Belgische gevangenissen in zeer slechte staat

30 juli 2009, 15:57
De Belgische gevangenissen zijn er slecht aan toe, sommige gebouwen staan zelfs op instorten. Niet verrassend dat er in de afgelopen week maar liefst twee grote uitbraken plaatsvonden.

In minder dan een week tijd hadden in België twee spectaculaire ontsnappingen uit een gevangenis plaats. In Brugge verdwenen drie topcriminelen met een gekaapte helikopter. In Merksplas klommen er zes over de muur met behulp van een ladder.

Sinds het jaar 2000 wisten 274 gedetineerden te ontkomen, van wie 36 dit jaar, aldus cijfers die de krant Het Laatste Nieuws donderdag citeerde. De recordontsnapping had plaats in 2006, toen uit de strafinrichting in Dendermonde (bouwjaar 1863) maar liefst 28 gevangenen tegelijk de benen namen nadat ze een krakkemikkige celdeur hadden geforceerd.

Dat het zo makkelijk is om uit te breken, komt vooral door de bouwvallige staat waarin veel Belgische gevangenissen zich bevinden. Vaak gaat het om stokoude gebouwen, waar toestanden heersen die in Nederland niet denkbaar zouden zijn.

Zo is het complex in Merksplas bij de Nederlandse grens een uit 1825 daterende voormalige bedelaarskolonie, waar een deel van de voorzieningen sinds de negentiende eeuw nauwelijks is aangepast. In één cellenblok moeten mannen het nog doen met een pispot.

Ook in de gevangenis van Vorst bij Brussel zijn pispotten nog volop in gebruik. Hoewel dit gebouw voor Belgische begrippen vrij nieuw is (uit 1910), geldt het als de beruchtste bajes van het hele land. Het pand staat half op instorten. Af en toe komen er brokstukken naar beneden. Op diverse plekken moeten de muren gestut worden. Door de gebrekkige sanitaire voorzieningen hangt er 's zomers een doordringende stank.

Een extra probleem in Vorst is de gigantische overbevolking: er zitten ruim de helft meer gedetineerden dan de capaciteit toestaat. Ook in andere gevangenissen, zoals Sint-Gillis bij Brussel (bouwjaar 1884) en Ieper (bouwjaar 1876) is sprake van een aanzienlijk cellentekort.

Eigenlijk kun je het Belgische gevangenen nauwelijks kwalijk nemen dat ze er zo snel mogelijk vandoor proberen te gaan. Hoop op een snelle verbetering van hun omstandigheden hoeven ze niet te koesteren. Een plan van de Belgische minister van Justitie om vijfhonderd gevangenen naar Tilburg over te brengen en zo het cellentekort terug te dringen loopt waarschijnlijk spaak vanwege de kosten.

Ook Nederland kent een aantal oude gevangenissen. De oudste die nog in gebruik is, stamt uit 1853, aldus de Rijksgebouwendienst. Het is de penitentiaire inrichting aan het Wolvenplein in Utrecht.

Maar achterstallig onderhoud en gebrekkige voorzieningen zoals die in België voorkomen, tref je in Nederlandse strafinstellingen niet aan. Ontsnappingen zijn hier ook veel minder frequent. Vorig jaar verdwenen uit gesloten inrichtingen in Nederland vier gedetineerden, het jaar ervoor ook vier en in 2006 drie, zo meldt een woordvoerster van het ministerie van Justitie.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Rotterdam-Zuid krijgt twee buurtschappen in parkomgeving

2 uur geleden

Bouw woontoren Bolero naast OCC gestart

Vandaag, 09:15

Winnend plan knipoogt naar Harderwijkse Hanzeverleden

Gisteren, 14:27

DAT wint architectenselectie voor twee schoolgebouwen

Gisteren, 11:10

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

1 uur geleden

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

4 uur geleden

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

4 uur geleden

'Rijk, kom met noodfonds voor Kinderdijk en ander erfgoed'

Gisteren, 14:45

Design District 2020 afgelast

Gisteren, 09:45

Hans Schepman benoemd tot partner bij Juli Ontwerp

31 maart, 3:05
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan