

Nominaties Berlagevlag 2021 bekend

19 juni, 11:00

Video: talkshows over hitte in de stad

18 juni, 3:57

Amsterdamse verhuurder moet 'communitykosten' terugbetalen

1 uur geleden

Groep investeerders wil Duindigt nieuw leven inblazen

Vandaag, 10:01

Drie teams werken visie grote stadskerken uit tot schetsontwerp

18 juni, 2:46

Den Bosch op zoek naar beste gebouw tussen 2015 en 2020

18 juni, 10:06

'Versterkingsoperatie Groningen moet de urgentie krijgen die het verdient'

18 juni, 9:14

Haarlemmermeer start pilot voor ‘geluidsadaptief’ bouwen

17 juni, 2:33
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan