OKRA en Urhahn winnen prijsvraag Londen

13 juli 2009, 15:53
Een team onder leiding van OKRA landschapsarchitecten, met daarin Urhahn Urban Design (UUD) Peter Brett Associates (PBA), Karakusevic Carson Architects (KCA) en Soundings, heeft de aansprekende Wellesley Road Park Lane International Urban Design Competition in Londen gewonnen. In de finaleronde werd Field Operations uit New York verslagen, nadat in een eerdere ronde de plannen van Hawkins Brown (UK) en Edward Cullinan Architects (UK) afvielen.

De competitie is onderdeel van plannen voor de regeneratie van Croydon, gelegen in het zuiden van Londen. De ambitie voor Croydon is om het stadsdeel, dat 350.000 inwoners telt, tot Londen’s ‘derde stad’ te maken, naast Westminster en de City of London. Deze ambitie is vastgelegd in Third City Vision, die het resultaat is van het werk van architect Will Alsop in samenspraak met de bevolking van Croydon. De transformatie van Wellesley Road en Park Lane, de centrale lange lijn in Croydon is een van de sleutelprojecten in Croydon. De opgave is om de monstrueuze hoofdweg, die het centrum in tweeën splitst, is om te vormen tot een levendig en leefbaar centrum.

Wellesley Road en Park Lane wordt in het plan van het Nederlands Britse team getransformeerd tot een groene ader in de stad, die goed oversteekbaar is en verbonden is met groene ‘urban rooms’ erlangs. De hoeveelheid ruimte voor autoverkeer wordt drastisch beperkt ten faveure van de voetganger en de fietser. De snelwegafslag aan de zuidkant wordt juist verbonden met de oost-west doorgaande verbinding en er worden Parkeergarages worden aan de noordkant en de zuidkant geconcentreerd.

Het profiel wordt getransformeerd tot royale voetgangersstroken aan de zijkanten, een autoverbinding aan de westkant, een groene middenberm met een track voor fietsers, voetgangers en skaters en een openbaar vervoer baan aan de oostkant. Voetgangerszones worden geactiveerd door transformatie van de nu dode plinten in actieve programma’s en de verbinding met een diversiteit nieuwe groene (semi-)openbare ruimtes in de achterliggende blokken. Het plan ‘Chrysalis’ ontvouwt een strategie hoe het nu desolate stuk stad zich kan ontpoppen als een vlinder. Via tijdelijke ingrepen en snelle interventies wordt al op korte termijn termijn aanzet gegeven tot de transformatie. Het grote publieke project wordt stapsgewijs van zuid naar noord uitgevoerd. Via acupunctuur ingrepen worden de urban rooms en de plinten van gebouwen geactiveerd. Eenvoudige regels en publiek privaat partnership leiden tot de beoogde verbeteringen binnen de blokken.

De inzendingen zijn beoordeeld door een breed samengestelde jury: voorzitter van bestuur Steve O’Connell (Cabinet Member for Regeneration and Economic Development)bestuurslid Jason Perry (Cabinet Member for Planning), Jon Rouse (Chief Executive) (allen Londen Borough of Croydon), architect Will Alsop, Joanna Averley (deputy chief executive and director of enabling of CABE Commission for Architecture and the Build Environment), Colin Mann (Head of Borroughs Programme, Transport for London).

Het team werd vooral gewaardeerd voor zijn sympathieke en interactieve aanpak van de projectontwikkeling en het gebied zelf, met lokale betrokkenheid bij elke fase van het project. Het team is zeer deskundig op het gebied van vervoersbehoefte en vervoersplanning. Bovendien heeft zij de alomvattende en innovatieve aanpak in de richting van duurzaam design, vitaliteit en duurzaamheid van het plan.

Voor meer informatie over de prijsvraag zie [hier].

Het jurycommentaar van stage 2 is [hier] te zien en te beluisteren op.

Bron: Bron + beelden: OKRA Landschapsarchitecten

Andere nieuwsberichten

'Doorgaande' transformatie Keilepand grotendeels afgerond

Gisteren, 15:23

WE architecten levert socialewoningbouwcomplex Zeeburgereiland op

Gisteren, 14:17

'Stad' voor vogels op drijvend eiland Vondelpark

Gisteren, 11:56

Transformatie historische moestuin voor mens- en natuurvriendelijke invulling

23 september, 4:27

Beijing verscherpt toezicht op rekeningen Evergrande

Gisteren, 10:39

Polak Building gaat maandag weer open

Gisteren, 09:29

AIR lanceert Open Oproep eenzaamheid in Groot IJsselmonde

23 september, 3:49

TNO: ruim half miljoen huishoudens kampen met ‘energiearmoede’

23 september, 2:58

Amsterdam investeert vier miljard om uit coronacrisis te komen

23 september, 9:32

Nederlandse architectuur in het buitenland te zien op Schiphol

22 september, 3:47
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan