Family chair (Junya Ishigami voor Living Divani)
Garden Plate (Junya Ishigami voor Living Divani)
Copyright: Junya Ishigami ( Kenshu Shintsubo)
Stubborn Chair (Jurgen Bey voor NgispeN)
SitTable (Ben van Berkel voor Prooff)
Living Wall (Ahrend)
Bessy sofa en stoel (e15)
tafel van de vylder vinck tailleu architecten
In-groove tapijt (Modulyss)
Kelvin Led (Flos)
Team (Arper)
Family chair (Junya Ishigami voor Living Divani)
Garden Plate (Junya Ishigami voor Living Divani)
Copyright: Junya Ishigami ( Kenshu Shintsubo)
Stubborn Chair (Jurgen Bey voor NgispeN)
SitTable (Ben van Berkel voor Prooff)
Living Wall (Ahrend)
Bessy sofa en stoel (e15)
tafel van de vylder vinck tailleu architecten
In-groove tapijt (Modulyss)
Kelvin Led (Flos)
Team (Arper)

Interieur 2010 presenteert kwaliteit en design

18 oktober 2010, 12:04
Afgelopen donderdag 15 oktober is Design Biënnale Interieur 2010 in Kortrijk van start gegaan. Het tweejaarlijkse evenement toont nieuwe producten en ontwikkelingen van een internationaal gezelschap van ondernemingen en ontwerpers.

Het evenement wil een grote nadruk leggen op ‘design’. Dat komt al naar voren in de naam die het sinds een aantal edities voert, in plaats van het voormalige ‘biënnale voor wooncreativiteit’. In de praktijk moet dat resulteren in een verruiming van de aandacht van ‘design voor woon- en werkomgeving’ tot een veel bredere aandacht voor design, productontwikkeling en geslaagde vormgeving.

Als speciale gast heeft Interieur de Japanse architect en ontwerper Junya Ishigami uitgenodigd. Daarmee geeft de beursorganisatie aan dat in haar optiek de belangwekkende ontwerpen en architectuur in de nabije toekomst uit het Oosten komt. Van Ishigami is de installatie Picnic te zien, gebaseerd op onder meer zijn stoelontwerpen voor Living Divani.

Interieur
De nadruk van de beurs ligt, zeker als het om de selectie van exposanten gaat, nog altijd op interieurproducten: meubels, verlichting, vloerbedekking en wandbekleding, sanitair en esthetische installaties. De kwaliteit van het getoonde ligt over het algemeen hoog. De sfeer op Interieur 2010 is overigens goed en zowel exposanten als bezoekers betitelden het evenement tot nu toe als een feestje.

Vakbezoekers kennen veel van de gepresenteerde collecties misschien al van de Milanese Salone del Mobile of 100% Design in London. Het overgrote deel van de consumenten zal daar niet zijn geweest en op dat publiek is Interieur 2010 (ook) gericht. Na de openingsdag, die exclusief voor vakbezoek is, volgen nog negen dagen waarop ook consumenten welkom zijn. Vakbezoekers kunnen de gemiste collecties alsnog zien én nieuwe producten ontdekken.

Nederlands
Er zijn bij deze biënnale zeker nieuwe producten en zelfs nieuwe merken te zien, waaronder een opvallend aantal uit Nederland. Een geheel nieuw label is DareDutch, dat de stoel 44 van Alexander Lervik introduceert. Het meubel wordt op innovatieve wijze vervaardigd. Net voor de beurs gerealiseerd: de metalen lamp Thunderball van Richard Hutten voor NgispeN. De metalen bladen waaruit de armatuur bestaat, kunnen in min of meer de gewenste vorm worden gevouwen.

Verder is onder meer bij NgispeN de nieuwe Stubborn Chair van Jurgen Bey te zien. Erg mooi is de SitTable van Ben van Berkel voor Prooff. Forbo introduceert de Marmoleum-collectie Oxyd, die is ontwikkeld in samenwerking met Claudy Jongstra. Marike Andeweg, succesvol met haar sanitairmerk Marike, introduceert NotOnlyWhite. Met dit nieuwe merk brengt zij wastafels en fonteinen, maar ook bergruimten, planken en accessoires.

Speciale exposities
De interesse voor design strekt bij de organisatie echter verder dan de keuze van exposanten. Ook zijn er speciale exposities ingericht, zoals ´Buren´, dat een beeld schept van ontwikkelingen in de ontwerppraktijk van Nederland, Frankrijk, Groot Brittannië en Duitsland, en Design Kasbah. Bij die expositie wordt in spiegelende kamers, ontworpen door de architecten de vylder vinck taillieu, werk getoond van ontwerpers als Andrea Branzi, Alejandro Aravena, John Pawson en – met een serene opstelling – Maison Martin Margiela.

Enthousiast werd afgelopen donderdag onder het vakbezoek gesproken over de kelderachtige ruimte die ‘Underground’ is gedoopt. In passende sfeer is hier een aantal exposities te zien rond het werk van jonge ontwerpers en nieuwe ondernemingen, met vaak verrassende en humoristische ontwerpen. Bij het onderdeel The Young Designers Fair was onder meer de nieuwe Nederlandse Fousse Interior Elements te zien met een organisch zitmeubel.

Les M Design heeft onder meer een grappige slaapzakstoel en Beyond Studio uit Polen een verrassende bank en speelse, mooie textiele hangstructuren om serviesgoed op te bergen. ‘Underground’ is ook de locatie van meer dienstverlenende ondernemingen als het Vlaamse Cradle to Cradle-platform, social network voor de architectuurbranche Archello.com en de 3D-printonderneming ZiggZagg.

Interieur 2010 loopt nog tot en met 24 oktober. Architectenweb.nl besteedt in de komende week meer aandacht aan de designbiënnale, vanuit verschillende invalshoeken.

Andere nieuwsberichten

V8 geeft oud kantoorpand Zuidas oorspronkelijke functie terug

Vandaag, 11:34

Atelier PRO wint selectie herinrichting Berlage Lyceum

Vandaag, 09:54

Orthopedisch Centrum naar ontwerp van EGM geopend

Gisteren, 16:40

Woongebouw met royale ruimten naar ontwerp RoosRos

Gisteren, 16:00

Thema Dutch Design Week 2020: The new intimacy

Vandaag, 14:36

3D-geprinte brug van vezelversterkte kunststof voor Kralingse Bos

Vandaag, 10:45

Voor 2022 een miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken

Vandaag, 09:08

Arna Mackic vraagt aandacht voor Srebrenica-genocide

Gisteren, 17:40

Onderzoek: miljardentekort dreigt voor woningcorporaties

Gisteren, 09:57

'Te weinig aandacht voor ventilatie bij versoepeling coronaregels'

Gisteren, 09:30
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan