HVDN architecten bekroond met kwaliteitsprijs

29 december 2003, 16:38
HVDN architecten wint met het project ’Albatros’ de Zuiderkerkprijs 2003. Deze Amsterdamse stimuleringsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest kwalitatieve woningbouwproject. De Zuiderkerkprijs 2003 werd op 15 december in de Zuiderkerk uitgereikt door mevrouw Mariet Schoenmakers van de Dienst Stedebouw en Volkshuisvestiging Rotterdam. Albatros bestaat uit vier woontorens en is de eerste in een reeks van nieuwe ontwikkelingen aan de Van Hasseltzone te Amsterdam-Noord.

De jury heeft met name gekeken naar de ruimtelijke kwaliteit, de buitenruimte en de flexibiliteit van een individuele woning. “Het is het enige project met zo’n divers gemengd programma en het wordt bovendien gebouwd in Amsterdam-Noord, waar de grootstedelijke ontwikkeling in de kinderschoenen staat”, volgens de jury. “Het geeft zo een implus aan de lokatie en het staat mede aan het begin van de grootstedelijke ontwikkeling van Noord.”

De Albatros is het eerste project in de ontwikkeling van de Van Hasseltzone in Amsterdam- Noord. Deze zone concentreert zich rondom het eerste metrostation vanuit het centraal station van de toekomstige Noord-Zuidlijn. Dit gebouw zal de toon zetten voor de verdere ontwikkelingen van het gebied.

De belangrijkste problematiek schuilt in de confrontatie tussen de nieuwe grootschalige ontwikkelingen en de omliggende tuindorpen. Er is gezocht naar een stedelijke configuratie zonder de bestaande verhoudingen in de wijk te verstoren. Door de opstapeling van functies (ondergronds parkeren, buurtvoorzieningen en bedrijven) en de concentratie van wonen in schijven (lamellen) wordt het stedelijk karakter gebroken en worden groene tussenruimten gecreëerd. Op maaiveld niveau zijn de entrees naar de lamellen als visuele kijkgaten naar de ‘binnentuin’ vormgegeven. Met behulp van deze kijkgaten en de geringe hoogte van de plint komt er zonlicht naar deze noordkant en wordt de lengte van het complex aangenaam onderbroken. Het ondergronds parkeren is d.m.v. grote openingen onderdeel van het binnenterrein geworden. Er ontstaat en relatie tussen binnen en buiten die versterkt wordt door een nachtscenario van gekleurde lichtpunten, die als een grid vanuit de tuin oplichten. De casco’s zijn zo ontworpen dat een stapeling van verschillende woningtypologiën mogelijk is. Het weidse overhoekse uitzicht maakt het wonen in Noord bijzonder. Deze structuur, in combinatie met een grid van franse balkonramen in de gevels, geeft de vrijheid om de verblijfsruimtes flexibel te ordenen. Om levendigheid in de eenduidige gevel te creëren, zijn op verschillende plaatsen grote serres met verticale vouwramen als littekens van het raamgrid geïntroduceerd. De lamellen en de plint reageren op de situatie waardoor het gebouw zich als een sculptuur laat lezen.

Hvdn architecten is opgericht door Albert Herder en Arie van der Neut. Het is uitgegroeid tot een groep architectonisch en technisch hoog opgeleide mensen met een grote passie voor architectuur. De werkwijze focust zich op het werken in een team. Het werken in een team en de speciaal hiervoor ontwikkelde werkmethoden zorgen ervoor dat snel en slagvaardig antwoord gegeven kan worden op complexe opgaven. Zij werken op het ogenblik aan ambitieuze projecten, voornamelijk in Amsterdam, waaronder; De Houthavens, het Oosterdoks-eiland, de Oostelijke Handelskade, de ‘Albatros’ in Noord en IJburg. Gerealiseerd in Amsterdam o.a.;Nieuwe Kerkstraat en Borneo-eiland. Daarnaast ontwikkelt het bureau een database van maatschappelijke / stedenbouwkundige problemen en antwoorden, zoals Stranddorp, Toverbal, Sinusoids en Transformer. Meer informatie www.hvdn.nl De ontwikkelaar van Albatros is De Principaal BV uit Amsterdam. Een groot deel van de woningen zal worden afgenomen door De Key uit Amsterdam.

De bouw van Albatros start in april 2004. De oplevering van de woningen is gepland voor eind 2005.

Architect: hvdn architecten: Albert Herder, Vincent van der Klei
Architectonische engeneering: Hvdn architecten: Jean-marc Saurer
Opdrachtgever: De Principaal bv, Amsterdam
Aannemer; Van der Waal, Vlaardingen

Klik hier
voor meer projecten van HVDN

Andere nieuwsberichten

WeWantMore geeft modeboetiek ingetogen elegantie

Gisteren, 14:42

Ontwerpvisies voor renovatie en nieuwbouw Stadstheater Arnhem gepresenteerd

Gisteren, 13:42

Office Winhov herstelt verzekeringsbank Arthur Staal in oude luister

Gisteren, 11:37

Natuurinclusief distributiecentrum in Aalsmeer naar ontwerp van Heembouw Architecten

Gisteren, 09:47

Nieuw stadion Feyenoord City definitief van de baan

Gisteren, 15:59

Urgenda wil ‘mythes ontkrachten’ over wonen zonder aardgas

Gisteren, 11:02

Woonbond: verhuurders moeten van thermostaat afblijven

Gisteren, 09:27

Boek met 95 portretten van jonge Europese architectuurstudio's

6 december, 5:14

Tjeerd Beemsterboer benoemd tot partner bij Arons en Gelauff

6 december, 2:45

ING: lichte krimp bouwsector in 2023 door hogere kosten

6 december, 10:54
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan