Groen vuur ontstoken in duurzaam stadion

9 september 2009, 9:54
Minister Jacqueline Cramer (Milieu) heeft woensdagmorgen om negen minuten voor negen in de ArenA in Amsterdam het officiële startsein gegeven voor de Dag van de Duurzaamheid. Op de middenstip van het voetbalstadion ontstak ze een groen vuur.

Op 9.9.9 (9 september 2009) presenteren honderden bedrijven, organisaties, overheden en particulieren hun 'groene' initiatieven. Behalve Cramer zijn nog vier ministers en premier Jan Peter Balkenende de hele dag in touw.

Voorafgaand aan de aftrap zei Wubbo Ockels, oud-ruimtevaarder en ambassadeur van Stichting Urgenda, die de dag organiseert, dat Nederland achterloopt op het gebied van duurzaamheid.

,,Dat is niet goed. Wat moeten we doen om Nederland er meer bij te betrekken? Ergens zit een probleem en wel bij de mannen. Want bijna alle bestuurders zijn mannen. Ik roep alle vrouwen in Nederland dan ook op: pak een man en maak hem groen.''

Cramer sprak haar complimenten uit voor de initiatieven op het gebied van duurzaamheid die deze dag zichtbaar worden. ,,Een dag als vandaag is de start van een wedstrijd, die we willen winnen, om de wereld duurzamer te maken en te zorgen voor een duurzame toekomst.''

Volgens de minister is daarvoor een nieuwe economie nodig. ,,Dat is niet eenvoudig, maar we gaan het doen.''

In totaal vinden woensdag door het hele land 999 activiteiten plaats op het gebied van duurzaamheid. ,,Van Texel tot Limburg'', zei Jan Rotmans van Stichting Urgenda. ,,Op scholen worden duurzame verhalen voorgelezen en er vinden races plaats met bijvoorbeeld elektrische boten." Doel is volgens hem het onderwerp dichter bij de mensen te brengen.

ArenA duurzaamste voetbalstadion
De Amsterdam ArenA maakte bekend het duurzaamste voetbalstadion van Europa willen worden. De directie streeft ernaar in 2015 klimaatneutraal te zijn door onder meer vermindering van energie- en watergebruik, CO2-uitstoot en afvalproductie. Ook moeten er een duurzame inrichting, catering en innovatieve technische installaties komen.

Dat heeft de ArenA tijdens de Dag van de Duurzaamheid afgesproken in een intentieverklaring met de gemeente Amsterdam. Behalve voetbalwedstrijden vinden in het stadion ook evenementen zoals concerten en dancefeesten plaats.

De ArenA wil over een aantal jaren een icoon worden op het gebied van duurzaamheid. In 2012 moet het volgens de overeenkomst een milieukeurmerk hebben behaald. Daarna heeft de ArenA nog drie jaar om de ambities helemaal waar te maken.

De gemeente Amsterdam streeft al langer naar een betere luchtkwaliteit in de stad. Ze heeft een groot belang in de ArenA en in de intentieverklaringen stelt ze het stadion te zullen steunen bij het bereiken van de doelstellingen.

Of zoals de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (Sport) woensdag in de beroemde woorden van Johan Cruijff zei: ,,Alleen kun je het niet, je moet het samen doen''.

Innovatie is daarbij volgens haar het sleutelwoord. ,,Toen de ArenA in 1996 werd geopend, was het een ontzettend innovatief stadion, met een dak dat open en dicht kon. We moeten iedereen aanspreken op hun innovatief vermogen."

Stadions milieubewuster
De Amsterdam ArenA is niet het enige stadion dat zich bezighoudt met duurzaamheid. De Stichting Urgenda is onlangs in gesprek gegaan met alle Eredivisieclubs om te kijken hoe stadions milieubewuster kunnen worden.

Bij de bouw van het nieuwe Feyenoordstadion wordt hier ook al rekening mee gehouden, zei Rotmans van de stichting woensdag. ,,Het zou fantastisch zijn als ook een bestaand stadion duurzaam kan worden."

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Politiebureau als 'uitkijkpost' naast een park

Vandaag, 14:47

Waterlooplein krijgt multifunctionele marktboxen

Vandaag, 12:25

Definitief ontwerp stadion Feyenoord gepresenteerd

Vandaag, 10:46

Tentoonstelling bij BOZAR rond architectenbureau Baukunst

Vandaag, 09:07

Grafisch ontwerper Wim Crouwel (90) overleden

Vandaag, 15:12

Nederlanders minder tevreden over hun woning

Vandaag, 09:44

110 miljoen dollar voor renovatie Central Park

Gisteren, 09:48

'Steden en ov-sector komen met deltaplan spoor'

Gisteren, 09:31

Nanne de Ru verzorgt zestiende Peutz-lezing

18 september, 9:00

Heleen Meinsma benoemd tot associate bij EGM architecten

17 september, 1:55
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan