Drie ex aequo winnaars bij Euregionale Architectuur Prijs 2003

28 november 2003, 9:20
Grensoverschrijdende competitie tussen vijf opleidingen uit Aken, Luik, Diepenbeek en Maastricht Drie ex aequo winnaars bij Euregionale Architectuur Prijs 2003

Op zaterdag 22 november 2003 werd in het Technologiezentrum te Aken voor de dertiende keer de Euregionale Architectuur Prijs uitgereikt voor de beste afstudeerprojecten van de architectuur-opleidingen in de Euregio Maas-Rijn. Uit circa 500 afstuderenden van het collegejaar 2002-2003 werden 29 projecten voor de prijs geselecteerd.

De internationale jury bestond uit: Jörg Rostock (D), Bert Dirrix (NL), Herman van Meer (B), Philippe Samyn (B) en Tony Fretton (GB)

De drie prijzen werden toegekend aan:

Gerard Extra
(Academie van Bouwkunst Maastricht) voor zijn project “Expo 314”

Het jury rapport zegt hier het volgende over:
”Gerard Extra stelt een van de fundamentele aspecten van mobiliteit aan de orde en in zijn keuze voor deze specifieke plek lost hij bijna terloops de ongedefinieerde grens tussen Duitsland en Nederland op. Zonder de verkeersstroom te onderbreken brengt hij een uiterst bruikbaar grensteken aan. De manier waarop Extra de mobiliteits- en parkeerproblemen weet aan te pakken is ongekend en zeer inventief. Een van de juryleden noemde het “een geweldige uitvinding! Een project dat dezelfde kwaliteit heeft als het werk van Battista Piranesi”. De jury is van mening dat Extra de probleemstelling uitermate goed getackled heeft. Het ontwerp is zeer professioneel. Het omvat al die aspecten en kwaliteiten die een architectuurproject dient te hebben. Alle vragen die de jury had worden door hem beantwoord. Zijn idealen zijn zeer toereikend en totaal niet pretentieus. Het is een volwassen ontwerp dat goed te verwezenlijken is. Dit project voegt interessante aspecten toe aan de discussie omtrent het bouwen boven en onder snelwegen.

Petra Riegler
(RWTH Aken) voor haar project “Erst.Spital”

Reactie van de jury: “De jury heeft een aantal projecten gezien met dezelfde probleemstelling: hoe kun je tijdelijke structuren construeren onder zeer moeilijke omstandigheden? En de jury was van mening dat Riegler de meest overtuigende oplossing voor het probleem bood. Een van de juryleden vond dat het project een “deux chevaux kwaliteit” had. “Eenvoudig maar zeer toereikend”. Riegler laat zien dat ze beschikt over een groot gevoel voor ontwerpen, zonder gebruik te maken van overdreven technische details. De lokale bevolking kan deze techniek gemakkelijk bevatten en verwerken en op dit basisontwerp voortbouwen. Dit maakt haar project zeer duurzaam. Riegler bouwt voort op de traditie van een paviljoen-achtig hospitaal, hetgeen een zeer bruikbare bouwstructuur is voor de omgeving en de nood-omstandigheden waaronder gewerkt moet worden. Zij toont hiermee aan dat ze het probleem grondig geanalyseerd en begrepen heeft en dat ook haar instinctief gevoel voor het probleem groot is. De jury vond de geleidelijke ontwikkeling in haar plan zeer sympathiek. Het architectuurplan transformeert stap voor stap in een klein dorpje.

Liesbeth vander Waeren
(PHL Diepenbeek) voor haar project “Fantoom Pijn”.

Opmerking van de jury: “Een project dat zeer verschilt van de anderen. Een artistieke en menselijke statement. Het project toont een zeer zorgvuldige houding ten opzichte van leven en dood. Vander Waeren laat zien dat ze literair geschoold is en goed in staat de symbolische mogelijkheden van het dagelijks leven te gebruiken. Vooral de manier waarop gebeurtenissen zoals de dood in een wereldlijke maatschappij kunnen worden aangepakt is bijzonder interessant. De serene toegang tot het gebouw door de begraafplaats is indrukwekkend en staat in prachtig contrast tot de toegang tot het gebouw vanaf de drukke stadsweg. Sommige leden van de jury ondergingen de centrale ruimte als schokkend en confronterend. Anderen vonden dat het dezelfde directe kwaliteit had als de Fronleichnamskerk van Rudolf Schwarz te Aken. Men was het er over eens dat Liesbeth vander Waeren een overtuigende keuze gemaakt had door haar funarium precies op deze zeer anonieme plek te plaatsen, vlakbij de drukke weg. Door de enscenering op precies deze plek toont zij de onverwachte relaties die verborgen liggen in het landschap.

Eervolle vermeldingen
gingen nog naar de volgende drie afgestudeerden van de RWTH Aachen:

Benjamin Beckers, Stephan Ganser en Arno LöbbeckeDoor middel van de Euregionale Architectuur Prijs wil het VITRUVIANUM – de vaste organisator van de EAP - talentvolle, pas afgestudeerde architecten, ingenieurs en stedenbouwers een podium bieden dat hun stap naar de beroepspraktijk bevordert. Daarnaast moet de onderlinge positieve concurrentie tussen de instellingen leiden tot een positief effect op de kwaliteit van het onderwijs en haar eindproducten.


De prijs werd dit jaar georganiseerd in samenwerking met de Fachhochschule Aachen. Deelnemende instituten zijn de RWTH Aachen, Fachhochschule Aachen, ISA Saint-Luc Liège, PHL Diepenbeek en de Academie van Bouwkunst Maastricht. Aan de prijs participeren voorts de Architektenkammer Nordrhein-Westfalen, de BNA Kring Zuid-Limburg, de Orde van Archi­tecten Limburg en de Ordre des Architectes Liège.

De tentoonstelling
van de projecten is nog t/m 11 december 2003 gratis te bezichtigen op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur.

Adres: Technologiezentrum Aachen, Dennewartstrasse 25-27, D-52068 Aachen.Voor verdere informatie kunt u zich wenden tot:
Andrea Croé van het VITRUVIANUM, Centrum voor Architectuur
Postbus 1 / NL-6400 AA Heerlen tel. 045-5772205 of GSM: 06-53325151 fax. 045-5772293
e-mail: vitruvianum@heerlen.nl

Voor meer informatie over de prijswinnaars en het juryrapport (in engels) zie www.eap-pea.org

Bron: vitruvianum.nl

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan