Randvoorwaarden essentieel voor leerklimaat

12 november 2010, 13:31
De randvoorwaarden zoals voldoende licht, een goed gebouw en gezond voedsel zijn essentieel voor het creëren van een ideale leeromgeving. Dat bleek gisteren tijdens een rondetafelgesprek dat School Inside, het online inspiratie- en kennisplatform voor het creëren van de ideale leeromgeving in het onderwijs, organiseerde op het Insula College in Dordrecht.

Tijdens het gesprek pleitte Heleen Schuit van het Voedingscentrum onder andere voor het verbannen van snoepautomaten van scholen en het invoeren van gezonde broodjes. Architect Paul de Ruiter wees erop dat voldoende buitenlicht zorgt voor een 10 tot 20 procent betere leerprestatie. Woonbioloog Richard Bruijne riep de scholen op om zelf in actie te komen tegen het slechte leerklimaat.

Onder leiding van Sibo Arbeek, hoofdredacteur van het blad Schooldomein, bespraken Paul de Ruiter (Architectenbureau Paul de Ruiter), Heleen Schuit (Voedingscentrum), Michiel Kulik (initiatiefnemer Happy Healthy School), Eddine Sarroukh (lichtexpert van Philips), Theo van den Burger (Algemene Vereniging van Schoolleiders), Froukje van Dijken (BBA Binnenmilieu) en Richard Bruijne (woonbioloog) de voorwaarden waaraan een goede leeromgeving moet voldoen.

Aan bod kwamen onderwerpen als architectuur, inrichting, onderhoud, beheer, binnenklimaat, omgang, sociaal klimaat en gezondheid. Na afloop werd het Insula College dat in 2008 de Omgevingsprijs won (onderdeel van de Scholenbouwprijs) ook nog bezichtigd onder leiding van architect Roel Bosch (DKV Architecten) en werd er gepraat met de leerlingen over hun ervaringen.

Het gesprek werd georganiseerd door School Inside (www.schoolinside.nl), een site die actuele informatie, visie en praktische oplossingen biedt op het gebied van inrichting, luchtkwaliteit, gezondheid, voeding, duurzaamheid, bouw, veiligheid en onderhoud van scholen. Doel is de realisatie van een prettiger leer- en leefklimaat voor leerlingen, studenten en docenten.

School Inside richt zich op beslissers en beïnvloeders in de ontwikkelings-, realisatie-, explotatie- en renovatiefase van het onderwijsgebouw; van architect tot adviseur, van onderwijsambtenaar tot docent en van schoolbestuurder tot facilitair manager.

De site biedt tevens een podium aan een groot aantal onafhankelijke deskundigen op verschillende kennisgebieden. Naast een hoogleraar Onderwijskunde staan er bijvoorbeeld interviews met een kleurpsycholoog en de directeur Servicecentrum Scholenbouw op School Inside. Letterlijke schoolvoorbeelden laten zien hoe hun ideeën en tips de onderwijskwaliteit verbeteren.

School Inside is een initiatief van de Admix Groep in samenwerking met participanten uit verschillende marktsectoren, elk met hun eigen inbreng in en visie op de ideale leeromgeving. De huidige deelnemers zijn A-merken zoals Forbo, Priva, Sodexo, Vetrotech Saint-Gobain en Sigma Coatings; meer participanten zijn op komst. School Inside is daarmee het platform over het leerklimaat met een geïntegreerd verhaal vanuit uiteenlopende kennisgebieden.

Door krachten te bundelen en kennis te delen, bieden de participanten productoverstijgende, complementaire oplossingen en inspirerende ideeën. Het is de bedoeling dat de samenwerking in de toekomst wordt geïntensiveerd met nieuwe initiatieven naast het internetportaal.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan