Bouwkundestudenten zat van ‘slecht beleid’

5 november 2009, 13:11
Bouwkundestudenten vrezen het slachtoffer te worden van ‘slecht beleid’ op hun faculteit van de TU Delft. De voorgenomen bezuinigingen binnen Bouwkunde zijn volgens hen een gevolg van mismanagement en zullen de kwaliteit van het onderwijs verder aantasten. De zogeheten Bouwkunde Action Group (BAG) is daarom een online protestactie begonnen.

De Bouwkundefaculteit wil de organisatie herstructureren en drie miljoen euro bezuinigen op onderwijs. Volgens de plannen zal het aantal plekken per student afnemen, wordt de instroom van buitenlandse studenten en doorstromers vanuit de HTS beperkt en zullen vrijwel alle keuzevakken worden geschrapt.

Dit najaar zal het zogeheten Mastering Bouwkunde worden omgezet in een facultair meerjarenplan.

De anoniem opererende BAG vreest verdere afkalving van het onderwijs, dat zij nu al slecht vinden. Ze spreken in hun manifest van steeds minder docenten en ondersteunend personeel, onvoldoende en ontoereikende faciliteiten en stilstand in het onderwijsprogramma. Daarnaast zijn ze van mening dat ze (doelbewust) te weinig inspraak krijgen.

Het gaat volgens de BAG te veel om de centen bij Bouwkunde, in plaats van dat er wordt ingezet op een visie. Ook heerst er ongenoegen over grote investeringen in projecten als The Why Factory (T?F) en Building For Bouwkunde, terwijl er op het algemene onderwijs bezuinigd wordt.

Het online protest is mede ingegeven door een gecensureerde posteractie van de groep tijdens de opening van T?F op 15 oktober. Volgens de BAG-leden haalden veiligheidsmensen protestposters van BAG in de daartoe bestemde zone weg.

Reactie faculteit bouwkunde
Faculteitssecretaris Herman Schoffelen noemt het een slechte zaak dat studenten (en medewerkers) ‘menen geen mogelijkheid tot verweer te hebben tegen de bezuinigingen’. ,,De noodzaak tot bezuinigingen is onontkoombaar. Maar de keuzes die de faculteit maakt om de lasten te verdelen zijn dat niet.”

Schoffelen zegt dat decaan Wytze Patijn ‘driemaal’ alle studentenvertegenwoordigers heeft gesproken over de bezuinigingen en het plan Mastering Bouwkunde. Via de Opleidingcommissie hebben ook de medewerkers hun invloed gehad, zegt de secretaris.

Om de bezuinigingen zo weinig mogelijk ten koste te laten gaan van de onderwijskwaliteit onderzoekt de faculteit projectmatig de kosten van het onderwijs, zegt Schoffelen. Het recent gelanceerde ‘tijdschrijfonderzoek’ TIM moet ‘leiden tot bijstellingen van de interne geldverdeling’.

De studenten stellen ook dat de bezuinigingen ten koste gaan van jonge medewerkers. Schoffelen beaamt dat de bezuinigingen de ruimte beperken om aan jonge medewerkers nieuwe aanstellingen en aan talentvolle promovendi na de promotie een baan aan te bieden.

Wel wijst Schoffelen erop dat het college van bestuur van de TU Delft ‘de faculteit in 2009 extra budget heeft gegeven om promovendi na een positieve go een driejarig contract aan te bieden en bovendien extra budget om zeer talentvolle jonge medewerkers een vast contract aan te bieden’.

,,Het College accepteert dat de faculteit daardoor enkele jaren langer doet over het bereiken van een sluitende begroting.”

Wat betreft de investeringen in The Why Factory gaat Schoffelen in op de designmeubelen van ontwerper Richard Hutten. De prijs hiervan zou voor de faculteit meevallen, omdat de meubelen ‘voor een zeer gunstige prijs betaald van verzekeringsgelden’ die na de brand van vorig jaar werden verkregen.

'Kopje koffie'
Patijn schrijft als reactie op het blog van de BAG: ,,Jongens, leuke actie. Kom toch vooral een kopje koffie met mij drinken. Dat heeft meer effect dan anonieme postertjes onder de magneetjes schuiven. Wytze."

Andere nieuwsberichten

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

1 uur geleden

Sudio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

2 uur geleden

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Vandaag, 09:00

Wie wordt de Architect van het Jaar 2024?

Vandaag, 08:00

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

4 uur geleden

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Vandaag, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan