Drie miljard voor bouw en energiebesparing

15 september 2009, 16:23
Er wordt drie miljard euro wordt geïnvesteerd in nieuwbouw en onderhoud van scholen, ziekenhuizen, woningen en infrastructuur en in energiebesparing. Hiermee wil de regering de economie stimuleren. Dat zei koningin Beatrix dinsdag in de Troonrede.

Ook dient de regering vandaag een voorstel in voor een Crisis- en herstelwet, gericht op versnelling van procedures voor infrastructurele projecten. ,,Dit biedt een basis voor meer dynamiek in de economie en daarmee voor meer werkgelegenheid”, sprak de koningin.

De crisis, zo stelt het kabinet in de dinsdag gepresenteerde miljoenennota, bevindt zich in een tussenfase. De storm op de financiële markten lijkt geluwd. De economische krimp is naar verwachting volgend jaar voorbij, maar van groei is nog geen sprake.

Het kabinet houdt er bovendien rekening mee dat aanhoudende problemen bij bedrijven en burgers tot een terugval leiden in het economisch herstel.

Volgend jaar kiest het kabinet nog voluit voor investeringen om de economie aan te jagen, samen met lokale overheden ruim 4 miljard euro. Het betekent de uitvoering van de crisismaatregelen waartoe dit voorjaar werd besloten. Dan gaat het om extra geld voor energiebesparing, de bouw en behoud van werkgelegenheid, zoals de deeltijd-WW.

Het kabinet vindt dat maatregelen om mensen aan het werk te houden, het beste koopkrachtbeleid is. Volgend jaar daalt de koopkracht gemiddeld met een kwart procent. Over twee jaren gezien, gaan de meeste mensen er in vergelijking met 2008 op vooruit. Mensen die werkloos raken, gaan er echter flink op achteruit.

Ruimte: Rijksbufferzones
Wat nog resteert aan open gebied tussen Eindhoven en Helmond krijgt de status van 'rijksbufferzone'. Dat geldt ook voor het gebied tussen Breda en Tilburg, kondigt minister Jacqueline Cramer (Ruimte) aan in haar begroting voor 2010.

Het zijn de eerste rijksbufferszones in Noord-Brabant. De zones moeten voorkomen dat steden aan elkaar groeien. Er mogen bijvoorbeeld geen grote woonwijken bijkomen. Er moeten groene gebieden komen waar omwonende stedelingen kunnen recreëren. Boeren moeten wandelpaden op hun land toelaten. De minister gaat de plannen met provincie en gemeenten verder uitwerken.

Nederland kent tien rijksbufferszones. De meeste zijn te vinden in de Randstad, bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Purmerend (Waterland), tussen Den Haag, Delft en Zoetermeer en Midden-Delfland. Vorig jaar kwam daar de regio Arnhem-Nijmegen bij. Kenmerkend is dat deze gebieden door stadsuitbreiding steeds dichter naar elkaar groeiden.

Landschap
Het ministerie van LNV trekt in 2010 ruim 760 miljoen euro uit voor verbeteringen in natuur, landschap en platteland. De blik is in 2010, zo blijkt uit de dinsdag bekendgemaakte begroting, nadrukkelijk gericht op het stoppen van het verlies aan planten en dieren.

Om te zorgen dat planten en dieren een plekje vinden in Nederland, is het volgens de minister essentieel dat de grote natuurnetwerken, de Ecologische Hoofdstructuur en Natura2000, er komen.

Bouwend Nederland: laag btw-tarief
De bouwsector pleit voor een tijdelijk laag btw-tarief voor al het onderhoudswerk aan woningen. ,,Dit nodigt eigenaren uit om de woning aan te laten pakken, levert werk op voor de bouw en inkomsten voor de belastingen en helpt bij het verduurzamen van de woningvoorraad''.

Dat schrijft de brancheorganisatie Bouwend Nederland dinsdag in reactie op de Rijksbegroting voor 2010. Volgens de organisatie wordt de woningmarkt niet geholpen door een beperking van de hypotheekrenteaftrek of het zwaar belasten van huizen boven 1 miljoen euro via het eigenwoningforfait.

Bouwend Nederland vindt het verder ,'onverklaarbaar dat de overheid er niet meer werk van maakt om publiek-private financiering van de grond te tillen en institutionele beleggers te laten deelnemen in de bouwopgave van ons land'.

Klik [hier] voor meer informatie over de begroting.

Bron: Regering.nl / ANP

Trefwoorden

troonrede miljoenennota

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli, 2:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

10 juli, 1:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan