‘Nieuw zeefront zet Scheveningen op de kaart’

13 juli 2009, 12:51
Het college van Den Haag presenteerde afgelopen vrijdag het concept-masterplan Scheveningen. B&W zetten in op het ontwikkelen van het zeefront. Er moet volgens het stadsbestuur volop worden geïnvesteerd in de openbare ruimte, aantrekkelijke pleinen en het aantrekken van voorzieningen met internationale allure en topattracties.

De Pier van Scheveningen krijgt een centrale rol in de plannen voor de toekomst. Voor de Pier moet een nieuw plein ontstaan met attracties die zorgen voor levendigheid in het gebied. Het college zet in op een verlengde Pier met familie- en avonturenattracties en bijvoorbeeld een zeezwembad. Daarnaast is het mogelijk op de watertaxi te stappen naar Scheveningen Haven of in een grote attractie zoals Londen Eye plaats te nemen.

Rondom het huidige Circustheater past volgens het college een Broadway-achtige sfeer waar het met de komst van nieuwe theaters het summum is voor liefhebbers van musicals en stand up commedians. In de Palacepromenade en op het Palaceplein moeten zich winkels met allure vestigen die zijn aangepast aan de eisen van de toekomst en passen bij de gewenste uitstraling van het gebied.

Bad
Als het aan het college ligt ondergaat Scheveningen Bad een metamorfose door aan de zeezijde de Boulevard te vernieuwen. De gebouwen aan de zeezijde van de Boulevard moeten een meer open karakter krijgen en zo uitnodigen tot een bezoek. Hiervoor worden de gesloten voorgevels van bijvoorbeeld het Kurhaus, het Palacecomplex, Sealife en Vitalizee toegankelijker gemaakt.

Vanaf het achterland moet de zee weer zichtbaar zijn door brede aantrekkelijke doorgangen. De bezoeker die Scheveningen vanaf de Zwolsestraat nadert moet de zee weer zien en letterlijk kunnen opsnuiven. De woningen voor het Kurhausplein krijgen andere gevels zodat ze meer in harmonie zijn met de architectuur van het Kurhaus.

Aan het eind van de promenade bij het Carlton Beach Hotel wil het college een nieuwe attractie voor de dagrecreatie, zodat de promenade over de volle lengte wordt benut.

Haven
Scheveningen Haven (Norfolkgebied, Tweede haven en het Havenkwartier Noord) ontwikkelt zich tot een gemengd gebied met werken, wonen en leisure. Er is ruimte voor versterking van de visserij, voor de (internationale) watersport en alle bedrijvigheid die daarbij hoort, gecombineerd met wonen langs de havens. De uitstraling is stoer met forse, herkenbare gebouwen langs de kades. Daarnaast is er volop ruimte voor kunst, cultuur, restaurantjes en terrasjes.

Over het Norfolkterrein, het Noordelijk Havenhoofd, de Boulevard en de Tweede haven is al een besluit genomen in februari 2008. Deze besluiten staan niet meer ter discussie bij dit masterplan. Wel worden nieuwe voorstellen gedaan voor onder meer de woonwijk Kompasbuurt, waar de oude kleine woningen worden vervangen door nieuwbouw. Hierbij wordt rekening gehouden met het dorpse karakter van dit deel van de haven: ook de nieuwbouw heeft een dorpse uitstraling door laagbouw en bijvoorbeeld het gebruik van rode pannendaken. De flat Hoog Lindoduin wordt vervangen door een gebouw van dezelfde hoogte die architecttonisch beter aansluit bij de sfeer van de haven.

Verder wordt bekeken hoe het gebied en de bebouwing op de dijk ten zuiden van de vuurtoren aantrekkelijker gemaakt kan worden. En komen er in de groene zone langs tramlijn 11 mogelijkheden voor sport en spel activiteiten.

Dorp
Scheveningen Dorp is een authentiek gebied met de Keizerstraat als centrale as. Deze winkelstraat ligt nu te geïsoleerd en krijgt een betere aansluiting op de nieuwe boulevard. Dat stimuleert de economische ontwikkeling, aldus het college.

Daarnaast wordt de openbare ruimte verbeterd bij de Kalhuisplaats en de keerlus van lijn 11. De verbinding met de zee staat hierbij centraal, maar ook: de versterking van de zeewering als bescherming tegen de zee door uitvoering van het plan van de Sola Morales.

De nieuwe zeewering (een dijk) met daarop de nieuwe Boulevard, slingert langst het strand van de Scheveningseslag tot aan de haven en heeft een chique uitstraling.

Het masterplan (let op, zware pdf) wordt na de zomervakantie ter inzage gelegd voor reacties. Volgens planning zal het ion november worden voorgelegd aan de Haagse gemeenteraad.

Bron: bron + beelden: gemeente Den Haag

Trefwoorden

masterplan scheveningen

Andere nieuwsberichten

Video: talkshows over hitte in de stad

2 uur geleden

Zweden trappen nieuwe serie TALKS about architecture af

Vandaag, 12:25

Bouw studentenwoontoren bij UMCG in Groningen van start

Vandaag, 10:55

Woonhuis Charles Jencks wordt museum en archief

Gisteren, 16:18

Drie teams werken visie grote stadskerken uit tot schetsontwerp

3 uur geleden

Den Bosch op zoek naar beste gebouw tussen 2015 en 2020

Vandaag, 10:06

'Versterkingsoperatie Groningen moet de urgentie krijgen die het verdient'

Vandaag, 09:14

Haarlemmermeer start pilot voor ‘geluidsadaptief’ bouwen

Gisteren, 14:33

Stadsvervoerders Randstad: extra investeringen nodig vanwege woningbouw

Gisteren, 10:52

Groningen heeft beste luchtkwaliteit van alle Nederlandse steden

Gisteren, 09:48
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan