MVRDV wint prijsvraag Zuid-Korea

3 december 2008, 12:30
Daewoo Consortium heeft bekend gemaakt dat MVRDV de ontwikkelaarsprijsvraag voor het concept voor een nieuw stadscentrum voor de toekomstige stad Gwanggyo - 35km ten zuiden van de hoofdstad Seoul - heeft gewonnen. Het plan bestaat uit een serie begroeide heuvelachtige gebouwen met grote programmatische diversiteit.

De stadskern – een zogenaamd Power Centre - moet als katalysator dienen bij de verdere verdichting en ontwikkeling van de nieuwe stad. Het nieuwe centrum is één van de twee voorziene stadscentra van de toekomstige nieuwe stad. Sinds het begin van de eeuw worden lokale centra met een hoge dichtheid en een gevarieerd programma in de Koreaanse stedenbouw toegepast. Deze knopen bestaan uit een mix van publieke en culturele voorzieningen, retail, woningbouw, kantoren en vrijetijdsvoorzieningen en genereren nieuw leven in voorstedelijke gebieden en stimuleren verdere ontwikkelingen hier omheen: de Power Centre strategie.

Het programma van het Gwanggyo Power Centre, een stad voor 77.000 inwoners omvat 200,000m2 woningbouw, 48,000m2 kantoren, 200,000m2 culturele faciliteiten, retail, leisure en onderwijs, en 200,000m2 parkeergelegenheid.

Alle elementen van het gevarieerde programma zijn ontworpen als ringen. Door deze ringen naar buiten te duwen krijgt elk onderdeel van het programma een buitenruimte. De beplanting rondom deze terrassen heeft een circulatiesysteem van verdieping naar verdieping en voorziet in de opslag van water en de irrigatie van de beplanting.

De daken en de terrassen zijn beplant met buxus struiken, waardoor er een eenvormig, sterk en duidelijk herkenbaar park ontstaat. Dit verticale park verbetert het gebouwklimaat en de ventilatie, en vermindert het energie- en waterverbruik. Als resultaat hiervan verrijst een serie van groen begroeide heuvels in het landschap. De site is omgeven door een meer en beboste heuvels. Het ontwerp is erop gericht om in aanvulling op het nieuwe programma een nieuw landschap te creëren, dat de groene kwaliteiten vergroot, en het omringend groen verbindt tot een groot park.

Het verschuiven van de verdiepingen veroorzaakt als tegeneffect holle kernen, waardoor grote atria ontstaan. Deze dienen als lobbies voor de woningen en de kantoren, als pleinen voor het winkelgebied en entreehallen voor het museum en de vrijetijdsvoorzieningen.

In elke toren is een aantal vides gecreëerd die als semi-openbare ruimtes dienen en verbonden zijn met het atrium om te voorzien in licht en ventilatie. Op de laagste verdiepingen worden de atria verbonden door een serie van openbare ruimten op verschillende niveaus. Het Power Centre creëert een verdicht stedelijk programma met veel ruimte voor groen.

Het concept ligt momenteel bij de Urban Innovation Corporation van de provincie Gyeonggi en wordt onderzocht op haalbaarheid en verdere ontwikkeling. De geschatte begroting en doorlooptijd van het plan moeten nog worden vastgesteld. Voltooiing wordt voorzien in 2011.

Een consortium - geleid door Daewoo – zal het project ontwikkelen. DA Group heeft MVRDV opdracht gegeven het plan te ontwerpen. Als ingenieur is de Engelse firma Arup bij het project betrokken.

Bron: bron + beelden: MVRDV

Andere nieuwsberichten

Voorbereidingen The Capital in Waarderpolder Haarlem gestart

3 april, 3:55

UNStudio voorziet C&A-pand Eindhoven van opvallende glazen erkers

3 april, 2:20

Heembouw verzorgt circulaire renovatie van loods C-Bèta

3 april, 9:40

Team 4 Architecten neemt bureau Rik Lagerwaard over

3 april, 9:05

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

3 april, 9:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

2 april, 1:00

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

2 april, 9:59

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

2 april, 9:36

'Rijk, kom met noodfonds voor Kinderdijk en ander erfgoed'

1 april, 2:45
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan