Copyright: Groot-Klimmendaal ( Rob 't Hart)
Copyright: Bibliotheek Almere ( Jeroen Musch)
Copyright: Hiphouse ( Ulrich Schwarz)
Copyright: St. Plechelmus ( Ben Vulkers)
Copyright: MAXXI ( Iwan Baan)
Copyright: Groot-Klimmendaal ( Rob 't Hart)
Copyright: Bibliotheek Almere ( Jeroen Musch)
Copyright: Hiphouse ( Ulrich Schwarz)
Copyright: St. Plechelmus ( Ben Vulkers)
Copyright: MAXXI ( Iwan Baan)

2010: De belangrijkste prijzen

24 december 2010, 13:59
In 2010 zijn markante projecten gerealiseerd en inspirerende ontwerpen gemaakt. Daarom werden ook dit jaar weer vele prijzen uitgereikt aan nationale en internationale architecten, gebouwen en projecten. Een overzicht van de belangrijkste prijzen van 2010.

Revalidatiecentrum Groot-Klimmendaal van Architectenbureau Koen van Velsen viel dit jaar bijzonder vaak in de prijzen. Het gebouw werd onderscheiden als BNA Gebouw van het Jaar en bekroond met de Hedy d’Anconaprijs. Daarnaast werdt Groot-Klimmendaal ook beloond met Heuvelinkprijs, de architectuurprijs van de stad Arnhem en werd het gebouw de Publieksprijs van de Dutch Design Awards toegewezen.

De Lensvelt de Architect Interieurprijs (LAi) ging dit jaar naar Concrete Architectural Associates. Het bureau verdiende de onderscheiding voor het ontwerp van de inrichting van de nieuwe bibliotheek in Almere. Dezelfde bibliotheek kreeg daarnaast de Architectuurprijs van Almere toegewezen. Architectenbureau Meyer en Van Schooten maakte het ontwerp voor het exterieur van de nieuwe bibliotheek.

Happy Street werd in 2010 bekroond met de Golden Eye, de prijs voor de beste Nederlandse vormgeving. John Körmeling maakte het ontwerp voor het Nederlands Paviljoen voor de World Expo in Shanghai. De architect werd daarnaast benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau.

De BNA Kubus ging deze keer naar Neutelings Riedijk Architecten. De onderscheiding wordt toegekend voor het gehele oeuvre van de Rotterdammers. De BNA Kubus is de hoogste onderscheiding van de BNA die wordt toegekend voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland.

De AM NAi Prijs is dit jaar uitgereikt aan twee architectenbureaus. Atelier Kempe Thill verdiende de onderscheiding voor het project Hiphouse in Zwolle, concrete architectural associates won met citizenM in Amsterdam. De organisatie vond dat beide bureaus op een intelligente maar van elkaar verschillende wijze 'zeer efficiënt' gebruik maken van de ruimte.

Met een ruime meerderheid besloot de jury de eerste prijs van de Prix de Rome 2010 Architectuur toe te kennen aan Olv Klijn. Bij deze editie van de Prix de Rome presenteerden de genomineerde jonge architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten hun voorstel voor een interventie in de modernistische bebouwing van het Amsterdamse August Allebéplein.

Pritzker Prize
De Pritzker Prize ging naar Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa, oprichters en bureaupartners van SANAA. Projecten van SANAA worden gekenmerkt door transparantie en lichte materialen. Ook speelt het gebruik en de ervaring van de ruimte een grote rol.

Rem Koolhaas kreeg dit jaar de Gouden Leeuw toegewezen op de architectuurbiënnale in Venetië. De architect wordt met deze prestigieuze prijs geëerd voor zijn gehele oeuvre.

Tijdens de Biënnale ontving fotograaf Bas Princen samen met de Belgische architecten Kersten Geers en David Van Severen de Zilveren Leeuw voor de meest beloftevolle jonge deelnemer van de tentoonstelling ‘People Meet in Architecture’. Daarnaast kreeg Piet Oudolf een speciale vermelding voor de door hem ontworpen tuin Giardino delle Vergini.

De Britse architect David Chipperfield kreeg dit jaar alvast de RIBA Royal Gold Medal 2011 toegewezen. RIBA-voorzitter Ruth Reed noemde Chipperfield een ‘exceptioneel’ architect. “David is een van de grootste architecten ter wereld, die over een portfolio met internationale invloed beschikt.”

MVRDV is onderscheiden met een Fellowship van het Royal Institute of British Architects (RIBA). Dit is het erelidmaatschap van de Britse architectuurkoepel voor architecten buiten het Verenigd Koninkrijk. Het RIBA eert het Nederlandse bureau wegens zijn bijzondere bijdrage aan de architectuur.

Het American Institute of Architect’s Board of Directors (AIA) heeft de AIA Gold medal 2011 toegekend aan de Japanse architect Fumihiko Maki. Deze onderscheiding is bestemd voor een individu wiens oeuvre een blijvende invloed uitoefent op de theorie en de praktijk van de architectuur.

MAXXI
Het MAXXI Museum van Zaha Hadid Architects in Rome heeft de RIBA Stirling Prize 2010 gewonnen. MAXXI is het nationale museum voor kunst uit de 21e eeuw in Rome en wordt door de jury omschreven als een gebouw dat, hoewel provocerend op vele niveaus, kalmte uitstraalt.

Toyo Ito ontving de Praemium Imperiale Award (PIA) voor architectuur. De 69-jarige Japanner staat bekend om zijn transparante, lichte constructies die wel worden omschreven als zwevende constructies. Beroemde werken zijn onder meer de Windtoren in Yokohama, en de woningen U-huis, en Zilveren Hut.

Architectenbureau Onix is uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2010. De jury heeft unaniem besloten de Prijs toe te kennen “aan het architectenbureau dat in innovatiekracht en vakmanschap, in de kwaliteit van de presentatie en de reflectie op het eigen werk boven de anderen uitstak”. De Architectenweb Publieksprijs is dit jaar gewonnen door LEVS architecten.

Auke van der Woud is de winnaar van de Rotterdam-Maaskantprijs 2010. De Groningse hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis krijgt de onderscheiding wegens ‘zijn excellente onderzoek naar de negentiende eeuw’.

BNI-prijs
Bram Vromans van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is de winnaar van de BNI-prijs 2010. De jury over Vromans: “Bram onderscheidt zich van de andere talenten omdat hij na een heldere analyse tot een eigen en compleet ontwerp komt, waarin alles lijkt te kloppen. Het ontwerp getuigt van zijn professionaliteit.”

Archiprix, de wedstrijd voor afstudeerders in de architectuur en stedenbouw, werd dit jaar gewonnenJeroen Atteveld (Academie van Bouwkunst Amsterdam).

De Gouden Piramide 2010 is uitgereikt aan de opdrachtgevers voor basisschool St. Plechelmus in Hengelo. De school is ondergebracht in de voormalige Heilige Hartkerk. Het project is ontworpen door Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen.

Architectuurfotograaf Iwan Baan ontving dit jaar in Los Angelos de eerste Julius Shulman Photography Award. In een relatief korte periode van vijf jaar is Iwan Baan uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende architectuurfotograaf.

Andere nieuwsberichten

Van Wijnen en architectenbureaus tonen plannen Dirkzwagerterrein Schiedam

1 uur geleden

Meubelstukken delen de loft in

3 uur geleden

Pieter Sprangers en Tom Bokkers richten samen bureau op

Vandaag, 12:10

Activiteitgerelateerde en levensloopbestendige villa van NOAHH

Gisteren, 17:17

Debat over 'renovatie van de volkshuisvesting'

3 uur geleden

Rotterdam en Noord-Holland willen zonnepanelen op parkeerterreinen

Vandaag, 09:20

CO2-besparende productiemethode voor betonnen casco's Zaanse woningen

Gisteren, 15:58

'Huizen krijgen in 2021 funderingslabel'

Gisteren, 09:25

'Aarde redden kan goedkoop: geef landbouwgrond terug aan natuur'

16 oktober, 9:53

Belangrijk proefproject woningen van gas af ligt stil

16 oktober, 9:28
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan