Terugblik Salone del Mobile 2009

29 april 2009, 11:30
Cijfers zijn er nog niet, maar waarschijnlijk is de 48e editie van de Salone del Mobile naar tevredenheid afgesloten. De wereldwijd belangrijkste meubelbeurs had zijn tentoonstellingsoppervlak volledig verhuurd en trok grote aantallen bezoekers. Het antwoord op de economisch moeilijke situatie is volgens de beursorganisatie Cosmit creativiteit en kwaliteit.

door Robert Muis

Een aantal grote ondernemingen volgde precies deze lijn. Kartell, Molteni&C, Moroso en Edra bijvoorbeeld toonden veel interessante noviteiten, de twee laatstgenoemden in bovendien opvallende stands.

De stand van Moroso was (mede) ontworpen door de leading designlady van het moment, Patricia Urquiola. Haar naam dook verder bij veel collecties op. Veel exposanten hadden sowieso niet bezuinigd op het aanzoeken van ontwerpers voor nieuwe lijnen. Overigens trokken met name het moderne en designsegment de aandacht van het bezoek. Vergelijkbare tendensen waren te constateren op de Euroluce, de verlichtingsbeurs die aanpalend plaatsvond. Ook hier trokken vooral het hogere en het designsegment de bezoekers en was er een aantal ondernemingen dat verrassend groots uitpakte.

Artemide
presenteerde bijzonder veel nieuws, waaronder nieuwe, vloeiende ontwerpen van Karim Rashid, Ross Lovegrove en Zaha Hadid. Ook FontanaArte, Foscarini en – in de Zona TortonaModular toonden volop noviteiten.

Eveneens vergelijkbaar met de meubelbeurs waren de vormgevingstrends in verlichting: als kleur overheerst wit, met geregeld felle kleuraccenten; in vormen zijn zowel grafische, strakke designs als zachte, organische modellen mogelijk. Opvallend populair waren bloemvormen en vallende druppels, in navolging van ‘Falling’ van Tobias Grau. Voorts waren op de Euroluce veel translucente kubussen, bollen en druppels met gekleurd licht te zien.

Vergeleken met de laatste aflevering van Light & Building, de verlichtingsbeurs in Frankfurt, was op het gebied van ledverlichting weinig nieuws te zien. Catellani & Smith, dat zich sterk richt op innovatie in ledarmaturen, was een uitzondering. In de Zona Tortona waren interessante ledtoepassingen te zien bij de Duitse onderneming Neues Licht. Het commerciële epicentrum is de beurs en de Zona Tortona geldt al een aantal jaren als het hippe tegenwicht. Hier was de stemming optimistischer en feestelijker dan op de Salone del Mobile, maar ook hier dringt een dubbel gevoel zich op.

Al ligt de nadruk in de Zona Tortona meer op creativiteit dan op handel, inmiddels wordt de wijk ruim bezet door gevestigde namen en grotere ondernemingen. Ook Ikea bijvoorbeeld had er een flinke ruimte om haar democratisch design te tonen. Voor de jonge garde wordt deelname aan de Zona Tortona ondertussen steeds duurder.

De tegenbeweging lijkt zich alweer te verschuiven: naar de Zona Romana dit jaar, waar bijvoorbeeld een expositie Love Design van seksspeeltjes door jonge ontwerpers was ingericht, en waar Portugees design werd getoond. Er waren meer ‘landententoonstellingen’, zoals van een groep Franse en een groep Deense ontwerpers, beide in de Zona Tortona.

De Eindhovense Design Academy presenteerde zich met de tentoonstelling Dutchness. Daarin bracht zij het belang van reflectie en inhoudelijkheid naar voren. Design is meer dan alleen een buitenkant, stelt de Design Academy terecht. En dat is in deze tijden misschien een goede bezinning.

Klik [hier] voor een filmpje dat Robert Muis maakte van de Zona Tortona 2009.

Andere nieuwsberichten

Royale dakrand en etalage met auto's voor flagshipstore Mercedes

1 uur geleden

Vier bureaus naar tweede ronde Huis van Stad en Regio Dordrecht

4 uur geleden

Wethoudersvleugel Stadhuis Alkmaar gerenoveerd door Proof of the sum

Vandaag, 09:00

Bouw Wilhelminawerf Utrecht van start gegaan

Gisteren, 16:40

Eigen huis vaker uit zicht middeninkomens

Vandaag, 10:01

Expositie rond meubelontwerpen van Kengo Kuma

Gisteren, 17:33

Boek over het bouwen van buurten verschenen

Gisteren, 12:25

Space Encounters initieert pop-up werkplek-horeca-kunstruimte

Gisteren, 10:32

Ring Utrecht mag niet worden verbreed

17 juli, 11:16

Rotterdam krijgt oeververbinding tussen Kralingen en Zuid

17 juli, 9:54
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan