OKRA ontwerpt duurzaam bedrijventerrein

1 juli 2010, 14:22
In de regio West-Friesland, Noord-Holland, ontwerpt OKRA een nieuw, duurzaam bedrijventerrein. VROM heeft het project geselecteerd als ‘excellent gebied’ op het gebied van duurzaamheid in de gebouwde omgeving.

Distriport Noord-Holland wordt ontwikkeld om de economie in de regio West Friesland te stimuleren. De ambities voor het bedrijventerrein zijn hoog: het moet een duurzaam bedrijvenpark voor eigentijdse logistiek worden. Het masterplan beschrijft de transformatie van het Noord Hollandse landschap dat ligt ingeklemd tussen het dorp Berkhout en de A7 naar een multifunctioneel logistiek bedrijvenpark. De planning is de eerste paal in 2011 in de grond te slaan.

Het door OKRA ontworpen bedrijvenpark Distriport Noord-Holland is door het ministerie van VROM geselecteerd binnen het landelijk duurzaamheidspogramma ‘Excellente Gebieden’ als een van de 13 landelijke pilotgebieden voor de realisatie van duurzame gebouwen en gebouwde omgeving. Distriport is het enige bedrijventerrein, de overige geselecteerde projecten zijn allen woongebieden.

Duurzaamheid
De duurzaamheid komt vooral naar voren in het feit dat Distriport naast bedrijventerrein ook een watermachine en energiecentrale gaat worden. De strategie voor de daken speelt hierin een centrale rol. Kenmerkend voor logistieke terreinen is het grote oppervlak daken. Traditioneel wordt dit oppervlak zelden benut.

Distriport zet doelbewust in op dubbelgebruik van de daken, om hemelwater te bufferen en zonne-energie op te wekken. Juist de combinatie van deze twee is interessant. Groene daken temperen de temperatuurschommelingen op het dak enorm. Bovendien dragen ze bij aan de isolatie van het gebouw en het bufferen en zuiver houden van het regenwater dat op de daken valt.

Niet investeren in architectuur, maar in daken
Elk dak kan bijdragen aan een duurzaam Distriport. Maar echt interessant wordt het als de daken onderling gekoppeld worden. Distriport als geheel wordt dan naast een bedrijventerrein ook een watermachine en duurzame energiecentrale. Distriport hanteert een twee¬ledige strategie om dit idee structureel te verzilveren en de realisatie te verzekeren. Als eerste worden zo min mogelijk regels aan de bedrijfskavels en architectuur opgelegd, zodat bedrijven een optimale bedrijfsefficiëntie kunnen realiseren. De inpassing in het landschap wordt via een breed landschappelijk kader geregeld. Al het beschikbare investerings¬vermogen om een bedrijf op de locatie in te passen, kan zo worden ingezet voor het duurzame dak.

Daarnaast wordt een parkmanagement organisatie opgezet, als organisator en coördinator voor de duurzame daken. Zij onderhandelt met energiebedrijven, kan goedkoper inkopen, regelt subsidies, zorgt voor kennis, enzovoort. Als elk individueel bedrijf dit afzonderlijk moet regelen, wordt het duurzame dak onnodig duur, inefficiënt en een last. Parkmanagement neemt die zorgen uit handen en vergroot de productiviteit en realisatiekracht.

Landschappelijk kader
De ruimtelijke opzet van Distriport schept belangrijke voorwaarden voor dit duurzaamheidsconcept. Het terrein is orthogonaal opgezet, zodat elke vierkante meter efficiënt benut wordt. Vrijwel al het water en groen wordt naar buiten gebracht en benut voor de landschappelijke inpassing. Een fors kader rond het terrein maakt een zachte overgang naar het omringende landschap en het aangrenzende dorp. De landschappelijke inrichting van het kader geeft het een grote ecologische en recreatieve waarde.

Onderdeel van dit kader zijn zes meter hoge grasdijken met flauwe taluds naar de omgeving. De dijken omsluiten heel Distriport. Ze vrijwaarden het landschap van de visuele drukte in het gebied binnen de dijken. Alleen de bovenkanten van de bebouwing steekt boven de dijken uit. En deze bebouwing mag alleen worden uitgevoerd in tinten grijs, aansluitend bij de Hollandse luchten. Brede watergangen en rietkragen naar het open landschap, aangevuld met bomenrijen, eilandjes, speelweide en paardenveldjes bij het dorp, geven het landschappelijk kader vorm.

Trefwoorden

bedrijventerrein okra

Andere nieuwsberichten

Tijdelijk kunstenaarsdorp op NDSM-werf krijgt vorm

1 uur geleden

Sjoerd Soeters stopt als supervisor Zaanstad

2 uur geleden

Volledige recycling van Vrachtgebouw 18 op Schiphol

4 uur geleden

Belangrijkste prijs World Architecture Festival voor LocHal

Vandaag, 13:47

BNA: architecten zijn wat minder positief

3 uur geleden

'Nog veel onveilige fietsroutes naar school'

Vandaag, 11:12

Aanplant tien miljoen bomen van start

Vandaag, 09:30

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

6 december, 10:27

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

5 december, 2:53
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan