Grootschalig groeiplan voor Almere

26 juni 2009, 14:23
Almere moet binnen twintig jaar uitgroeien tot de vijfde stad van Nederland, met 350.000 inwoners en 175.000 arbeidsplaatsen. De gemeente presenteerde vrijdag de structuurvisie Almere 2.0, waarin in opdracht van het Rijk de uitbreidingsplannen zijn uitgewerkt.

De stad zoekt de komende jaren verdere aansluiting bij de metropoolregio Amsterdam. Een spoorlijn door het IJmeer (IJmeerlijn) moet Almere beter ontsluiten en in het water wil de gemeente de wijken IJland en Pampus bouwen. Aan de oostzijde van de stad moet de komende jaren de landelijke wijk Oosterwold verrijzen. De gemeente Almere heeft het plan ontwikkeld in samenwerking met architect/stedenbouwkundige Winy Maas van MVRDV. Het plan behelst de vier gebieden Almere IJland, Almere Pampus, Almere Centrum en Almere Oosterwold. De gebieden liggen langs de zogenaamde ‘Schaalsprongas’ die Almere moet verbinden met Amsterdam.

Almere IJland
Almere IJland is een eiland waarop nieuwe, waterrijke woon- en werkmilieus worden gecreëerd. Het ontwerpteam bestaat, naast Winy Maas, uit architect en één van de geestelijk vaders van de cradle-to-cradle filosofie William McDonough en landschapsarchitect Adriaan Geuze van West 8.

Het eiland moet ruimte bieden aan 5.000 tot 10.000 woningen, diverse vormen van werkgelegenheid en grootstedelijke voorzieningen. Almere IJland is bedoeld om uit te groeien tot een gebied dat zich wereldwijd op de kaart kan zetten, bijvoorbeeld als locatie voor het Olympisch Dorp voor de Spelen in 2028.

Almere Pampus
Almere Pampus moet plaats bieden aan circa 20.000 woningen. Almere Pampus krijgt een metropolitaan karakter met hoge stedelijke dichtheden. De huidige werkhaven wordt een buitenhaven voor grootschalige waterrecreatie in combinatie met drijvend wonen. Ook komt er een station voor de IJmeerlijn en wordt de kustlijn een boulevard.

Almere Centrum
Almere Centrum ligt op het kruispunt van de A6, de Flevolijn en de nieuwe Schaalsprongas. Het Stadshart wordt uitgebreid en het stationsgebied wordt opgewaardeerd. De A6 wordt op maaiveld gebracht, waardoor de snelweg op termijn overkluisd kan worden. Daardoor ontstaat een ontwikkellocatie voor 2.000 tot 5.000 woningen, werklocaties en centrumontwikkelingen.

Almere Oosterwold
Almere Oosterwold is, door de A27 en Stichtselijn, primair georiënteerd op de Utrechtse regio. Naast de kern Almere Hout, die momenteel wordt ontwikkeld, biedt Almere Oosterwold ruimte voor 15.000 tot 18.000 woningen, een gemengd bedrijvenpark met grootschalige detailhandel en enkele reservelocaties voor toekomstige stedelijke ontwikkelingen.

De invulling van Oosterwold wordt niet vooraf vastgelegd; de tijd en de nieuwe bewoners bepalen hoe dit stadsdeel vorm krijgt.

Reserves IJmeerlijn
De aanleg van een IJmeerlijn die tussen 4 en 6 miljard euro kost, stuit in politiek Den Haag op grote reserves. ,,We zijn er nog niet uit dat dit de weg is'', reageerde vrijdag de woordvoerder van minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu, PvdA).

De aanleg van een IJmeerlijn is volgens Almere cruciaal voor de groei van de gemeente tot de vijfde stad van Nederland. ,,Als dat niet wordt ingezien, dan moet je die 60.000 woningen maar ergens anders bouwen'', stelde wethouder Adri Duijvesteijn (PvdA) donderdag, daags voor de presentatie van uitbreidingsplannen van de gemeente.

Bron: Gemeente Almere / ANP

Andere nieuwsberichten

Een Dordtse woning strekt zich door een voormalige zeilmakerij

Gisteren, 17:49

KAW ontwerpt gevarieerd woon-zorgcomplex voor Rotterdam-Zuid

Gisteren, 16:41

Vossius Gymnasium verbouwd door Marlies Rohmer met passend antwoord

Gisteren, 14:10

Amsterdam start tender woongebouw op kavel Koffiefabriek

Gisteren, 13:29

'Woning van het gas halen kost gemiddeld 40.000 euro'

Gisteren, 11:31

'Vorig jaar voor 7,8 miljard in Nederlandse woningen belegd'

Gisteren, 09:35

Start aanvraagtermijn op ontwikkeling gerichte SLIM-subsidie

1 maart, 3:45

Publiek medecurator Amsterdam Light Festival 2021

26 februari, 12:06

'Afname vergunningen woningbouw werkt lang door in omzet architecten'

26 februari, 10:44

Bouwbedrijf neemt circulaire sloper New Horizon over

25 februari, 10:56
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan