OKRA en Urhahn winnen prijsvraag Londen

13 juli 2009, 15:53
Een team onder leiding van OKRA landschapsarchitecten, met daarin Urhahn Urban Design (UUD) Peter Brett Associates (PBA), Karakusevic Carson Architects (KCA) en Soundings, heeft de aansprekende Wellesley Road Park Lane International Urban Design Competition in Londen gewonnen. In de finaleronde werd Field Operations uit New York verslagen, nadat in een eerdere ronde de plannen van Hawkins Brown (UK) en Edward Cullinan Architects (UK) afvielen.

De competitie is onderdeel van plannen voor de regeneratie van Croydon, gelegen in het zuiden van Londen. De ambitie voor Croydon is om het stadsdeel, dat 350.000 inwoners telt, tot Londen’s ‘derde stad’ te maken, naast Westminster en de City of London. Deze ambitie is vastgelegd in Third City Vision, die het resultaat is van het werk van architect Will Alsop in samenspraak met de bevolking van Croydon. De transformatie van Wellesley Road en Park Lane, de centrale lange lijn in Croydon is een van de sleutelprojecten in Croydon. De opgave is om de monstrueuze hoofdweg, die het centrum in tweeën splitst, is om te vormen tot een levendig en leefbaar centrum.

Wellesley Road en Park Lane wordt in het plan van het Nederlands Britse team getransformeerd tot een groene ader in de stad, die goed oversteekbaar is en verbonden is met groene ‘urban rooms’ erlangs. De hoeveelheid ruimte voor autoverkeer wordt drastisch beperkt ten faveure van de voetganger en de fietser. De snelwegafslag aan de zuidkant wordt juist verbonden met de oost-west doorgaande verbinding en er worden Parkeergarages worden aan de noordkant en de zuidkant geconcentreerd.

Het profiel wordt getransformeerd tot royale voetgangersstroken aan de zijkanten, een autoverbinding aan de westkant, een groene middenberm met een track voor fietsers, voetgangers en skaters en een openbaar vervoer baan aan de oostkant. Voetgangerszones worden geactiveerd door transformatie van de nu dode plinten in actieve programma’s en de verbinding met een diversiteit nieuwe groene (semi-)openbare ruimtes in de achterliggende blokken. Het plan ‘Chrysalis’ ontvouwt een strategie hoe het nu desolate stuk stad zich kan ontpoppen als een vlinder. Via tijdelijke ingrepen en snelle interventies wordt al op korte termijn termijn aanzet gegeven tot de transformatie. Het grote publieke project wordt stapsgewijs van zuid naar noord uitgevoerd. Via acupunctuur ingrepen worden de urban rooms en de plinten van gebouwen geactiveerd. Eenvoudige regels en publiek privaat partnership leiden tot de beoogde verbeteringen binnen de blokken.

De inzendingen zijn beoordeeld door een breed samengestelde jury: voorzitter van bestuur Steve O’Connell (Cabinet Member for Regeneration and Economic Development)bestuurslid Jason Perry (Cabinet Member for Planning), Jon Rouse (Chief Executive) (allen Londen Borough of Croydon), architect Will Alsop, Joanna Averley (deputy chief executive and director of enabling of CABE Commission for Architecture and the Build Environment), Colin Mann (Head of Borroughs Programme, Transport for London).

Het team werd vooral gewaardeerd voor zijn sympathieke en interactieve aanpak van de projectontwikkeling en het gebied zelf, met lokale betrokkenheid bij elke fase van het project. Het team is zeer deskundig op het gebied van vervoersbehoefte en vervoersplanning. Bovendien heeft zij de alomvattende en innovatieve aanpak in de richting van duurzaam design, vitaliteit en duurzaamheid van het plan.

Voor meer informatie over de prijsvraag zie [hier].

Het jurycommentaar van stage 2 is [hier] te zien en te beluisteren op.

Bron: Bron + beelden: OKRA Landschapsarchitecten

Andere nieuwsberichten

I.M. Moshé Zwarts (1937-2019)

11 minuten geleden

Familie van stroomstations voor Utrechtse Uithoflijn

1 uur geleden

Manifest van de Scheggen overhandigd aan wethouder

13 december, 5:30

Terrassengebouw markeert entree Leidsche Rijn

13 december, 11:38

'Gemeenten kopen weer grond voor woningbouw'

2 uur geleden

Museum De Lakenhal gedocumenteerd in boek

13 december, 2:20

Kijktip: Jongens van de Bouw

13 december, 12:24

Planbureau: kijk niet alleen naar minder stikstof

13 december, 9:25

Bouwpartijen tekenen verklaring om stikstofuitstoot te reduceren

12 december, 5:03

Prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties Rotterdam

12 december, 2:04
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan