Copyright: Neutelings Riedijk Architecten
Copyright: Neutelings Riedijk Architecten
Copyright: Neutelings Riedijk Architecten
Copyright: Neutelings Riedijk Architecten
Copyright: Neutelings Riedijk Architecten
Copyright: Neutelings Riedijk Architecten
Copyright: Neutelings Riedijk Architecten
Copyright: Neutelings Riedijk Architecten
Copyright: Neutelings Riedijk Architecten
Copyright: Neutelings Riedijk Architecten

Neutelings Riedijk wint aanbesteding Spui

7 december 2010, 12:18
Neutelings Riedijk Architecten heeft de aanbesteding voor het Internationaal Dans- en Muziekcentrum (IDMC) aan het Spui gewonnen. Dat maakte de gemeente Den Haag vandaag bekend. Er waren drie bureaus in de race voor de ontwerpopdracht.

Het gebouw wordt het gezamenlijke onderkomen van het Nederlands Danstheater, het Residentieorkest, het Koninklijk Conservatorium en de Stichting Gastprogrammering.

Neutelings Riedijk spreekt van een gemeenschappelijk huis. "Het accommodeert studenten en kunstenaars, oefening en uitvoering, transparantie en beslotenheid, maar vooral wil het de synergie tussen verschillende gebruikers stimuleren", aldus het bureau.

Het atrium is het hart van het gebouw waarin alle bezoekers, studenten en medewerkers binnenkomen. "Het opent zich naar boven toe als een monumentale roltrappenberg, een openbare boulevard in een verticale stad, die de bezoeker tot op dak naar boven voert langs publieke pleinen met foyers, schoolpleinen, restaurants en bibliotheken."

Gestapelde uitvoeringszalen
De vier gestapelde uitvoeringszalen krijgen elk een eigen karakter en uitstraling. Op straatniveau ligt een open podium voor informele concerten. "Op het Piano Nobile ligt de Dans- en Operazaal. Daarboven zweeft de Concertzaal. In de koepelruimte op het dak liggen de Theaterzaal en de Ensemblezaal met een 'magnifiek' uitzicht over de stad", zegt Neutelings Riedijk.

"In de flexibele zijbeuken rondom de grote uitvoeringszalen vind je de onderwijsruimten, oefenstudio’s en kantoren. Elke afdeling zoals Dans, Muziek, Sonologie of Jong Talent krijgt een eigen verdieping. Zo blijft elke afdeling overzichtelijk en geborgen voor de studenten, maar ontstaat tegelijk de mogelijkheid tot samenwerking en kruisbestuiving.”

"Het Werkhuis is een flexibel stelsel van repetitieruimten en lokalen waar door de huisgezelschappen wordt gewerkt en geproduceerd. Rond de Danszaal liggen de studio’s van het NDT, rond de concertzaal de repetitieruimten van het RO. Kleedkamers en andere lokalen voor uitvoerende kunstenaars en technici liggen in de directe nabijheid van de podia."

Compact bouwvolume
Het IDMC heeft een laag en compact bouwvolume. “Op die manier wordt een natuurlijke overgang gemaakt van de skyline van de ministerietorens naar een intiem Cultuurplein aan het Spui. De schouder van het gebouw is beduidend lager dan het Stadhuis. Door de taillering op één derde van de gebouwhoogte oogt het project slanker.”

Een grote koepel bekroont het gebouw en vormt volgens Neutelings Riedijk een monumentaal baken in de skyline van de stad. “De koepel is zowel traditioneel als hedendaags, passend in het Haagse stadsbeeld. Dit stedelijk dak met de koepelzaal wordt een feestelijke ontmoetingsruimte voor allerhande voorstellingen en evenementen, met prachtig zicht over de stad.”

“De filigreine gevelstructuur geeft diepte en elegantie aan het gebouw. Kleuren, materialen en texturen zijn warm, diep en duurzaam. Het diagonaal golvend patroon is geïnspireerd op de lichtvoetigheid van dansers en de melodieusheid van muziek. Zowel overdag als ’s avonds creëert het gebouw een feestelijke uitstraling met een spel van licht en schaduw.”

'Logisch opgebouwd'
“De selectiecommissie vindt het structuurontwerp van Neutelings Riedijk Architecten een veelbelovend, logisch opgebouwd concept, dat een nieuw en eigentijds evenwicht zoekt tussen de schaal van de historische binnenstad en de hoogbouw van het naastgelegen Wijnhavenkwartier”, zegt de gemeente Den Haag.

“De ‘taille’ in de gevel, de ‘schouder’ die in hoogte bewust aansluiting zoekt bij het bestaande hotel en het ronde dak dat gebouw en omgeving bekroont, maken de voorgestelde vorm van het gebouw zowel uniek als passend in de veeleisende omgeving van het Spuiplein.”

“De commissie acht de voorgestelde koepel bovenin het gebouw in meer dan één opzicht een vondst. Beide daarin gelegen zalen kunnen onafhankelijk van elkaar worden gebruikt, maar ook als één grote zaal fungeren. Mede hierdoor biedt het gebouw een ongekende flexibiliteit voor toekomstige ontwikkelingen.”

Relatie
Bij de beoordeling van de ingediende ontwerpvisies heeft de commissie bijzondere aandacht geschonken aan de relatie tussen het gebouw en het Spuiplein.

"Zij onderstreept het belang dat de Haagse burger hieraan hecht. In het structuurontwerp van Neutelings Riedijk Architecten kan deze relatie nog verder worden verbeterd. De commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders om bij een eventuele opdrachtverstrekking dit als expliciete ontwerpopgave mee te geven", vervolgt de gemeente.

De commissie, onder leiding van Herman Tjeenk Willink, is in september 2009 door het college geïnstalleerd. In een eerdere fase van de aanbestedingsprocedure zijn door de commissie zestien architectenbureaus geselecteerd. Vervolgens zijn de bureaus Neutelings Riedijk Architecten, RAU en Zaha Hadid Architects uitgenodigd om hun ontwerpvisie uit te werken in een structuurontwerp.

Meest geschikte architectenbureau
Realisatie van het winnend ontwerp kost 120 miljoen euro, zegt Neutelings Riedijk. Het is niet gezegd dat het gebouw er daadwerkelijk zo uit komt te zien. Bedoeling van de aanbesteding was om het meest geschikte architectenbureau te selecteren, zegt de selectiecommissie.

Vooralsnog is ook nog niet duidelijk of en wanneer het IDMC gebouwd wordt. Hoewel het nieuwe college in Den Haag door wil gaan met het project, heeft het vooralsnog geen geld gereserveerd voor de realisatie ervan. Volgende week wordt een beslissing genomen over het vervolg van het project.

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

Gisteren, 14:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

Gisteren, 10:37

BDP ontwerpt Metropolis Lyceum in Amsterdam-Noord

Gisteren, 09:05

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

1 december, 3:03

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

Gisteren, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

Gisteren, 09:44

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

1 december, 5:30

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

1 december, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

1 december, 9:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan