Nog meer mis bij Europese aanbestedingen

13 april 2010, 15:24
De BNA maakt zich steeds ernstiger zorgen over Europese aanbestedingen. Waar de beroepsorganisatie vorig jaar 42 procent van de gemelde aanbestedingsprocedures onredelijk en buitensporig vond, is dat percentage nu gestegen tot 65 procent.

“De angst bij opdrachtgevers om fouten te maken leidt nog steeds tot te hoge omzet- en ervaringseisen”, zo verklaart de BNA.

“Daarnaast zijn er twee ontwikkelingen die de BNA zorgen baren: samenwerkingsvormen worden steeds vaker beperkt, terwijl de opdrachten steeds omvangrijker worden. En er worden regelmatig bankverklaringen gevraagd.”

Integrale ontwerpopdrachten vragen om samenwerking, waarbij de architect onder meer landschapsarchitecten en constructeurs moet betrekken.

“In leidraden wordt echter steeds vaker bepaald dat er bijvoorbeeld slechts met twee combinanten mag worden ingeschreven. Of dat op een bepaalde partij slechts door één gegadigde een beroep mag worden gedaan. Dit brengt architecten in de problemen gezien het geringe aantal landschapsarchitecten en constructeurs”, zegt de BNA.

“De BNA vindt dat architecten niet beperkt moeten worden in het kiezen van de partijen waarmee ze willen samenwerken. Ook worden zogenaamde ‘gedwongen huwelijken’ in de hand gewerkt. De architect wordt dan gekoppeld aan andere adviseurs die hij niet zelf heeft uitgekozen. Beide gevolgen zijn onwenselijk.”

Bankverklaring
Verder signaleert het BNA Meldpunt Architectenselectie dat regelmatig aanzienlijke (bank)verklaringen worden gevraagd.

“Zo werd onlangs bij de aanbesteding van het dans- en muziekcentrum Den Haag aan de twintig geselecteerde kandidaten een bereidheidverklaring van 500.000 euro gevraagd. Deze bereidheidverklaring werd door banken gezien en behandeld als een bankgarantie.”

De BNA zegt er herhaaldelijk op gewezen te hebben dat deze eis feitelijk tot gevolg had dat er tien miljoen euro aan liquiditeit uit de markt werd gehaald.

Volgens de organisatie erkende opdrachtgever ZRi (dat de opdracht samen met het ministerie van OCW uitschreef) dat het verkrijgen van de bereidheidverklaring meer voeten in aarde had dan gedacht, maar liet de eis niet vallen. ”Wel werd de tijd waarbinnen de verklaring geleverd mocht worden, opgeschort.”

De BNA vreest dat een dergelijke eis in de toekomst vaker gesteld zal worden.

“Dit zou betekenen dat vele bureaus bij voorbaat zijn uitgesloten van deelname. En de bureaus die dergelijke bereidheidverklaringen wel kunnen dragen, zullen nog slechts aan een beperkt aantal aanbestedingen kunnen meedoen. Een dergelijk beslag op de liquiditeit is immers maar tot op zekere hoogte – en dus tot een beperkt aantal aanbestedingsprocedures – vol te houden.”

47 meldingen
Het BNA Meldpunt Architectenselecties ontving het afgelopen half jaar (oktober tot en met maart) 47 meldingen over 32 aanbestedingen. In totaal werden er in deze periode 45 architectenopdrachten via een Europese aanbestedingprocedure in de markt gezet.

Het Meldpunt ontving dus over meer dan 70 procent van de aanbestedingen een vraag of een klacht. In het eerste half jaar van 2009 waren er meer aanbestedingen. Toen ontving het Meldpunt 113 klachten over 59 aanbestedingen.

Een klein lichtpunt dat het Meldpunt signaleert, is dat er in de leidraden nauwelijks meer om integrale overdracht van het auteursrecht wordt gevraagd. Vorig jaar kwam dit nog veel voor. Het Meldpunt maakte daar in iedere brief en in ieder telefoongesprek een punt van.

De BNA vindt dat haar zorgen nadrukkelijk bij opdrachtgevers onder de aandacht worden gebracht. “De brieven en telefoontjes die het Meldpunt hieraan besteedt, blijken daartoe vooralsnog niet voldoende. De BNA zal hierover dan ook nader in gesprek gaan met instanties als NEPROM, VNG, Aedes en de Rijksgebouwendienst.”

Bron: BNA

Andere nieuwsberichten

Hellingbaan verbindend element in getransformeerde Citroëngarage Noord

Gisteren, 14:43

Sabine Marcelis doet interventie in Barcelona Paviljoen

Gisteren, 14:08

Oude boerderij geopend naar omliggende bos

Gisteren, 13:41

Nieuwe uitstraling voor gerenoveerd en uitgebreid winkelcentrum

21 januari, 2:27

Architectuurcentrum Rondeel viert 25-jarig jubileum

Gisteren, 16:10

EIB verwacht korte terugval in bouwsector

Gisteren, 10:28

Vlaamse architectuur vertaald naar andere stedelijke contexten

21 januari, 1:21

'Hergebruik producten en grondstoffen loopt wereldwijd terug'

21 januari, 10:08

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift

21 januari, 9:33

Topontwerpers eren beroemde slaapbank Martin Visser

20 januari, 4:37
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan