Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Salone Internazionale del Mobile
Free Flow van Moroso
Tulip Chair van Marcel Wanders
modesty sofa van Nika Zupanc
Parri
130 van Naoto Fukasawa voor Thonet
Copyright: Tafel Edgar doorJean-Marie Massaud voor Environment ( Nina Slavcheva)
Copyright: The Poor Man's Gold van Joost van Bleiswijk ( Frank Tielemans)
Salone Internazionale del Mobile
Free Flow van Moroso
Tulip Chair van Marcel Wanders
modesty sofa van Nika Zupanc
Parri
130 van Naoto Fukasawa voor Thonet
Copyright: Tafel Edgar doorJean-Marie Massaud voor Environment ( Nina Slavcheva)
Copyright: The Poor Man's Gold van Joost van Bleiswijk ( Frank Tielemans)

Milan Design Week 2010: de crisis voorbij?

21 april 2010, 9:12
De eerste dagen werd al duidelijk dat de stemming tijdens i Saloni – de Salone del Mobile met gelijktijdige, gelieerde beurzen – optimistisch was. Het bezoek kwam vanaf de eerste dag in groten getale, de exposanten hadden weer veel nieuws dat werd gepresenteerd op verzorgde stands. Als de Salone del Mobile nog sporen van de crisis vertoonde, was dat in een nadruk op tijdloos design en het teruggrijpen op klassiekers.

door Robert Muis
Vitra presenteerde bijvoorbeeld de Lounge Chair van het echtpaar Eames in een grotere uitvoering voor de langere gebruiker, Cassina bracht ‘interpretaties’ van bijvoorbeeld Le Corbusier en Perriand en regelmatig klonken echo’s van de Scandinavische klassiekers. Zitbanken zijn groot, maar opvallend vaak modulair en sober in belijning zoals bij BBB, de Mumble van Felicerossi en de Free Flow van Moroso.

Glanzend metallic
Als materialen voor de meubelen is veel (blank) hout toegepast. De meubelen zijn gestoffeerd met wol en vilt. Opvallend vaak wordt leer van hoge kwaliteit toegepast, om de sobere designs een uitstraling van kwaliteit en comfort mee te geven, zoals bij Poltrona Frau en Piet Boon.

Even vaak bestaan de meubelen echter uit kunststoffen. Ze zijn dan uitgevoerd in hoogglanzend zwart en wit, ogen als frosted glass of als aluminium. Overigens wordt ook echt aluminium ruim toegepast.

Eco-design
Een absolute trend, of die nu is ingegeven uit ideële of commerciële overwegingen, is eco-design. Producenten benadrukken het gebruik van natuurlijk of hergebruikt materiaal, zoals Emeco met een stoel uit gerecyclede colablikjes en Wästberg met een lamp uit papierpulp, waarin de bedrading is geïntegreerd.

In de Zona Tortona waren grote presentaties te bewonderen van ecologisch bewuste firma’s als Essent-ial en Environment, de laatste met meubelcollectie van onder andere Massaud en Berthier.

Bij de combinatie ecologie en ontwerp komen al snel de gebroeders Campana in gedachten. Meubelfabrikant Edra toonde op de Salone een verrassende kast met (vuurbestendig) raffia en een tafel met blad uit terra cotta van Fernanado en Humberto Campana.

Corsi toonde fraaie vazen en objecten uit hars, leer en vezelmaterialen onder de naam Nativo Campana. In de Zona Tortona presenteerde Cosentino zijn collectie Eco, oppervlakken uit gerecyclede materialen, in een stand naar ontwerp van de broers Campana. Een mooie stand uit golvende houten wanden, die verder weinig relatie had met het product.

Ontwerpers
Elk jaar blijkt weer een aantal designers opvallend sterk in de collecties vertegenwoordigd. Naast de broers Campana waren dat bijvoorbeeld dit jaar Front, Nendo, (wederom) Patricia Urquiola en Marcel Wanders. Moooi opende overigens zijn permanente showroom aan de Via Tortona.

Maar vooral Fukasawa met zijn sobere ontwerpen en Karim Rashid met juist uitbundig gekleurde en vloeiende designs leken alomtegenwoordig. De kunststof stoel van laatstgenoemde voor Felicerossi zag er geinig uit, maar ontbeerde zitcomfort. Een grote naam staat blijkbaar niet altijd garant voor een functioneel ontwerp.

Fuori Salone
In bijna tien jaar is de Zona Tortona uitgegroeid van het creatieve alternatief voor de Salone tot een goed geoliede machine waar grote producenten hun vaste plek hebben veroverd. Toch lijkt het einde van de Zona Tortona, door sommigen voorspeld, niet nabij.

Al is het een commerciëlere locatie geworden waar minder kleine ontwerpers een plek vinden, de grote partijen onderscheiden zich hier met nog altijd zeer creatieve en verrassende exposities.

Daarbij draait het vaak minstens zoveel om een ‘ervaring’ als om de producten, zoals dit jaar duidelijk te zien was bij onder meer Foscarini, Cristalplant, Tagina en Nika Zupanc.

Ventura Lambrate
Vorig jaar leek Zona Romana de belofte als nieuwe locatie voor het meer alternatieve en kleinschaliger onwerp. Die belofte is met een minimum aan exposities niet waargemaakt. Absoluut ‘the place to be’ bleek het district Ventura Lambrate.

Naast exposities van het Britse Royal College of Art en de Scuola Politecnica di Design, waren hier met name opstellingen van Nederlandse ontwerpers te vinden. Ze trokken een enorm aantal internationale belangstellenden naar de oude fabriekswijk.

Onder andere de Design Academy, In Residence, Niels van Eijk & Miriam van der Lubbe, Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk, Scholten & Baijings en Aldo Bakker hadden niet te missen exposities. Deze, en de Nederlanders elders in de stad, maakten duidelijk dat ondanks de perikelen rond de Design Academy en Droog Design, het Nederlands ontwerp nog altijd op hoog niveau verkeert.

In AWM 34 (verschijnt begin juni) wordt eveneens een artikel over de Salone gepubliceerd.

Andere nieuwsberichten

Plan Nieuwe Oogst wint prijsvraag biobased bouwen Oirschot

Gisteren, 16:32

De bouw van Le Sud aan de Groene Loper Maastricht gestart

Gisteren, 15:51

Winnaars Nationale Staalprijs 2022 bekend

Gisteren, 13:58

Uitbreiding hogeschoolcampus Mönchengladbach door team met Atelier Kempe Thill

Gisteren, 11:24

Huizenprijzen volgens makelaars flink gedaald in zomerkwartaal

Gisteren, 14:47

Verlies Floriade loopt weer verder op voor Almere

Gisteren, 09:55

'Plan voor IJbruggen in de ijskast'

Gisteren, 09:11

Remkes: stel natuur centraal en sta soms uitstel stikstofdoel toe

5 oktober, 3:24

Nederlands vastgoed in trek bij offshorebedrijven

5 oktober, 10:03

Vastgoedadviseur: bedrijven voorzichtig met nieuwe kantoorruimte

4 oktober, 11:33
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan