Roadmap2028-prijs voor Hub Holland Hub

6 november 2009, 17:40
De inzending ‘Hub Holland Hub’ heeft de innovatiewedstrijd Roadmap2028 gewonnen. Bij de wedstrijd, georganiseerd door stichting De NieuwBouw, is aan diverse teams gevraagd hun visie te geven over de Nederlandse infrastructuur en mobiliteit in 2028.

De visie van het team ‘Hub Holland Hub’ gaat uit van optimaal gebruik van het bestaande wegennet en het samenbrengen van fysieke en virtuele mobiliteit. In de visie, ontwikkeld door 'young professionals' van advies- en ingenieursbureau DHV, Microsoft en TNO is veel aandacht voor de rol van ICT in infrastructuur.

,,Bestaande infrastructuur kan beter benut worden door slimme ICT-oplossingen zoals Automatische Voertuig Geleiding. Daarnaast kan ICT het aantal verplaatsingen verminderen door mensen virtueel bij elkaar te brengen", zegt DHV.

De huidige mogelijkheden zoals video conferencing, zullen de komende 20 jaar sterk verbeteren en zorgen voor een verandering in de mobiliteitsbehoefte. Emiel van Zwet, een van de bedenkers en investeringsadviseur bij DHV: ,,In de toekomst is asfalt niet het belangrijkst, maar ICT. Daarin ligt immers voor het grootste deel de oplossing voor mobiliteitsproblemen."

Om het bestaande wegennet beter te benutten denkt het team aan het optimaliseren van infrastructuur tussen ontmoetingsplaatsen. HUB’s zijn aansluitingspunten op het elektronische netwerk en tegelijkertijd ontmoetingsplaatsen in het netwerk van fysieke infrastructuur. De bedenkers zien nu al potentiële HUB’s ontstaan zoals de Amsterdamse ZuidAs en Utrecht Centraal.

Van Zwet: ,,Op een HUB komen grote verkeersstromen samen. Op die plekken komen mensen om te sporten, te winkelen en te werken. Door middel van nieuwe technieken kunnen mensen bijvoorbeeld sportwedstrijden van heel dichtbij meemaken of vergaderen met iemand in een andere HUB.”

In hun visie hebben de Olympische spelen van 2028 een belangrijke rol. Van Zwet: ,,Wanneer de spelen in 2028 in Nederland worden gehouden bieden de HUB’s een goede oplossing voor ons dichtbevolkte land."

,,Door slim gebruik te maken van projectietechnieken is virtuele aanwezigheid van sporters op meerdere plaatsen mogelijk. Elke HUB fungeert zo als een klein Olympisch dorp waardoor de spelen verspreid kunnen worden over verschillende plekken in Nederland. In HUB’s kunnen we de wedstrijden projecteren en zo kunnen meer toeschouwers live en dichter bij huis genieten van dit evenement."

Roadmap2028 is een initiatief van stichting De NieuwBouw, een netwerk van young professionals in de bouw- en vastgoedsector. Roadmap2028 blikt vooruit op de mogelijke Olympische Spelen in Nederland in 2028, maar vooral over de bereikbaarheid in de toekomst.

Afgelopen zomer is aan diverse bouwteams gevraagd een visie in te dienen. Drie daarvan zijn gepresenteerd en beoordeeld op de Innovatie-estafette 2009 afgelopen donderdag.

Andere nieuwsberichten

Nieuw theater De Meervaart komt in Sloterplas te staan

Gisteren, 16:19

Vernieuwd stadhuis en stadskantoor Hengelo in gebruik genomen

Gisteren, 14:56

Moderne woning met landelijke uitstraling

Gisteren, 11:46

Mecanoo presenteert ontwerpvisie verbouwing Boijmans van Beuningen

Gisteren, 09:00

RIVM: toegestane geluidsniveau moet omlaag

Gisteren, 15:44

'Tienduizenden banen in bouwsector bedreigd door crisis'

Gisteren, 09:41

Amsterdam en Amstelveen gaan Amsterdamse Bos herinrichten

4 juni, 4:06

Chipshol schikt na zeventien jaar juridische strijd met Schiphol

4 juni, 9:58

CPB: schrappen subsidie beste aanpak woningtekort

4 juni, 9:25

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

3 juni, 3:57
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan