Innovatieagenda gelanceerd met symposium

27 oktober 2009, 16:56
Aanstaande vrijdag wordt met het symposium Architectuur 2.0: Architecture of Consequence de innovatieagenda Architectuur als Noodzaak van het NAi geïntroduceerd. Sprekers als Adriaan Geuze (West 8) en Jo Coenen houden hun eigen oeuvre in het licht van 'Architectuur als Noodzaak' en spiegelen hun toehoorders mogelijke ontwerpoplossingen voor de toekomst toe.

Het eendaagse symposium vindt plaats in De Doelen te Rotterdam. Sprekers zijn naast de genoemde twee Kees Christiaanse, Felix Claus, Michiel Cohen, Erick van Egeraat, Anne Lacaton en Bjarne Mastenbroek. Daarnaast zijn er speciale bijdragen van onder meer Wubbo Ockels. Dagvoorzitter is NAi-directeur Ole Bouman

,,Architectuur als Noodzaak gaat uit van een verschuiving in aandacht van ruimtelijke naar maatschappelijke opgaven. Het idee dat architectuur een uitdrukking moet zijn van haar tijd of van de macht van haar opdrachtgevers valt namelijk in het niet bij de waarde die ze heeft bij het oplossen van maatschappelijke opgaven”, zegt het NAi.

Het NAi organiseerde onlangs de landelijke manifestatie Maak ons Land. Zes maanden onderzoek naar de ruimtelijke ordening van Nederland en interactie daarover met een breed publiek bracht inzicht in de grote kansen die er nu liggen voor het ruimtelijk ontwerp.

In de talloze ideeën die aan bod kwamen werd het ontwerp namelijk niet meer gedefinieerd vanuit de modernistische functie-indeling van de ruimte, maar vanuit maatschappelijke urgenties.

,,Denk aan het vinden van alternatieven voor de huidige vormen van voedselproductie, energiebeleid, gezondheidszorg, ruimtebeslag, dagindeling, gemeenschapsbinding en economische waardecreatie. Het ruimtelijk ontwerp ontplooit zich steeds meer als antwoord op de maatschappelijke crises waarmee de wereld op dit moment te maken heeft", stelt het NAi.

Disciplinaire en maatschappelijke innovatie
Het NAi wil met dit inzicht de komende jaren verder aan de slag en komen tot een agenda voor disciplinaire en maatschappelijke innovatie met behulp van architectuur. De eerste stappen zijn het symposium Architectuur 2.0 met de presentatie van het boek ‘Architectuur als Noodzaak - Nederlandse ontwerpen voor de toekomst’.

In het boek komt het werk van 25 Nederlandse ontwerpbureaus aan bod, die allemaal vanuit de voornoemde urgenties werken. Aan de hand van de conclusies uit de manifestatie 'Maak ons Land' is de hedendaagse ontwerppraktijk onder de loep genomen.

,,Het resultaat is een agenda voor ruimtelijke innovatie waarmee de ruimtelijke ordening en architectuur de komende jaren vooruit kunnen. Het sluit aan bij het wereldwijd groeiende besef dat het beantwoorden van fundamentele kwesties van onze tijd een zaak van iedereen is”, aldus het NAi.

,,De thema's zijn universeel; ze beroeren en motiveren de hele internationale architectuurgemeenschap. Daarmee is dit boek tevens een oproep tot het ontwerpen van een betere wereld.”

Daarnaast start komend weekend in São Paulo en Moskou de reizende internationale tentoonstelling ‘Architecture of Consequence’. In de tentoonstelling wordt een wisselende selectie getoond van dezelfde ontwerpbureaus als in het boek, afgestemd op de locatie waar de tentoonstelling te zien zal zijn.

De getoonde ontwerpen zijn ontstaan vanuit de ambitie om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Door ze op verschillende schaalniveaus te tonen wordt de thematiek verder uitgediept.

Naar verwachting zal in februari 2010 de tentoonstelling in de meest complete vorm te zien zijn in zaal 2 van het NAi.

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint competitie opleidingscentrum STEPS van KU Leuven

34 minuten geleden

UNStudio krijgt wederom opdracht verbouwing Museum Het Valkhof

1 uur geleden

Eerste woonmodules voor entreegebouw Centrumeiland Amsterdam geplaatst

Gisteren, 17:13

Een houten huis met ritme en rust door derksen|windt architecten

Gisteren, 15:57

Minister: energielabel kan met huidige eisen niet veel goedkoper

1 uur geleden

Herkenbare en 'huiselijke' brandweerpost voor Bennebroek

Gisteren, 14:35

Deltacommissaris: 820.000 nieuwe huizen riskeren wateroverlast of droogte

Gisteren, 09:44

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

6 december, 5:13

CBS: mensen minder tevreden over hun woonomgeving in 2020

6 december, 10:47

Bouwers kunnen subsidie krijgen voor schonere bouwmachines

6 december, 9:28
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan