Copyright: Bovenverdieping van het Nederlands paviljoen ( Rob 't Hart)
Copyright: Bovenverdieping van het Nederlands paviljoen ( Rob 't Hart)

‘Vacant NL’ confronteert en inspireert

30 augustus 2010, 16:40
De Gouden Leeuw voor het beste nationale paviljoen won Nederland dit jaar niet, die ging naar Bahrein, maar de inrichting van het Rietveldpaviljoen behoort zeker tot de hoogtepunten van de Architectuurbiënnale in Venetië. De expositie ‘VacantNL, where architecture meets ideas’ brengt op confronterende en inspirerende wijze zowel de problematiek als potentie van leegstand aan het licht.

door Ronnie Weessies

Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol noemt de inrichting, gedaan onder curatorschap van Rietveld Landscape, ‘ten opzichte van voorgaande jaren zowel in artistiek opzicht als qua boodschap onovertroffen’. Beide factoren zijn inderdaad erg sterk, zo leert een bezoek aan de tentoonstelling.

Bij binnenkomst wordt de bezoeker meteen geconfronteerd met een lege benedenverdieping van het door Gerrit Rietveld ontworpen paviljoen. Midden in een parkje met gebouwen vol exposities (van de andere deelnemende landen aan de Biënnale) wekt dit enerzijds bevreemding op.

Aan de andere kant wordt het bouwwerk al sinds de opening in 1954 slechts drie maanden per jaar gebruikt, wat er volgens het NAi (de opdrachtgever voor de tentoonstelling) op neerkomt dat het al 39 jaar leeg staat. Zo raar is de lege ruimte dus niet, sterker nog, de kwaliteit van het gebouwontwerp komt er beter door tot zijn recht.

Wie naar boven kijkt, ziet een bijzonder blauw plafond. Eenmaal boven aangekomen blijkt dit een landschap van Nederlandse gebouwen te zijn. Het gaat om 4326 publieke gebouwen, die allemaal leeg staan. Dat is opnieuw even slikken, voor wie dacht dat er in Nederland nauwelijks nog ruimte beschikbaar is. In het ‘lege landschap’ vallen echter genoeg lege kerken, gevangenissen, ziekenhuizen, spoorweggebouwen en wat al niet meer te ontdekken.

“Er staat zoveel leeg, dat we bijna te maken hebben met een economie”, zegt NAi-directeur Ole Bouman. “Het is een maatschappelijke conditie. We moeten ervoor zorgen dat er van een zorgwekkende situatie een kansrijke situatie ontstaat.”

Potentie van leegstand
Architect Ronald Rietveld (geen familie van Gerrit) wil met het concept vooral de potentie van leegstand benadrukken. Vandaar ook de term ‘vacant’ in de titel van de tentoonstelling, in plaats van ‘empty’. De gebouwen kunnen volgens hem het best tijdelijk worden ingevuld door de partijen uit creatieve, wetenschappelijke en technologische sector, zodat zij kunnen nadenken over nieuwe bestemmingen voor de gebouwen en andere complexe opgaven.

“Nederland heeft zich ten doel gesteld om in 2020 tot de mondiale top vijf van kenniseconomieën te behoren. Wij zeggen: breng daarom de bedrijven en instellingen uit de genoemde sectoren bij elkaar in de leegstaande gebouwen. Het gaat om kruisbestuivingen, zodat de verschillende partijen elkaar versterken. Een advocaat kan bijvoorbeeld heel goed in hetzelfde gebouw als een architect worden gehuisvest, zodat hij deze juridisch kan bijstaan. En zo kun je veel meer combinaties bedenken.”

Ter inspiratie is er op de wand tegenover het gebouwenlandschap een potentieel netwerk binnen de verschillende sectoren uitgetekend. Daarnaast ontvangt de bezoeker een boekje met voorbeeldprojecten op het gebied van kruisbestuivingen in leegstaande complexen, zoals de NDSM-werf in Amsterdam, het Schieblock in Rotterdam en de Haagse Caballerofabriek.

Maar, vraagt de argeloze bezoeker zich af, het gebeurt dus al en wat is verder het probleem? Geld is een voornaam struikelblok. Voor ontwikkelaars en andere financieel belanghebbenden valt niet te verdienen op (afgeschreven) bestaande gebouwen. Bouman denkt daarom dat er een ander verdienmodel moet komen, die bijvoorbeeld kan worden uitgedacht in de nu nog leegstaande gebouwen.

Stimulerende regelgeving
Daarnaast is de regelgeving nog niet afgestemd op het tijdelijke hergebruik van in onbruik geraakte gebouwen. Bestemmingsplannen zijn lastig te veranderen, gemeenten zitten niet te wachten op het veranderen van wetten en ook het financiële plaatje speelt in de grondpolitiek weer een rol.

Rijksbouwmeester Van der Pol wil daarom met het College van Rijksadviseurs aandringen tot ‘stimulerende regelgeving’ bij het volgende kabinet. “Momenteel is uitbreiding de enige manier om geld te verdienen. We moeten ervoor zorgen dat inbreiding beloond wordt en uitbreiding juist onaantrekkelijk.”

Het Nederlandse paviljoen op de Architectuurbiënnale van Venetië is te bezoeken tot en met 27 november.

Andere nieuwsberichten

Bouw blok IVY in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord gaat van start

3 december, 2:32

Rotterdam wil minstens 2.500 woningen in kantoorgebied Brainpark 1

3 december, 11:40

Hubert-Jan Henket komt in actie tegen sloop tuinpaviljoen Boijmans

3 december, 9:35

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

2 december, 3:44

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

2 december, 5:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

2 december, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

2 december, 9:36
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan