MVRDV wint prijsvraag Zuid-Korea

3 december 2008, 12:30
Daewoo Consortium heeft bekend gemaakt dat MVRDV de ontwikkelaarsprijsvraag voor het concept voor een nieuw stadscentrum voor de toekomstige stad Gwanggyo - 35km ten zuiden van de hoofdstad Seoul - heeft gewonnen. Het plan bestaat uit een serie begroeide heuvelachtige gebouwen met grote programmatische diversiteit.

De stadskern – een zogenaamd Power Centre - moet als katalysator dienen bij de verdere verdichting en ontwikkeling van de nieuwe stad. Het nieuwe centrum is één van de twee voorziene stadscentra van de toekomstige nieuwe stad. Sinds het begin van de eeuw worden lokale centra met een hoge dichtheid en een gevarieerd programma in de Koreaanse stedenbouw toegepast. Deze knopen bestaan uit een mix van publieke en culturele voorzieningen, retail, woningbouw, kantoren en vrijetijdsvoorzieningen en genereren nieuw leven in voorstedelijke gebieden en stimuleren verdere ontwikkelingen hier omheen: de Power Centre strategie.

Het programma van het Gwanggyo Power Centre, een stad voor 77.000 inwoners omvat 200,000m2 woningbouw, 48,000m2 kantoren, 200,000m2 culturele faciliteiten, retail, leisure en onderwijs, en 200,000m2 parkeergelegenheid.

Alle elementen van het gevarieerde programma zijn ontworpen als ringen. Door deze ringen naar buiten te duwen krijgt elk onderdeel van het programma een buitenruimte. De beplanting rondom deze terrassen heeft een circulatiesysteem van verdieping naar verdieping en voorziet in de opslag van water en de irrigatie van de beplanting.

De daken en de terrassen zijn beplant met buxus struiken, waardoor er een eenvormig, sterk en duidelijk herkenbaar park ontstaat. Dit verticale park verbetert het gebouwklimaat en de ventilatie, en vermindert het energie- en waterverbruik. Als resultaat hiervan verrijst een serie van groen begroeide heuvels in het landschap. De site is omgeven door een meer en beboste heuvels. Het ontwerp is erop gericht om in aanvulling op het nieuwe programma een nieuw landschap te creëren, dat de groene kwaliteiten vergroot, en het omringend groen verbindt tot een groot park.

Het verschuiven van de verdiepingen veroorzaakt als tegeneffect holle kernen, waardoor grote atria ontstaan. Deze dienen als lobbies voor de woningen en de kantoren, als pleinen voor het winkelgebied en entreehallen voor het museum en de vrijetijdsvoorzieningen.

In elke toren is een aantal vides gecreëerd die als semi-openbare ruimtes dienen en verbonden zijn met het atrium om te voorzien in licht en ventilatie. Op de laagste verdiepingen worden de atria verbonden door een serie van openbare ruimten op verschillende niveaus. Het Power Centre creëert een verdicht stedelijk programma met veel ruimte voor groen.

Het concept ligt momenteel bij de Urban Innovation Corporation van de provincie Gyeonggi en wordt onderzocht op haalbaarheid en verdere ontwikkeling. De geschatte begroting en doorlooptijd van het plan moeten nog worden vastgesteld. Voltooiing wordt voorzien in 2011.

Een consortium - geleid door Daewoo – zal het project ontwikkelen. DA Group heeft MVRDV opdracht gegeven het plan te ontwerpen. Als ingenieur is de Engelse firma Arup bij het project betrokken.

Bron: bron + beelden: MVRDV

Andere nieuwsberichten

Studio Nuy van Noort ontwerpt IKC in Eibergen

3 uur geleden

Nominaties Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2021 bekend

Gisteren, 16:40

Integraal Educatief Kind Centrum Lichtenvoorde is gericht op interactie

Gisteren, 15:42

Verbouwing Boijmans van Beuningen wordt soberder dan geambieerd

Gisteren, 14:30

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

4 uur geleden

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

4 uur geleden

Failed Architecture zet belangrijke stap naar horizontale organisatie

Gisteren, 12:44

Archeologen vinden middeleeuwse fundering Binnenhof

Gisteren, 10:14

Rekenkamer: Rijk heeft onvoldoende overzicht van zijn bezittingen

Gisteren, 09:25

Vierdelige podcast-serie verkent de onbekende Overbetuwe

30 november, 11:06
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan