Copyright: Joop van Reeken Studio
Copyright: Joop van Reeken Studio

Afscheidssymposium Wytze Patijn TU Delft

28 januari 2011, 9:15
Wytze Patijn heeft gisteren met een symposium officieel afscheid genomen als decaan van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. In het afscheidssymposium zijn verschillende lezingen rond het thema ‘de toekomst van de Architect’ georganiseerd.

Patijn werd in juli 2006 als decaan aangesteld. Met ingang van 1 januari 2011 neemt Karin Laglas het stokje van hem over. Wytze Patijn is benoemd tot Supervisor TU-campus, om als onafhankelijk deskundige de visie en samenhang bij bouw, verbouw- en restauratieprojecten van en rond de TU-campus te bevorderen. Hij zal daarvoor vroegtijdig adviseren over planinitiatieven, projectdefinities, architecten/ontwerperkeuzen en omgevingsplannen.

Ter ere van het afscheidssymposium gaven achtereenvolgens Winy Maas, Rudy Stroink, Jo Coenen en Patrick van der Klooster een lezing. Daarin presenteerden ze vanuit hun eigen rol een visie op de toekomst van de architect en gaven handvaten hoe daarmee om te gaan. Ondanks de zeer uiteenlopende presentaties, komt een aantal aspecten bij alle sprekers terug: hergebruik als opgave, samenwerken binnen alle disciplines van de bouwkolom en zelfs daarbuiten, en entrepreneur en expert zijn binnen het vakgebied.

Winy Maas: Crises binnen de architectuur
Volgens Winy Maas (medeoprichter MVRDV en hoogleraar TU Delft) kent de architectuur zelf verschillende crises: architectuur is traag, slechts één van de specialismen binnen de bouwkolom en niet origineel. Belangrijke aspecten, maar wat een veel belangrijker opgave in de architectuur is, zijn de echte crises: honger, armoede, het milieu.

Maas nodigt de architect van vandaag uit om zijn verantwoordelijkheden niet uit de weg te gaan. Hij roept op om ‘nieuwsgierig te zijn en te blijven, risico’s te durven nemen, entrepreneur te zijn en eigen mogelijkheden te creëren’.

Rudy Stroink: Veranderde rollen
Rudy Stroink (directeur TCN Properties) meent dat de rol van de overheid, de particuliere opdrachtgever en de architect sinds de economische crisis totaal is veranderd. Deze crisis, waar we overigens langzaamaan uitkomen, maakt dat we bouwprojecten vanaf nu totaal anders moeten gaan aanpakken. De grote projecten komen nooit meer terug. De opgaven zullen vooral in hergebruik zitten en het interieurontwerp zal daarmee een veel grotere rol krijgen. Evenals Maas nodigt hij de architect uit om zelf initiatief te nemen tot het ontwikkelen van nieuwe producten, die een antwoord zijn op de veranderende behoefte.

Jo Coenen: Transformatie
Transformatie is de opgave, zo stelt Jo Coenen (directeur Jo Coenen & Co Architekten en hoogleraar TU Delft), niet alleen binnen de architectuur maar ook binnen stadsontwikkeling. Via stedenbouwkundige projecten en als supervisor in verschillende Europese steden komt Coenen tot het inzicht dat de complexiteit van de vraagstukken vraagt om een versterkte rol van de architect als integrator tussen de specialisten die de verschillende belangen vertegenwoordigen. Kortom: de architect slaagt alleen als hij samenwerkt met andere vakgebieden en zich opstelt als expert binnen de samenwerkingsverbanden.

Patrick van der Klooster: Communicatie
Als enige niet-architect gooit Patrick van der Klooster (directeur Stichting Air) het over een heel andere boeg. Communicatie is een van de belangrijkste aspecten die een architect zich eigen zou moeten maken, en het sturen van processen. Een architect die claimt dat hij regisseur is van de maatschappelijke opgave kan dat alleen maar doen vanuit kennis en kunde. Het gaat over groepsdynamiek, het spel tussen waarheid en belang. Van der Klooster: ‘Drieduizend mensen opleiden als visionair architect is onzin, kijk naar de vaardigheden van de verschillende mensen en help die ontwikkelen’.

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

3 juli, 2:19

Winnaars Archiprix 2020 bekend

3 juli, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

3 juli, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

2 juli, 4:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

2 juli, 9:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

2 juli, 9:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan