Nacho Carbonell
Raster (Ontwerpduo)
Paper Lamp (Paula Arntzen)
Afstudeerwerk Bouwkunde TU/e
Orchideeweb (Wendy Legro)
Expositie Dutch Design Awards
Geschuimde porseleinaarde
Graduation Galleries
Nacho Carbonell
Raster (Ontwerpduo)
Paper Lamp (Paula Arntzen)
Afstudeerwerk Bouwkunde TU/e
Orchideeweb (Wendy Legro)
Expositie Dutch Design Awards
Geschuimde porseleinaarde
Graduation Galleries

Eindhoven is vol van artistiek ontwerp

20 oktober 2009, 11:37
Tijdens de Dutch Design Week 2009 in Eindhoven passen er negen dagen in een week en dat is maar goed ook. Afgelopen zaterdag is het bijzonder omvangrijke evenement gestart, dat tot en met 25 oktober de bezoeker exposities, lezingen en workshops biedt. Het evenement laat de breedte van design zien: van industrieel tot grafisch ontwerp, van arty vormgeving tot technologische toepassingen en van mode en fooddesign tot architectuur.

door Robert Muis

De achtste editie van de Dutch Design Week (DDW) omvat een groot aantal exposities, waarvan de Graduation Galleries en tentoonstellingen in de Technische Universiteit (TU/e) en het Klokgebouw belangrijke kernen vormen. De Graduation Galleries 2009 laat de eindexamenontwerpen van alle 115 afgestudeerden aan de Design Academy zien. Voorgaande jaren bleek de bezoeker hier een grote kans te hebben ontwerpers te zien die er toe gaan doen.

Conceptueel
Design Academy-studenten lijken zich dit jaar regelmatig meer een kunstenaar te voelen. Een ruim aantal ontwerpen is vooral een – als het meezit prikkelend – concept, maar staan ver af van een functioneel ontwerp. Daarnaast is er ook een groot aantal ontwerpen dat helaas al te bekend voorkomt, zoals meubilair uit karton of banken met hoge leuningen die een besloten plek kunnen vormen.

Gelukkig zijn er ook veel verrassende en functionele ontwerpen, zoals Morning Glory van Wendy Legro: een raambekleding uit bloemen die overdag zonlicht binnenlaten, maar na zonsondergang zich openen en licht geven. Rene Siebum ontwierp een boekenkast die zo uitgeklapt kan worden, dat er een intieme leeskamer ontstaat. Benjamin Claessen maakte drie stoelen met sculpturale vormen volgens de ontwerpprocessen van de auto-industrie, van een ‘concept ChAiR’ tot een in serie te produceren model. Het zijn slechts een paar voorbeelden.

Functioneel
De eindexamenexpositie van Industrial Design aan de TU/e laat duidelijk zien dat de ontwerpen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met industrie en gebruikers. De resultaten zijn verzorgd in vormgeving, maar voorop staat dat de prototypes werken en vaak leveren ze een maatschappelijke bijdrage. Opvallend is ook dat alle ontwerpen interactief zijn, van een comfortabele sensor om zwangerschappen te volgen (Floortje Mattheijssen) tot een schaal die een gezond eettempo stimuleert (Lissa Kooijman).

Bouwkunde
Van afgestudeerden aan de faculteit Bouwkunde met de hoogste cijfers toonde de TU/e maquettes van gebouwen en stedenbouwkundige plannen. De ontwerpen lopen uiteen van grote gebouwen met een uitgebreid programma, zoals het gebouw voor eenzame mensen in Arnhem van David Bruce, tot compacte oplossingen als de tijdelijke strandaccomodaties van Michel van der Velden.

Verder besteedt de TU/e aandacht aan het werk van architect Martien Jansen, naar aanleiding van de BNA-prijs Gebouw van het Jaar 2009 voor zijn FPC de Oostvaarderskliniek (zie ook AWM 21) en is er een expositie met stadsfoto’s van Remon Kappen en Stijn Holdrinet.

Gebouwhuid en ornament
Bijzonder interessant is de expositie Ceramics and Architecture, die over twee locaties is verdeeld. Het is de afsluiting van een vijfjarig project van het Europees Keramisch Werkcentrum en bestaat uit twee onderdelen. In de TU/e zijn onder de noemer Brick productontwikkelingen te zien met betrekking tot een keramische gebouwhuid. Dit loopt uiteen van grillige gevormde bouwstenen en ornamenten tot een productontwikkeling als tegels en bakstenen uit geschuimd porseleinaarde van Jacob Alkema.

Combined Residencies op de locatie Strijp S is gericht op kunstzinnige toepassingen van keramiek, zoals een grote, kromgezakte Sint Jans kathedraal van kunstnaar Tony Cragg. Geen designfestival zonder alternatieve locatie voor broeiend talent. Op de voormalig industriële locatie Strijp S tonen nieuwkomers en gevestigde namen hun werk. In het Klokgebouw zijn meerdere exposities, lezingen en workshops te bezoeken. Het ontwerperscollectief Atelierdorp in Strijp-X is beslist een bezoek waard, evenals het atelier van Kiki & Joost.

Traditie of niet
De geëxposeerde ontwerpen in Strijp S zijn over het algemeen zeer functioneel. Ook blijkt hier aandacht voor traditie, ambacht en natuurlijke materialen, zoals die ook tijdens het London Design Festival waarneembaar was. Het ‘upcoming’ Ontwerpduo is daarvan een goed voorbeeld: de handvervaardigde meubelen combineren metaal, hout en vilt met motieven uit de volkskunst. Nathan Wierink van Ontwerpduo zegt dat de materialen ook dicht bij huis worden gezocht.

Op andere locaties is juist het tegenovergestelde te zien. In het Van Abbe Museum neigt de expositie sterk naar ‘autonoom’ en conceptueel werk. Li Edelkoort vroeg voor de expositie ‘Talent’ in het Designhuis dertig Europese opleidingen om inzendingen en ontving vooral ‘arty’ ontwerpen. Het etiket design wordt veelvuldig geplakt, maar waar het precies voor staat is niet meer zo duidelijk, gaven ook meerdere ontwerpers en organisatoren toe.

Designstad
Naast de genoemde locaties zijn er nog eens meer dan vijftig plekken in de stad die de komende week nog in het teken van design staan. De DDW geeft geen antwoord op de vraag hoe ver ‘design’ kan en moet reiken, zoals Freek Lomme van Onomatopee zich hardop afvroeg.

Maar de omvang, de breedte en de inspirerende kwaliteit van het evenement laat in elk geval zien dat de nominatie van Eindhoven als World Design Capital 2012 serieus kan worden genomen.

Trefwoorden

dutch design week

Andere nieuwsberichten

Video: talkshows over hitte in de stad

Gisteren, 15:57

Zweden trappen nieuwe serie TALKS about architecture af

Gisteren, 12:25

Bouw studentenwoontoren bij UMCG in Groningen van start

Gisteren, 10:55

Woonhuis Charles Jencks wordt museum en archief

17 juni, 4:18

Drie teams werken visie grote stadskerken uit tot schetsontwerp

Gisteren, 14:46

Den Bosch op zoek naar beste gebouw tussen 2015 en 2020

Gisteren, 10:06

'Versterkingsoperatie Groningen moet de urgentie krijgen die het verdient'

Gisteren, 09:14

Haarlemmermeer start pilot voor ‘geluidsadaptief’ bouwen

17 juni, 2:33

Stadsvervoerders Randstad: extra investeringen nodig vanwege woningbouw

17 juni, 10:52

Groningen heeft beste luchtkwaliteit van alle Nederlandse steden

17 juni, 9:48
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan