MVRDV presenteert visie Groot Parijs 2030

13 maart 2009, 9:41
Winy Maas heeft MVRDV’s visie voor Groot Parijs in 2030 aan het Franse adviesorgaan voor Economische en Sociale Zaken gepresenteerd. Het project ‘Paris Plus Petit’ is ontworpen in samenwerking met ACS en AAF en is een van de 10 voorstellen van internationale ontwerpteams om een toekomstvisie te schetsen voor de Franse hoofdstad en de Parijse agglomeratie.

De opdracht voor deze stedenbouwkundige uitdaging werd verstrekt door de Franse president Nicolas Sarkozy. MVRDV is het enige Nederlandse bureau dat voor deze opdracht werd uitgenodigd.

,,Paris Plus staat voor meer: meer ambitie, meer optimisme, meer verdichting, meer efficiëntie, meer ecologie en meer compactheid. Groot Parijs vraagt om een sterke combinatie van verantwoordelijkheid en ambitie om zich verder te kunnen ontwikkelen, om samenhang en cohesie te creëren als basis voor een collectieve onderneming om de metropolitaanse problemen op te lossen.”

De respons van MVRDV, ACS en AAF op president Sarkozy’s stedenbouwkundige opdracht voor de regio Parijs bestaat uit vier onderdelen: ‘Synthese’, ‘City Calculator©’, ‘Data’ en ‘Observaties’. ‘Synthese’ definieert de toekomstige ruimtelijke agenda voor de stad, gebaseerd op ambitieuze maar volgens MVRDV verantwoorde strategieën voor de Franse hoofdstad. Het is de kern van het voorstel en laat een zeventiental grootschalige interventies zien, gebaseerd op de analyse van het stedelijk weefsel van Parijs, de toekomstige programmatische behoefte en de reële ruimtelijke mogelijkheden.

,,De voorgestelde interventies zijn gebaseerd op de beschikbare ruimte en haalbaarheid, waaronder de ambitie om Parijs maximaal toegankelijk te maken. Dit kan onder andere door het creëren van een centraal station op de locatie van Les Halles, ondergrondse verdichting van de Périphérique- ringweg door toevoeging van een metrolijn en twee ondergrondse rondwegen, het creëren van een serie nieuwe Grand Axe’s, en ondergrondse verbindingen langs de Seine."

,,De ruimte die vrijgemaakt wordt door het ondergronds aanleggen van de infrastructuur kan worden hergebruikt voor woningbouw in een dan aangename en groene omgeving. Andere delen van de visie zijn investeringen op het gebied van transport, natuur, onderwijs, cultuur, sociale samenhang en het op grote schaal toepassen van groene energie."

,,De som van al deze projecten kan verdere uitdijing van de voorsteden vermijden en Parijs radicaal veranderen in een van de meest verdichte, meest compacte en daardoor duurzaamste steden ter wereld: Paris Plus Petit", meldt MVDRV. ,,City Calculator© is een voorstel voor een demoversie van een software programma en webtool, die het verbruik en de prestatie van een stad kwantificeert en die het mogelijk maakt deze prestatie met andere steden te vergelijken."

,,Het verbindt kwalitatieve aan kwantitatieve parameters en kan gebruikt worden als een openbaar instrument om duurzame planning te ondersteunen. City Calculator© wordt in samenwerking door de Why Factory aan de TU Delft ontwikkeld."

,,'Data' geeft een gedetailleerd overzicht van het onderzoek naar het functioneren en het presteren van de regio Parijs, wat de basis vormde voor de ruimtelijke voorstellen. ‘Observaties’ bestaat uit een serie artikelen over de achtergrond, de geschiedenis, het potentieel en de problemen van de Franse metropool."

Voorbeeldig
President Nicolas Sarkozy gaf in juni 2008 aan tien teams van architecten en stedenbouwkundigen de opdracht om een visie te maken voor een voorbeeldig Parijs, een duurzaam en daadkrachtig ontworpen hoofdstad. Het project werd aangekondigd als het meest ambitieuze voorstel sinds Haussmann in de 19e eeuw de stad transformeerde.

De uitdaging voor de tien teams was het verbeelden van de Europese metropool in 2030 als een ‘post -Kyoto’ metropool: een groen, stedelijk centrum dat in de toekomst ruimte kan bieden aan meer dan de huidige 2 miljoen Parijzenaren, en hen een aantrekkelijke leefomgeving biedt.

De tien visies zullen tijdens tussen 29 april en 22 november te bezichtigen zijn in een grote tentoonstelling in Cité de l’Architecture in Parijs.

Klik [hier] voor ontwerpen van andere architecten.

Bron: bron + beelden: MVRDV

Andere nieuwsberichten

Klassiek schoolgebouw gerenoveerd naar ontwerp van 9graden architectuur

Gisteren, 16:54

Zecc Architecten presenteert ontwerp voor renovatie De Vasim

Gisteren, 16:07

Voorzieningengebouw De Brink van Park Boswijk opgeleverd

Gisteren, 13:57

Onderzoek flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

Gisteren, 10:34

Schiphol laat andere bouwer nieuwe A-pier afmaken

Gisteren, 15:08

Aedes: woningcorporaties bouwden 15.000 nieuwe woningen in 2020

Gisteren, 09:53

Noord-Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

Gisteren, 09:10

Afaina de Jong ontwerpt tijdelijke installatie op plek Sexyland

26 november, 10:38

Een op veertig woningen staat leeg, vaak niet langer dan een jaar

26 november, 9:33

Plan B: toeslag voor reizigers om doortrekken NZ-lijn te financieren

25 november, 11:37
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan