Bergopwaarts krijgt groen hoofdkantoor

17 februari 2009, 11:18
Woningbouwvereniging Bergopwaarts uit Deurne, die zich met name richt op zwakkeren op de woningmarkt, laat vanaf komende zomer een groen hoofdkantoor bouwen. De gevel krijgt deze kleur, maar ook duurzaamheidthema’s spelen een rol in het door van aken architecten ontworpen gebouw. Het ovale bouwwerk komt op bedrijventerrein Poort van Deurne te staan.

De vorm van het 4.800 vierkante meter omvattend gebouw speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding van het gebouw: door de gunstige verhouding tussen vloer- en geveloppervlakte verliest het kantoor weinig warmte.

De positionering van de verschillende ruimten in het gebouw en de oriëntatie van de raamopeningen dragen op een passieve manier bij aan een goed binnenklimaat gedurende winter en zomer, zodat er weinig gebruik van traditionele verwarming of koelsystemen hoeft te worden. In het ontwerp is de daglichttoetreding een hoofdthema geworden: een atrium met een lichtkap maakt de toetreding van daglicht tot diep in het gebouw mogelijk; de toepassing van lichtplanken aan de ramen aan de noordgevel maken door middel van reflectie mogelijk dat het gebruik van kunstmatig licht in de kantoren beperkt kan blijven.

Voor de hoofdverlichting wordt gekozen voor LED-verlichting: een systeem dat veel minder energie verbruikt voor dezelfde lichtopbrengst dan traditionele verlichting.

Om de overtollige opwarming van het gebouw door de invloed van zonlicht te beperken, wordt er zonwering toegepast aan de zuid-, west- en oostgevel. De zonwering, glazen lamellen voorzien van zonnecellen, is een beweegbaar systeem: in series van 10 lamellen gaan ze open en dicht, afgestemd op de zonstand. Voor de verwarming en de koeling van het gebouw wordt betonkern activering in de vloeren toegepast aangesloten op de WKO installatie (warmte – koude opslag). De toegepaste materialen zijn weinig milieubelastend: verduurzaamd hout, staal in plaats van aluminium, baksteen, glas.

In het nieuwe hoofdkantoor worden de huidige dependances van Bergopwaarts samengevoegd. Branka Vuksanovic is de projectarchitect.

Bron: Eindhovens Dagblad / van aken architecten

Andere nieuwsberichten

Woning met de staart tussen de bomen

Gisteren, 16:31

Een werkomgeving voor expositiemakers

Gisteren, 14:59

Nieuw paviljoen met expositie bij Pools Militair Ereveld in Breda

3 augustus, 5:53

Woningen in monumentaal schoolensemble in Meppel

3 augustus, 4:02

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

Gisteren, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

Gisteren, 10:28

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36

Shell en Eneco bouwen derde subsidieloze windpark op zee

30 juli, 9:41

Arnhem wil schaduwplekken en koelteroutes aanleggen

29 juli, 11:58
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan