Leegstand winkels loopt in rap tempo op

4 februari 2011, 16:31
De leegstand van winkelpanden is het afgelopen jaar nog verder opgelopen. Ook het tempo waarin de leegstand toeneemt, lag hoger dan in het crisisjaar 2009. Van de 220.000 Nederlandse winkelpanden stonden er eind vorig jaar ruim 13.000 leeg, dat is 6 procent van het totaal.

"We hadden verwacht dat het dit jaar in het licht van het economisch herstel zou aantrekken, maar de eerste berichten zijn niet positief'', zei Gertjan Slob van Locatus, een informatieleverancier van winkelvastgoed vrijdag. "Het gaat hard.''

Vorige week werd bekend dat de eigenaar van elektronicaketen It's over de kop is gegaan, deze week meldde boekenclub ECI dat de stekker uit de winkels gaat, vrijdag werd bekend dat de toekomst van de winkels van Hans Textiel ongewis is.

In 2009 groeide het aantal winkelpanden zonder uitbater erin met 9 procent, vorig jaar kwam daar nog eens 10 procent bovenop. "Een dramatische toename'', aldus Slob. Bovendien staan steeds meer panden structureel leeg, stelt Locatus. Ondanks de leegstand kwam het er afgelopen jaar nog eens ruim 430.000 vierkante meter winkeloppervlak bij, waarmee het totaal op bijna 30 miljoen vierkante meter komt.

Consumenten kopen steeds vaker producten via internet en dat gaat ten koste van de verkopen in de echte winkel. "Het gaat dan vooral om elektronica en kleding'', stelde hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens Locatus helpt de verkoop via internet inderdaad niet mee. "Maar dat is niet de voornaamste reden dat er zo veel winkelpanden leeg staan'', aldus Slob.

Uit gegevens van het CBS blijkt dat vooral winkels voor woninginrichting en de doe-het-zelfwinkels kampen met een flinke omzetdaling. De woonwinkels zagen de omzet de afgelopen twee jaar met 13 procent dalen, terwijl de kluswinkels 12 procent minder omzet boekten.

Kledingwinkels, speciaalzaken en elektronicawinkels zagen de omzet ook flink afnemen. "Dat heeft vooral te maken met de economische crisis'', zei Vergeer. "Consumenten houden de hand op de knip en winkels zien hun omzet dalen. Dat leidt weer tot faillissementen en dus lege winkelpanden.''

Op de toplocaties blijft de leegstand met 2 procent stabiel, aldus Locatus. Op C-locaties, de veel minder drukke straten in de steden, stijgt de leegstand verder naar ruim 12 procent. Dat betekent dat één op de acht winkels daar leeg staat.

De leegstand is het laagst in het centrum van Amsterdam (2,33 procent) en Utrecht (3,45 procent). "De locaties met de hoogste huren hebben de laagste leegstand'', zei Slob. "Winkeliers willen het liefst dicht bij elkaar zitten op drukke locaties.''

De winkelgebieden die het hardst worden getroffen zijn Echt (21 procent), Schiedam (20 procent), Geleen (18 procent) en het Rotterdamse Oude Noorden (17 procent). "De leegstand in Geleen is het gevolg van de vergrijzing. Er komen ook minder mensen wonen'', aldus Slob. "Schiedam ondervindt hevige concurrentie van Rotterdam. De havenstad ligt tenslotte om de hoek.''

Bron: ANP

Trefwoorden

winkels leegstand

Andere nieuwsberichten

Terugkijken: Door de ogen van Arna

29 mei, 3:43

Schiekadeblok herontwikkeld met twee torens en 680 woningen

29 mei, 1:37

ZJA: nieuw ontworpen dakconstructie AZ-stadion moet vertrouwen erin terugwinnen

29 mei, 10:45

Amsterdam wil vermindering van prettoerisme, maar heeft daar geen nieuwe instrumenten voor

28 mei, 5:07

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

29 mei, 9:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

29 mei, 9:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25

Kamer wil crisisaanpak voor afhandeling bevingsschade

28 mei, 9:05

Gerecyclede plastic weg gaat in productie

27 mei, 4:54

Icons At Risk presenteert lijst van bedreigde moderne huizen

27 mei, 11:55
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan