Nieuw Europol-gebouw door R'damse architect

10 juni 2004, 9:35
Quist Wintermans Architecten uit Rotterdam is gekozen als architect voor het nieuwe hoofdkantoor van de groeiende Europol organisatie in Den Haag. De selectiecommissie onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Jo Coenen heeft deze keuze gemaakt na een architectenselectie waarin totaal zeven ontwerpen van Europese architecten zijn gepresenteerd. De nieuwbouw van Europol maakt onderdeel uit van het stedenbouwkundig plan ‘World Forum Den Haag’. Aansluiting van het Europol hoofdkantoor op dit gebied was een bijzonder aandachtspunt in de opdracht. Volgens de selectiecommissie geeft Quist Wintermans Architecten met de verlevendiging van het ‘ World Forum’–gebied, door aan die zijde een extra entree te creëren, dé juiste invulling aan de opdracht.

Selectie uit zeven ontwerpen
De selectiecommissie bestond uit voorzitter Rijksbouwmeester Jo Coenen en vertegenwoordigers van de Rijksgebouwendienst, Europol, het Ministerie van Justitie en als assessor de gemeente Den Haag. In deze architectenselectie heeft de commissie zeven ontwerpen van Europese architectenbureaus voor de nieuwbouw van Europol beoordeeld. Deze architectenbureaus waren:
Quist Wintermans Architecten (Nederland), Gigantes Zenghelis Architects (België/Griekenland), Allmann Sattler Wappner Architekten (Duitsland), Bonell i Gil Arquitectes (Spanje), Wiel Arets Architect & Associates (Nederland), Lederer–Ragnardóttir–Oei (Duitsland) en Office Christian Kerez Zürich (Zwitserland).

De nieuwbouw voor Europol is één van de belangrijkste ingrepen in het gebied rond het NCC, Gemeentemuseum en Joegoslavië-Tribunaal, naast de reconstructie van het NCC-complex en de herinrichting van de openbare ruimte. In het stedenbouwkundig plan voor dit gebied - ‘World Forum Den Haag’ genoemd – worden de randvoorwaarden voor deze ontwikkelingen genoemd.

Met name de aansluiting van het Europol complex op de openbare ruimte, in combinatie met de nodige veiligheidsmaatregelen, vraagt om bijzondere aandacht in de planontwikkeling. Door de sloop van de Statenhal komt een openbare promenade tussen het Nederlands Congrescentrum en de nieuwe bouwlocatie voor Europol vrij.

Keuze voor Quist Wintermans
Het ontwerp van Quist Wintermans Architecten sluit volgens de commissie goed aan op het stedenbouwkundig plan van de gemeente Den Haag voor het ‘World Forum’. Bovendien doet het ontwerp op een evenwichtige manier recht aan alle aspecten van de opdracht: van stedenbouw, architectuur, functionaliteit tot beeldvorming. Quist Wintermans Architecten geeft met de aansluiting op de promenade - door aan die zijde een extra entree en een grote glazen gevel te situeren - de levendigheid van het ‘World Forum’-gebied een krachtige impuls. Ook komt in het ontwerp aansluiting bij de villa’s in het zuiden van het gebied goed naar voren, doordat aan deze zijde een tuin is gesitueerd.

Het ontwerp is volgens de selectiecommissie te karakteriseren als een ‘ankerplaats’ voor Europol. Door de kamstructuur van het gebouw kan op een goede wijze worden aangesloten op de directe omgeving. Bovendien levert de kamstructuur met de drie grote ‘atria’ een functionele basis voor de ordening van de interne functies van Europol. De beeldvorming is in zijn robuustheid, no-nonsense uitstraling en sereniteit een goed uitgangspunt voor het uiteindelijke ontwerp.

Quist Wintermans Architecten is onder meer bekend door het ontwerp van het Bezoekerscentrum in Nationaal Park de Hoge Veluwe (2000) en van het Forum-gebouw van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (in aanbouw). In Europa is Quist Wintermans Architecten ook bekend door het ontwerp van de Expo ’98 “The heritage of the future” in Lissabon (1998).

Nieuwbouw Europol
Europol is de rechtshandhavingsorganisatie van de Europese Unie die criminele inlichtingen behandelt. De aanleiding voor de nieuwbouw is de uitbreiding van de Europol organisatie. In de organisatie zullen op termijn circa 700 tot 800 personen werkzaam zijn. De benodigde bruto vloeroppervlakte beslaat circa 30.000 m2 bruto. Het Ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor de huisvesting van Europol en opdrachtgever voor de nieuwbouw. De Rijksgebouwendienst is als toekomstig eigenaar verantwoordelijk voor bouw en beheer van het nieuwe hoofdkantoor op de locatie van de huidige Statenhal. De planning voor de eerste paal voor de nieuwbouw is begin 2006. De opening van het nieuwe hoofdkantoor van Europol is gepland in 2008.

Bron: VROM

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

Gisteren, 17:47

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Gisteren, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Gisteren, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Gisteren, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan