Inzending Thijs van Bijsterveldt en Oana Rades
Inzending Olv Klijn
Inzending Thijs van Bijsterveldt en Oana Rades
Inzending Olv Klijn

Prix de Rome 2010: de ontwerpen (1)

28 mei 2010, 12:10
Op 8 juni wordt de winnaar van de Prix de Rome 2010 bekendgemaakt. Deze wordt gekozen uit vier genomineerden, die tot en met 3 juli op een expositie bij Arcam te zien zijn. Het Amsterdamse architectuurcentrum heeft de ontwerpen nu beschikbaar gesteld voor online publicatie.

In dit eerste deel een beschrijving van twee ontwerpen. Het tweede deel is [hier] te vinden.

De Prix de Rome, de oudste ‘staatsprijs’ voor jonge kunstenaars en architecten in Nederland, is dit jaar gericht op architecten en stedenbouwkundigen tot 35 jaar. De opdracht is gericht op het August Allebéplein in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.

De opgave was om de ruimtelijke en sociale kwaliteiten van het plein te versterken als bijdrage aan een open samenleving en om het gemeenschapsgevoel van de omwonenden te stimuleren.

Van Bijsterveldt/Rades
De inzenders Thijs van Bijsterveldt en Oana Rades hebben een nieuw type geïntroduceerd om de grotere ruimte van het plein te programmeren, differentiëren en tegelijkertijd de openheid ervan te garanderen: het pleingebouw.

Als een smeltvorm van gebouw en openbare ruimte is het pleingebouw in staat om zowel geprogrammeerde massa als geladen leegte toe te voegen aan het totale plein”, zegt het duo.

“In dialoog met de bestaande bebouwing en/of verankerd met de infrastructurele assen verrijkt een reeks pleingebouwen de open ruimte met verschillende stedelijke archetypes (het podium, de colonnade, de overkapping, het plan oblique en het kader).”

“Er ontstaat een plein-in-plein-conditie, waarbinnen simultaan verschillende groepen en activiteiten kunnen worden geaccommodeerd zonder de continuïteit van de open ruimte te breken.”

“De expliciete programmering van de massa’s (openbaar vervoer, commercie, cultuur, community en sport) en de specifieke vormgeving ervan, impliceren het gebruik van de aangrenzende openbare ruimte, zonder deze vast te leggen. Er blijft ruimte voor improvisatie, spontaniteit en toe-eigening van de pleinen door verschillende groepen.”

“Het Allebéplein in zijn geheel is meer dan de optelsom van de losse pleinen: de gelijktijdige aanwezigheid van verschillende groepen en hun activiteiten maakt het plein tot een stedelijk coulisselandschap waarbinnen men voordurend wordt herinnerd aan de aanwezigheid van parallelle werelden, van ‘het andere’.”

Olv Klijn
In het ontwerp van Olv Klijn speelt het August Allebéplein een belangrijke rol in een project om een nieuwe invulling te geven aan de traditionele ‘open stad’ Amsterdam. “De ambachtelijke achtergrond van nieuwkomers biedt hier een potentie die nauwelijks wordt aangesproken.”

“Als Amsterdam zich een plek wil veroveren in de ranking van smartest cities moet zij freezones creëren voor ondernemerschap. Door ‘vrijplaatsen’ te introduceren in bestaande bouwblokken, krijgen de binnenhoven opnieuw een gebruikswaarde. Verdichting, programmatische verrijking en economische profilering van de wijk als microbusinessdistrict gaan dan hand in hand. Nieuwe woon/werkvormen kunnen dan ontstaan.”

“Door te verdichten kan op het Allebéplein publieke ruimte worden gecreëerd. Met het hergebruik van schijfvormige oost-west volumes ontstaat niet alleen een robuuste verbinding tussen het Rembrandtpark en de Sloterplas, maar ook een serie plekken.”

“Elk schijfvolume verhoudt zich op een andere manier tot een van deze publieke plekken. Om de leefbaarheid van het stedelijke weefsel verder te vergroten, keren de zwemvijver en Cinema West terug, evenals programma voor viering en rouw.”

“Twee grootschalige gebaren kenmerken het nieuwe Allebéplein. In noord-zuid richting is het plein opgenomen in een verdichtingstrategie voor bedrijvigheid. Van oost naar west wint het publieke domein en wordt in een ritmische herhaling de groene ruimte van het Rembrandtpark met de Sloterplas verbonden.”

“Op het kruispunt van beide bewegingen wordt een nieuw stedelijk weefsel geïntroduceerd: de Bazaarberg. Een kunstmatig element met landschappelijke kwaliteiten dat de verknoping van openbaar vervoer met wonen, werken en leisure garandeert.”

Trefwoorden

prix de rome

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan