Architecte wil ‘sociale stilte’ doorbreken

23 juni 2009, 10:39
Vorige week zaterdag vond in de Zwolse wijk Schelle het project Imagine a New Habitat plaats. Op enorme doeken, die uitgerold waren tegen de flat in de Jofferenlaan, werden levensgrote, surrealistische beelden geprojecteerd. Dit initiatief van organisator Ingemarie Markenstein heeft als doel om mensen uit de wijk dichterbij elkaar te brengen.

Met Imagine a New Habitat wil interieurarchitecte Markenstein bewoners bewust maken van de leefomgeving waarin zij verkeren. Volgens haar heerst er in bepaalde wijken van Zwolle een ‘sociale stilte’. De studentenflatjes aan de Jofferenlaan en Pilotenlaan in Zwolle-Zuid zijn volgens haar een sprekend voorbeeld van dit fenomeen. ,,Deze sociale stilte moet doorbroken worden. Het is zonde van het prachtige plein en de belendende vijver. De mensen hier leven langs elkaar heen en hebben totaal geen oog voor elkaar.”

Deze zogeheten sociale stilte heeft volgens Markenstein verschillende redenen. ,,Ik denk dat de hoofdreden van deze ontwikkeling eenvoudig aan te wijzen is. De hedendaagse architectuur werkt niet mee aan het proces van mensen nader tot elkaar brengen. Dit komt vooral door de vormgeving van de studentenflats.

Deze architectuur is blokvormig, of anders omschreven: statisch en onpersoonlijk. Ik noem het dwingende vormentaal. Dit schrikt mensen af en bovendien is het een slecht fundament voor de intieme woonomgeving – een plek waar mensen na een lange dag werken of studeren bij elkaar kunnen komen.”

Om deze ontwikkeling te doorbreken, heeft Markenstein alles uit de kast getrokken om statische architectuur nieuwe verbeelding in te blazen. Met Imagine a New Habitat wil ze mensen prikkelen om naar buiten te komen om hun nieuwe leefomgeving te bekijken. Door enorme doeken van halftransparante stof aan de galerijen op te hangen, werd het dwingende karakter van de architectuur doorbroken.

De levensgrote projecties van de meest bizarre figuren, verzorgd door Judocus van Soest uit Amsterdam, maakten het gebouw een groot kunstwerk met allerlei droombeelden. ,,Het gebouw leek wel opnieuw geboren. Iedereen was verbaasd”, aldus Markenstein. ,,De bewoners van deze flats voelen zich door het gebouw bekeken. Zij zitten liever achter de geraniums dan vrijuit in de zon op het gras. Ik zoek in mijn vormentaal naar een balans tussen intuïtieve en statische vormgeving. Mijn doel is om mensen te triggeren. Ik wil dat zij hun verbeelding laten spreken. Iedereen heeft een eigen interpretatie van de werkelijkheid, waardoor architectuur persoonlijk wordt. Door mijn projecties ontstaat er interactie tussen de bewoners en de architectuur.”

Er zijn volgens de architecte veel buurtbewoners ‘uit hun schulp gekropen’ om de projecties te bekijken. ,,Voor deze studentenflat was het een hele happening. Hele verhalen barstten los van buurtbewoners die in de afgelopen jaren niets hadden beleefd op het plein. Mensen werden zich bewust van wat voor een prachtige plek het eigenlijk is. Zonde dus dat er niet eerder wat mee gedaan is.”

Markenstein wil na dit succesvolle debuut ook andere Zwolse wijken opzoeken. ,,De positieve reacties zijn een bevestiging van mijn visie. Er is duidelijk werk aan de winkel.”

Bron: Ingemarie Markenstein

Andere nieuwsberichten

Almere kijkt naar uitstel, afstel of kleinere Floriade

Vandaag, 13:56

Architectuurcentra opereren in coronatijd: GRAS

Vandaag, 11:12

Schmidt Hammer Lassen wint prijsvraag Huis van Stad en Regio

Vandaag, 09:51

MLA+ maakt winnend plan Banshan Park Belt in Shenzhen

Gisteren, 17:35

Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020 van start

Vandaag, 09:23

Het is zo'n drie decibel stiller in Nederland

Gisteren, 13:50

ABN AMRO voorziet daling huizenprijzen door coronacrisis

Gisteren, 11:13

Eerste bomen op dak Depot Boijmans van Beuningen geplaatst

6 april, 3:34

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

3 april, 9:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan