Sombere vooruitzichten voor woningmarkt

5 november 2010, 9:33
De vooruitzichten voor de Nederlandse woningmarkt worden volgens bouwbedrijf BAM somberder in plaats van positiever. Steeds meer woningbouwprojecten worden uitgesteld of stopgezet, waarschuwde BAM donderdag.

Volgens voorzitter Jo Goossens van de Vereniging voor bouwontwikkelaars en ondernemers (NVB) zal de woningproductie tot 2015 een stuk lager zijn dan de 70.000 tot 80.000 woningen die jaarlijks echt nodig zijn.

"Zoals het er nu naar uitziet, zal de woningproductie volgend jaar zelfs onder de 50.000 zakken en daarna een tijdje tussen de 50.000 en 60.000 blijven hangen’’, zei Goossens. "De Nederlandse woningbouw zal een tijdje genoegen moeten nemen met bijna de helft minder aan bouwkranen. Die terugslag gaat gepaard met een verlies aan capaciteit, deskundigheid en creativiteit in de sector.''

'Weinig verkocht'
De Vereniging Eigen Huis (VEH) herkent zich in de constatering van BAM. "Nieuwbouwprojecten hebben last van vertraging. Er is de laatste tijd weinig verkocht. Dat betekent dat er in de toekomst dus minder wordt gebouwd'', aldus een woordvoerder.

Consumenten blijven ondanks de lage hypotheekrente onzeker over de woningmarkt. Zij zijn nog altijd bezorgd over hun pensioen, inkomen, de huizenprijzen en zijn bang dat zij hun oude huis niet kwijtraken als zij een nieuwe woning kopen.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte in oktober nog bekend dat het herstel van de woningmarkt niet doorzet. Volgens een woordvoerder is dat te wijten aan onzekerheid onder kopers. "Maar we hopen dat het consumentenvertrouwen weer toeneemt."

Uit onderzoek van de VEH blijkt dat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt de laatste tijd weer toeneemt. "Door de komst van een nieuw kabinet is de hypotheekrenteaftrek zo goed als veilig. Dat geeft mensen weer enigszins hoop’’, aldus de woordvoerder. "Maar we moeten niet te vroeg juichen. Het is nog maar de vraag welke kant het echt opgaat."

Consumentenvertrouwen gestegen
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het consumentenvertrouwen in oktober gestegen ten opzichte van september. "Maar dat kun je niet toeschrijven aan de ontwikkelingen op de woningmarkt", zei CBS-econoom Michiel Vergeer.

Bouwbedrijf BAM moet in ieder geval flink afschrijven op toekomstige bouwgrond van het onderdeel AM, omdat de Nederlandse woningmarkt niet herstelt. Het onderdeel zal dit jaar een verlies voor belastingen lijden van 177 miljoen euro. BAM verwacht flinke kortingen te moeten geven op de huizen die de komende maanden worden opgeleverd.

De grootste bouwer van Nederland verwacht in 2011 iets meer woningen te verkopen dan de circa 1800 dit jaar. BAM verwacht een geleidelijk herstel van de woningverkopen naar drieduizend stuks in 2015.

De NVB denkt dat er dit jaar in totaal ongeveer 25.000 nieuwbouwwoningen worden verkocht, een stijging van 50 procent ten opzichte van 2009. De nieuwbouwwoningen zijn echter 10 tot 15 procent goedkoper dan twee jaar geleden en daarmee scherper geprijsd dan bestaande woningen.

"Ondanks de stijging van de verkoop van het aantal nieuwbouwwoningen is de goede tijd van voor de crisis niet terug’’, zei voorzitter Goossens.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli, 2:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

10 juli, 1:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan