Het winnend ontwerp
Het winnend ontwerp

Olv Klijn wint PRIXDEROME.NL 2010

9 juni 2010, 8:45
Dinsdag 8 juni heeft Olv Klijn (NL, 1974) de eerste prijs PRIXDEROME.NL 2010 Architectuur van € 45.000 ontvangen uit handen van voormalig staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans. De tweede prijs van € 20.000 is toegekend aan het duo Jeroen Spee (NL, 1981) & Jeroen Steenvoorden (NL, 1982). De twee basisprijzen van elk € 10.000 zijn voor de duo's Thijs van Bijsterveldt (NL, 1981) & Oana Radeº (RO, 1977) en voor Johan Selbing (SE, 1974) & Anouk Vogel (CH, 1977). De prijsuitreiking vindt plaats in de Hermitage, Amsterdam. Ook reikt de IMC Weekendschool Kinderjury een prijs uit aan hun winnaar.

Met een ruime meerderheid besloot de jury de eerste prijs van de Prix de Rome 2010 Architectuur toe te kennen aan Olv Klijn. In het juryrapport staat geschreven: 'Als geen ander bleek Klijn er in geslaagd antwoorden te vinden op de ‘gecompliceerde sociale, economische en culturele dynamiek’ waarover in de opgave voor de eindronde was gesproken', en dat hij 'op basis van uitgebreide consultaties en een grondige en veelomvattende analyse een rijk en gelaagd plan heeft gemaakt, dat voor tal van opgaven oplossingen aanlevert'.

Klik [hier] voor een bericht met uitgebreide uitleg over het ontwerp van Klijn (en Van Bijsterveldt en Rades). Informatie over de andere twee ontwerpen is [hier] te vinden.

De eindronde-opgave
Bij deze editie van de PRIXDEROME.NL presenteren de genomineerde jonge architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten hun voorstel voor een interventie in de modernistische bebouwing van het Amsterdamse August Allebéplein (een ontwerp van Cornelis van Eesteren, winnaar Prix de Rome 1921). Twee actuele thema’s komen bij de Prix de Rome-opgave voor deze locatie samen: de openbare ruimte als ontmoetingsplaats voor mensen met uiteenlopende culturele achtergronden en de vraag hoe de wederopbouwwijken weer nieuwe levenskracht ingeblazen kunnen krijgen. De ontwerpvoorstellen spelen in op het versterken van het gemeenschapsgevoel in de wijk en onderzoeken welke betekenis de archetypische stedelijke figuur van het plein kan hebben in de huidige tijd. De plannen weerspiegelen optimisme en een geloof in de ‘maakbaarheid’ van onze samenleving.

Jury
De internationale jury van PRIXDEROME.NL 2010 Architectuur bestaat uit (ere)voorzitter Aaron Betsky (US), Edzo Bindels (NL), Caroline Bos (NL), Tony Fretton (GB), Bert van Meggelen (NL), Ronald Rietveld, (NL), Marlies Rohmer (NL), met Janwillem Schrofer (NL) als secretaris (zonder stemrecht).

De vier eindrondekandidaten beschikten gedurende de periode dat zij aan hun eindopdracht werkten over een atelier en technische ondersteuning in de Rijksakademie van beeldende kunsten, een stipendium en een werkbudget. Het resultaat van de eindperiode is beoordeeld tijdens de tentoonstelling in ARCAM, Architectuurcentrum Amsterdam.

Tentoonstelling
De eindpresentatie van de vier prijswinnende architecten(duo's) Thijs van Bijsterveldt & Oana Radeº, Olv Klijn, Johan Selbing & Anouk Vogel, Jeroen Spee & Jeroen Steenvoorden is nog te zien tot 3 juli a.s. in ARCAM Amsterdam (Prins Hendrikkade 600) in Amsterdam. Ook het werk van de zes architecten die de longlist haalden maar niet de eindronde, is daar nog te zien: Dominique ter Beek & Jenny Eklund, Huub Donkers, Saxon-Lear Duckworth, Monika Pieroth, David Smidt van Gelder, Cindy Wouters i.s.m. Marie Rannou.

Publicatie
Tijdens de prijsuitreiking is het eerste exemplaar van de publicatie PRIXDEROME.NL 2010 Architectuur uitgereikt aan Frans Timmermans. De publicatie bevat portretten en werk van de genomineerde architecten, beeldmateriaal van de tentoonstelling in ARCAM en de beraadslagingen van de jury, opgetekend door Olof Koekebakker.

(NAi Uitgevers, ISBN 978-90-5662-753-9, prijs € 24,95, ontwerp: Joseph Plateau)

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze "staats"prijs voor kunstenaars en architecten (tot 35 jaar) in Nederland. De PRIXDEROME.NL 2010 Architectuur wordt georganiseerd door de Rijksakademie van beeldende kunsten in samenwerking met SNS REAAL Fonds, KPN, Inbo, ARCAM, AVRO KunstUur, NAi Uitgevers, Kunstbeeld en IMC Weekendschool. De Prix wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW en de Stichting Trustfonds Rijksakademie.

Trefwoorden

olv klijn prix de rome

Andere nieuwsberichten

Volumes distributiecentrum opgeknipt om monotonie te doorbreken

Vandaag, 11:23

Campus TU Delft uitgebreid met ‘acceleratorgebouw’ NEXT

Gisteren, 11:40

Heembouw Architecten ontwerpt kilometer lang natuurscherm rond distributiecentrum

10 augustus, 2:02

Woningbouwproject Het Eiland in Meerstad opgeleverd

10 augustus, 11:37

ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

Vandaag, 12:08

Stedelijk Museum koopt drie werken uit serie Materialsm van DRIFT

Vandaag, 09:14

Onderzoek: sommige vuilnisbelten zijn grote methaanuitstoters

Gisteren, 09:26

Rijk gaat bij ‘weigerende’ gemeenten bestemming aanpassen voor azc

10 augustus, 9:47

RTL Z: gemeenten nemen maatregelen tegen vastgoedbeleggers

9 augustus, 9:28

Taipei Performance Arts Centre geopend voor publiek

8 augustus, 10:47
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan