'Reviewing Groningen' doet stof opwaaien

2 november 2009, 16:55
In Groningen zou een 'verdiepend en nauwkeurig onderzoek' gedaan moeten worden naar de architectuur- en stedenbouwgeschiedenis van de laatste twintig jaar. Dat stelt de Duitse architectuurcritica Angelika Schnell in haar kritisch essay ‘Il giusto Aldo’ dat zij schreef in opdracht van AIR (Rotterdam) en Platform GRAS (Groningen).

De stedenbouwkundige ontwikkeling van Groningen is volgens Schnell complexer en niet alleen te verklaren door de heersende opvattingen over Groningen als stad met een laboratoriumfunctie en zijn ‘splendid isolation’. Na dertig jaar zou de karakterisering van Groningen in termen van 'de omslag' van Ypke Gietema, de compacte stad of‘ 'splendid isolation’ wellicht herzien moeten worden omdat er een nieuwe tijd aankomt.

‘Il giusto Aldo’ is het resultaat van de Reviewing Groningen, de Groningse variant op de Reviewing Rotterdam van 2007 waar Schnell met twee andere keurmeesters de ruimtelijke ontwikkeling en architectuur van Rotterdam aan een kritische beschouwing onderwierpen. Afgelopen zomer onderzocht Schnell de stad Groningen, dat vanwege zijn laboratoriumimago en open houding ten aanzien van nieuwe ideeën, verwantschap heeft met Rotterdam.

Vorige week presenteerde Schnell haar kritische beschouwing op Groningen en ging in debat met het publiek en de aanwezige beleidsmakers, opdrachtgevers, ontwerpers. De discussie ging al vrij snel over de toekomst van Groningen in plaats van Schnells essay.

‘Ik heb een lovend essay geschreven, ik vind het indrukwekkend wat in Groningen is gebeurd’, aldus Schnell. Zij was erg positief over het feit dat Groningen in staat is gebleken verschillende inzichten en manifestaties zoals de Intense Stad en Intense Laagbouw als een logisch geheel op elkaar aan te laten sluiten. Groningen heeft dus een samenhangende visie en een logisch ruimtelijke beleid in de stad gevoerd.

Ook roemde zij de wijk De Linie, waar het idee van Intense Laagbouw is gerealiseerd, vanwege het feit dat hier landschapsarchitectuur en laagbouw gecombineerd zijn. Bovendien levert deze wijk het bewijs dat het creëren van een hoge stedelijke dichtheid niet alleen met hoogbouw gerealiseerd hoeft te worden.

Zij zette wel enige kanttekeningen bij het -overigens enige- hoogbouwproject De Frontier (een complex met appartementen en penthouses, stadswoningen van 3 tot 4 lagen hoog, maisonnettes en ca 1.500 m2 kantoorruimte) van Thomas Müller van architectenbureau Müller-Reimann uit Berlijn. Volgens Schnell wordt hoogbouw altijd geassocieerd met stedelijkheid. ‘De Linie is te ver van het stadscentrum en hoeft niet zo nadrukkelijk stedelijk te zijn’.

De dienst Ruimtelijke Ordening voelde zich ondanks het overwegend lovende commentaar van Schnell toch aangevallen. Stadsbouwmeester Niek Verdonk zei in een eerste instantie aarzelend te zijn over Schnells essay. Schnell neemt namelijk de twee Aldo’s (Van Eyck en Rossi) als kader en stelt dat de architectuur en stedenbouw van Groningen een mix is tussen de opvattingen van Aldo van Eyck en Aldo Rossi. Verdonk heeft zijn twijfels bij deze aanvliegroute. Hij had gehoopt dat Schnell bij haar kritiek een bredere kijk had genomen en ook de invloed van de politieke situatie en ‘de opvattingen van de stad zelf’ in haar beoordeling had meegenomen.

Andere nieuwsberichten

Helder georganiseerd interieur voor TNO Leiden door Hollandse Nieuwe

Gisteren, 16:34

Gemeenteraad Rotterdam geeft groen licht voor bestemmingsplan Parkhaven010

Gisteren, 15:56

Platform voor architectuur & feminisme van start gegaan

Gisteren, 12:12

RoosRos realiseert markant kerkgebouw in Gorinchem-Oost

Gisteren, 10:17

IEA: groei stroomvraag op te vangen met groene en kernenergie

Gisteren, 13:25

Vier op de tien huizenkopers waren eind vorig jaar starter

Gisteren, 10:48

Stichting daagt Staat voor rechter om gebruik stikstofrekenmodel

Gisteren, 09:33

Winnaars van de Circular Awards 2023 bekend

7 februari, 12:25

Kay Oosterman benoemd tot partner bij ZJA

7 februari, 10:40

Toezichthouder: veel macht grote bouwbedrijven bij nieuwbouw

6 februari, 3:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan