Tallinn
Tallinn
Tallinn
Munchen
Pan Madrid
Tallinn
Tallinn
Tallinn
Munchen
Pan Madrid

Groot succes voor XML bij Europan

20 januari 2010, 10:06
XML Architecture Research Urbanism is het meest succesvolle Nederlandse bureau op Europan geweest. De architecten Max Cohen de Lara en David Mulder stuurden diverse ontwerpen in en werden met drie onderscheidingen bekroond: zij ontvingen de eerste prijs voor met hun voorstel Green Cement in Tallin (Estland), een eervolle vermelding voor het ontwerp Elevating Munich voor München en een eervolle vermelding voor het ontwerp The cemetery of the ledge, dat zij maakten voor een locatie in Madrid.

XML's voorstel voor Tallinn, 'Green Cement', bestaat uit een stedelijk scenario en twee nieuwe gebouwen aan het in ontwikkeling zijnde waterfront van Tallinn. Na de val van de Muur en de daar uiteindelijk op volgende onafhankelijkheid heeft Estland, en in het bijzonder Tallinn, een stormachtige groei doorgemaakt. XML constateerde dat de economische en vastgoedboom zich in Tallinn de afgelopen vijftien jaar met name heeft gematerialiseerd in de vorm van 'urban sprawl’.

Ademruimte
XML wil het huidige moment gebruiken als een noodzakelijke ademruimte voor het opmaken van de balans en om te speculeren over mogelijk nieuwe stedelijke scenario’s. Een van die scenario’s is het idee van Groen Cement: het vullen van onbestemde leegtes van de stad met bos. Als 'groen cement' ‘bemiddelt’ het bos tussen de losse stedelijke fragmenten waardoor het stedelijk weefsel de consistentie krijgt die nu ontbreekt.

Bovendien verbijzondert het 'groene cement' de plekken waar wel gebouwd gaat worden omdat deze als uitzondering een hogere kwaliteit krijgen. Nieuwe ontwikkelingen in deze fragmenten worden daardoor, ongeacht hun architectuur, bijzonder in plaats van dat ze verdwijnen in een ongedefinieerde stedelijke leegte.

Verder stelt XML de bouw van twee markthallen voor. Deze 'Markt Tweeling' bestaat uit twee rechthoekige hallen, waarvan er een vismarkt is, en de ander onderdak biedt aan zowel een design- als voedselmarkt. De diversiteit van de programma's maakt het mogelijk dat de hal zich tot een meer informele stadshal kan ontwikkelen als aanvulling op het nieuwe tegenoverliggende stadhuis.

Tweedeprijswinnaars
Een groot aantal Nederlandse ontwerpers sleepte een tweede prijs in de wacht zoals Allard Schwencke (NL 1975) en Rik de Vooght (BE 1976) van Open Architecten met hun ontwerp Boogy Woogy en David Luque Munoz (ES 1979) en Marie-Aline Rival (FR 1980) uit Rotterdam met het ontwerp Urban Oasis, beide voor een locatie in Luik.

Sanne van den Breemer (NL 1980), Edward Schuurmans (NL 1978) en Rob Wesselink (NL 1985) wonnen de tweede prijs met Manhattan Pier voor de locatie Duinkerk in Frankrijk en Marta Maria Roy Torrecilla (ES 1980) en Tijn van de Wijdeven (NL 1986) eindigden op de tweede plek met Hus (Houses), een ontwerpvoorstel voor de locatie Östhammar in Zweden.

Eervolle vermeldingen
Eervolle vermeldingen gingen naar van Nanda Eskes (NL 1974), Charles Bessard (FR 1970) en Nanne de Ru (NL 1976) van Powerhouse Company, Rik Martens (NL 1977), Theo Reitsema (NL 1977), Dennis Weerink (NL 1982) en Bas Römgens (NL 1977) van VenhoevenCS, Marina Berbel Casas (ES 1982), Sílvia Sasot Ibáñez (ES 1982), Erik Cremers (NL 1980) en Maria Sisternas Tusell en tot slot Jolanda van Oud.

Andere nieuwsberichten

RAI breidt uit met hal aan Wielingenstraat

Vandaag, 14:44

Architect César Pelli (92) overleden

Vandaag, 11:41

Architectenweb Podcast – Interview met Marc Koehler (Marc Koehler Architects)

19 juli, 5:25

Blok met 178 sociale huurwoningen voor Leidsche Rijn Centrum

19 juli, 3:45

Schunck lanceert Heerlen Rooftop Project

19 juli, 4:41

Eigen huis vaker uit zicht middeninkomens

19 juli, 10:01

Expositie rond meubelontwerpen van Kengo Kuma

18 juli, 5:33

Boek over het bouwen van buurten verschenen

18 juli, 12:25

Space Encounters initieert pop-up werkplek-horeca-kunstruimte

18 juli, 10:32

Ring Utrecht mag niet worden verbreed

17 juli, 11:16
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan