Mogelijk verplaatsing resten Vredenburg

6 augustus 2009, 10:23
De eigenaar van Hoog Catharijne, Corio, vraagt toestemming om eventuele resten van kasteel Vredenburg in Utrecht te demonteren, dicht bij de huidige plek te herplaatsen en weer zichtbaar te maken. In de ondergrond van het Vredenburg bevinden zich waarschijnlijk resten van de oude Zuidpoort, inclusief muur, en de Zuidwestelijke toren van voormalig kasteel Vredenburg.

Onder het nieuwe Entreegebouw van Hoog Catharijne komt een parkeergarage van vijf lagen diep. Deze garage wordt gebouwd door ontwikkelaar Cório, die ook de toestemming om de resten te verplaatsen heeft aangevraagd. Er is gekozen voor een relatief diepe variant omdat er dan zo min mogelijk onderdelen van de monumentale resten verstoord worden. Bij een minder diepe, bredere, variant waren meerdere ondergrondse resten geraakt door de bouw. De diepere variant raakt alleen de Zuidpoort, inclusief muur, en de Zuidwestelijke toren. De overige resten blijven ongemoeid. De resten zijn op dit moment in de ondergrond begraven en dus niet te zien. Met het verplaatsen worden de resten zichtbaar gemaakt, op een plek dicht bij de huidige, historische plek.

In een eerder stadium zijn de restanten van de Noord-Oost toren en de oostelijke geschutskelder in kaart gebracht; deze restanten worden zonder verplaatsing zichtbaar gemaakt in de fietsenkelder onder het woon-winkelgebouw De Vredenburg.

Kasteel Vredenburg heeft maar korte tijd bestaan. Na de bouw vanaf 1528 gebruikte de Spaanse bezetter het als dwangburcht om de Utrechts bevolking onder de duim te houden. Daarop belegerden de Utrechters de burcht vier maanden lang om vervolgens de Spanjaarden te verjagen. Daarna brak de bevolking de burcht eigenhandig af. Het grootste gedeelte van het oude kasteel Vredenburg is verloren gegaan, een aantal delen is nog in de ondergrond aanwezig.

Met de resten is nooit erg zorgvuldig omgesprongen, ook niet toen Muziekcentrum Vredenburg in de jaren zeventig op de plek werd gebouwd. Nu dienen de vernieuwers van het stationsgebied wel degelijk de sporen uit het verleden te respecteren. De gemeente Utrecht heeft voor het veiligstellen van de archeologische resten in totaal acht miljoen euro gereserveerd.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de commissie Welstand en Monumenten hebben negatief geadviseerd over deze aanvraag om monumentenvergunning; beide vinden het demonteren en herplaatsen van beschermde monumenten principieel onjuist.

Het college van B en W is van mening dat de vergunning wel verleend kan worden, om in de toekomst een zichtbaar stuk cultureel erfgoed zichtbaar te maken en zo de geschiedenis van het Vredenburg weer tot leven te brengen.

December vorig jaar heeft het college van burgemeester en wethouders besloten hoe om te gaan met de resten van Kasteel Vredenburg. Herplaatsing past binnen deze visie. Het ontwerpbesluit tot herplaatsing van de resten is vandaag ter inzage gelegd. Men kan reageren op dit ontwerpbesluit door een zienswijze in te dienen. Deze zienswijzen worden meegewogen in het nemen van het definitieve besluit.

Bron: Gemeente Utrecht

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

31 minuten geleden

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

31 minuten geleden

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

55 minuten geleden

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

2 uur geleden

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

Vandaag, 09:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

Vandaag, 09:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

Gisteren, 17:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

Gisteren, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

Gisteren, 09:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan