Beste renovatieprojecten in Rotterdam

14 mei 2009, 10:24
Las Palmas in Rotterdam heeft de Nationale Renovatie Prijs 2009 gewonnen in de categorie utiliteitsbouw. In de categorie woningbouw ging de prijs naar St. Jobsveem, een voormalig pakhuis dat is getransformeerd naar woonruimte, eveneens in de havenstad. De prijsuitreiking vond vandaag plaats tijdens de eerste editie van de Nationale Renovatie Dag, in het Scheepvaart- en Transportcollege te Rotterdam.

Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door de gelijknamige stichting. Het doel van de Nationale Renovatie Prijs is om de renovatiesector breed te stimuleren om de kwaliteit van renovatieprojecten op een (nog) hoger peil te brengen. Bovendien wil de prijs renovatie als ingreepmodel in de bestaande woningvoorraad onder de aandacht brengen van een breed publiek. Juryvoorzitter André Thomsen gaf bij de prijsuitreiking aan dat ,,de jury is overtuigd door de uitstraling dat Las Palmas gekregen heeft, zowel door de specifieke renovatie-ingreep van het oorspronkelijke gebouw, als door de nieuwe opbouw. Het laat prachtig zien hoe de theorie van Richard Florida - van cultuur als aanjager van economische ontwikkelingen - in de praktijk gebracht kan worden, ook in een relatief arme stad als Rotterdam.”

Over de winnaar in de categorie Woningbouw, St. Jobsveem, was de jury eveneens zeer lovend: Wij achten het gebouw als een grote aanwinst op deze locatie, zowel door de mix aan functies als wel door de uitstraling. De jury beveelt aan snel de ‘wachtgevel aan de stadkant aan te pakken’, aldus Thomsen. Evenals bij de voorgaande editie van de prijs, in 2007, is er ook nu weer een innovatieprijs uitgereikt. Die ging dit keer naar het project De Dichterlijke Vrijheid, in het Rotterdamse Spangen (ook wel bekend als Wallisblok).

,,Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in de bestaande sociale woningbouw en een daaruit voortkomende uitdaging voor het ontwerpproces zijn hier zeer succesvol beetgepakt, met als doel om zoveel verschillende opdrachtgevers in een gegeven bouwblok qua wonen datgene te geven dat zij wensen”, oordeelde de jury.

Duurzaamheidsprijs
Nieuw is in deze editie van de NRP dat er ook een Duurzaamheidprijs is uitgereikt. Die eer viel te beurt aan het project Prinses Beatrixlaan in Voorburg. In dit complex met ouderenwoningen zijn dusdanige ingrepen gedaan, dat het energielabel van F naar A of B is gegaan. D

Deze prijs werd uitgereikt door Andy van der Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp en Duurzaamheid Faculteit Bouwkunde en voorzitter van de Adviesraad Dutch Green Building Council.

101 projecten
Voor de twaalfde editie van de Nationale Renovatie Prijs zijn maar liefst 101 projecten ingezonden, waarvan 47 projecten Woningbouw Renovatie en 54 projecten Utiliteitsbouw Renovatie.

,,Het aantal inzendingen is toegenomen ten opzichte van de vorige editie. Het algemene niveau van de inzendingen is dat behoudens enkele uitzonderingen bepaald niet verminderd, integendeel veel ingrepen behoren ondertussen standaard tot de toolbox van ontwerpers en opdrachtgevers”, aldus het juryrapport.

Bron: bron + foto's: SBR

Gerelateerde projecten

mei architects and planners

Andere nieuwsberichten

Studio Rianknop presenteert zelfbouwwoning Amsterdam-Noord

Gisteren, 12:26

Heijmans en AM gaan woningen bouwen in Feyenoord City

Gisteren, 10:56

Eerste woongebouw Rijnhaven in Alphen aan den Rijn klaar

4 maart, 4:52

BAM Bouw en Techniek realiseert politiebureau Zeeburgereiland

4 maart, 4:24

Woonwijk uit jaren zeventig verwarmd met behulp van waterstof

Gisteren, 10:03

'Lokale conflicten over duurzame plannen moeilijk te voorkomen'

Gisteren, 09:32

Provincies zijn verdeeld over nieuwe kerncentrale

4 maart, 3:57

Meer laadpunten in parkeergarages

4 maart, 2:35

Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant

4 maart, 9:59

Mobiliteitsalliantie wil jaarlijks drie miljard euro van regering

4 maart, 9:18
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan