Europese ambassade: voer voor discussie

11 juni 2010, 16:44
Hoe representeer je 51 staten in één gebouw? Dat bleek gisteravond de lastigste vraag tijdens een debat over een toekomstige gezamenlijke Europese ambassade. Een universele Europese identiteit lijkt nog te ontbreken, maar men was het er over eens dat een ambassade wel de representatie moet vormen van een identiteit.

Tekst Ronnie Weessies Het debat, of eigenlijk meer het begin van een discussie over een onderwerp dat mondjesmaat begint te leven, vond donderdag plaats in Den Haag in het kader van de manifestatie Design & Overheid. De deelnemers en het publiek filosofeerden over de functies van een ambassade voor alle Europese landen en hoe zo'n gebouw eruit zou kunnen zien.

Duidelijk werd meteen dat er sprake is van een complexe materie. Zie maar eens een architectonische representant te vinden van een werelddeel met meer dan vijftig landen en evenzoveel verschillende culturen. Of een gebouw dat alle verschillende eisen per land op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid of luchtkwaliteit kan verenigen.

Hoofdkwartier van de NAVO
Architect Duc Boorsma (werkzaam op het ministerie van Buitenlandse Zaken) had wat het eerste betreft een voorbeeld: het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. De aangesloten landen hebben alle een vertegenwoordiging in de ‘ribben’ (zijvleugels) van dit door SOM ontworpen gebouw.

Ook het versmelten van totaal uiteenlopende eisen en wensen in een gebouw is mogelijk, zo bleek uit voorbeelden die Ronald Schleurholts (architectenbureau cepezed) aandroeg. Nederland heeft bijvoorbeeld in Dar Es Salaam een gezamenlijke ambassade met onder andere Groot-Brittannië, waar grote architectonische verschillen onder één dak zijn te vinden.

Ook de Nordische Botschaften, een gezamenlijke ambassade van de Scandinavische in Berlijn, is een voorbeeld van zo’n gebouw. Veel van de aanwezigen voelden er dan ook voor om, vooruitlopend op een gezamenlijke Europese ambassade, gemeenschappelijke gebouwen te realiseren voor landen die qua wensen en eisen gelijkgestemd zijn.

Maar als er uiteindelijk toch richting een gezamenlijke Europese ambassade gewerkt gaat worden, is het zaak een gemeenschappelijke identiteit te vinden. De meeste aanwezigen vonden dit een voorwaarde voor het ontwerp van een ambassade is. Zonder het uitdragen van een identiteit wordt zo’n gebouw ‘een puinhoop’, zei een van de debaters.

Economische samenwerking
Een eerste aanknopingspunt werd donderdag gevonden in de economische samenwerking binnen Europa, dat immers de basis en het succes vormt van de EU. Maar ook simpelweg het ontwikkelen van een huisstijl aan de hand van een logo passeerde de revue. Dat gebeurt in de praktijk immers al voor de EU zelf.

Zo werden er donderdag nog vele suggesties en vragen opgeworpen. Architect Eric Vreedenburgh, die samen met Rainer Bullhorst zeer binnenkort een essay over het onderwerp publiceert, opperde het idee om een ambassade ‘uiteen te trekken’.

Het ceremoniële gedeelte behoudt volgens dat idee zijn plek in de residentiële stad, terwijl de kanselarij (de werkplek) naar knooppunten als een vliegveld kan verhuizen. Dat is bijvoorbeeld veel praktischer voor reizigers die consulaire ondersteuning nodig hebben.

Verder kwam de vraag voorbij of zo’n gezamenlijke ambassade niet een ‘cultuurhuis’, zoals het Goethe-instituut voor Duitsland, kan zijn. En waarom bestaat er geen ambassade-typologie (zoals een kerk die wel heeft)?

Er is voor de toekomst in ieder geval genoeg voer voor verdere discussie.

Andere nieuwsberichten

Nieuwe Hollandse Waterlinie en Drentse Kolonieën toegevoegd aan werelderfgoedlijst

3 uur geleden

Saskia van Stein benoemd tot nieuwe directeur IABR

4 uur geleden

Drie projecten genomineerd voor Lighthouse Award 2021

Vandaag, 12:13

Kraaijvanger en Braaksma & Roos presenteren World Food Center Experience

23 juli, 3:42

Minister: half miljard per jaar voor maatregelen extreem weer

Vandaag, 10:38

Limburgse Staten boos over provinciaal geld voor verhuizing DSM

Vandaag, 09:20

Video: Code Groen - De stad als biotoop

23 juli, 2:54

Uitbreiding spoorknooppunt Zwolle is na twee jaar klaar

23 juli, 11:38

Licht en 'lucht' in onderdoorgang station Almere Buiten

22 juli, 1:25

‘Woningbouw dreigt vast te lopen als gemeenten geen gronden kopen’

22 juli, 9:32
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan