Copyright: 's Ben Vulkers
Copyright: 's Ben Vulkers

Gebouw De St@art in Apenheul geopend

9 juni 2010, 11:33
Prinses Máxima heeft dinsdag het nieuwe gebouw De St@aart in de Apenheul geopend. In het staartvormig bouwwerk zijn het Natuurhuis, het nieuwe kantoor en het educatief centrum van het apenpark ondergebracht. RAU heeft het grotendeels van hout vervaardigde gebouw ontworpen.

In zijn vormgeving lijkt De St@art op een reusachtig houten skelet en vormt een verbindend element tussen de Apenheul en park Berg en Bos. Met de komst van het gebouw wordt een nieuwe wandelroute door het park naar de entree van de Apenheul geïntroduceerd. Om de beleving van de natuur te benadrukken zijn onderdelen van het gebouw, zoals het auditorium, zo veel mogelijk ondergronds aangelegd.

Het gebouw heeft een lengte van 150 meter. De constructie van het houtskelet berust op 29 spanten van inlands lariks. De grootste spant is dertig meter lang en weegt ongeveer drie ton. Al het gebruikte hout is FSC- of PEFC-gecertificeerd.

De houten vlakken worden binnenkort bekleed met zonnecellen, die in een groot deel van de elektrische behoefte van het gebouw zullen voorzien. De parkzijde van het gebouw is bijna volledig in glas uitgevoerd en biedt medewerkers en bezoekers een panoramisch uitzicht op de omringende bomen.

Het gebouw heeft geen gasaansluiting en is CO2-neutraal. Dankzij betonkernactivering en warmte- en koude opslag zijn geen radiatoren of airco voor verwarmen en koelen nodig. Ook de warmte van mens en apparatuur wordt door een warmteterugwininstallatie hergebruikt.

De LED-verlichting in het gebouw is gekoppeld aan een intelligent verlichtingssysteem; de verlichting wordt per werkplek automatisch geregeld.

Het gebouw dient tevens als ontmoetingsplek voor verenigingen, ondernemers, scholieren en bezoekers. Er bevinden zich een ondergronds auditorium voor 350 bezoekers, twee multifunctionele zalen, een atelier, een ruimte voor tentoonstellingen en behandelkamers voor de dierenartsen van de Apenheul in het gebouw.

Andere nieuwsberichten

Woontorens creëren groene binnenruimte in zakendistrict Nanjing

Vandaag, 15:01

Postpark van DELVA is een eerste stap in vergroening HS Kwartier

Gisteren, 11:25

Superimpose Architecture ontwerpt vergadercentrum in de kelder

17 augustus, 3:57

Restaurant Capital Kitchen prikkelt alle zintuigen

17 augustus, 12:48

Luchtbrug tussen torens Delftse Poort voor nieuwe huurder Shell

Vandaag, 13:58

Aantal koffie- en lunchzaken met ruim kwart gestegen sinds 2017

Vandaag, 13:28

NVDE: isolatie sneller terugverdiend door hoge energieprijzen

Gisteren, 16:31

Minder omzet BAM door verkochte onderdelen, winst omhoog

Gisteren, 09:45

‘Stikstofgesprekken gaan nog te weinig over oplossingen’

17 augustus, 4:57

Lage waterstand mogelijk probleem voor Nederlandse bouw

17 augustus, 11:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan