Minister Vogelaar (Wonen en Wijken) treedt af

14 november 2008, 8:49
PvdA-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie is donderdagavond afgetreden. De reden is dat de partijleiding van de PvdA het vertrouwen in haar had opgezegd, zei Vogelaar in een korte toelichting. Koningin Beatrix heeft Eberhard van der Laan vrijdagochtend benoemd tot nieuwe minister.

Volgens de PvdA-top was Vogelaar haar gezag kwijtgeraakt en kon daardoor geen succesvol integratiebeleid meer op poten zetten. Dat is de belangrijkste oorzaak voor de vertrouwensbreuk, zei partijleider Wouter Bos in een verklaring. Volgens Bos was er een situatie ontstaan waarin het voor haar niet langer mogelijk was ‘gezagvol en effectief’ op te treden.

Geruchten over Vogelaars aftreden werden donderdagavond steeds sterker nadat het NOS Journaal had bericht over het overleg tussen de minister en de partijtop. De spreekwoordelijke druppel was Vogelaars besluit om af te zien van het apart registreren van Antilliaanse probleemjongeren. Dat besluit is slecht gevallen binnen de PvdA. Vogelaar zou hiervoor geen steun hebben binnen de Tweede Kamerfractie.

In de toelichting op haar aftreden stelde Vogelaar zich niet in de kritiek van haar partij te herkennen en dat ze haar werk graag af had willen maken. Ze zei dat ze haar aanpak van de achterstandswijken begon zonder geld, maar dat ze er toch in geslaagd was dat te regelen.

Ook heeft ze samen met gemeenten, corporaties en bewoners een gemeenschappelijke agenda voor de wijkaanpak weten op te stellen. ,,Onder bewoners was een groeiend vertrouwen in mijn wijkaanpak.”

Onvermijdelijk
De meeste politieke partijen noemden haar vertrek evenwel onvermijdelijk. Volgens VVD-leider Mark Rutte heeft ze ‘kans op kans’ gekregen, maar slaagde ze er maar niet in om een project naar behoren af te ronden. ,,Het was elke keer weer een nieuw probleem met deze minister.

GroenLinks vindt het wel ‘beschamend’ hoe de PvdA-top haar minister ‘in een achterkamer’ ten val heeft gebracht. PVV-leider Geert Wilders acht het aftreden van Vogelaar ‘een zegen voor het land’. Volgens hem heeft ze er een ‘enorme puinhoop’ van gemaakt. ,,Ze was een toonbeeld van incompetentie.”

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob noemde de val van Vogelaar ‘tragisch’, SGP-leider Bas van der Vlies hield het op ‘even onvermijdelijk als opmerkelijk’. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel zei verrast te zijn door het aftreden van de minister.

Wijkaanpak
Dominic Schrijer, wethouder van Werk en Grotestedenbeleid van Rotterdam, heeft met minister Vogelaar te doen en vindt dat zij zware tijden doormaakt. Volgens hem heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de wijkaanpak. Dit zei hij vrijdagmorgen.

,,Wij hopen dat met het vertrek van minister Vogelaar ook de Vogelaar-heffing verdwijnt'', zei voorzitter Willem van Leeuwen van de koepel van woningcorporaties Aedes donderdagavond.

Het fonds waarop van Leeuwen doelt, is ingesteld door de minister. De woningcorporaties moeten hierin geld storten waarmee het opknappen van de zogenoemde Vogelaar-wijken of prachtwijken wordt bekostigd. De corporaties zijn hier altijd tegenstander van geweest.

Van Leeuwen zei ondanks alle kritiek op de minister ook bewondering voor haar te hebben. ,,Al waren er wel zakelijke verschillen van mening.''

Volgens Ronald Paping, voorzitter van huurdersbelangenclub de Woonbond, is het voortijdige vertrek van minister Vogelaar vooral te danken aan haar publieke optreden en niet wegens haar beleid. Dat zei Paping donderdagavond.

De Woonbond-voorzitter noemde het aftreden bijzonder, maar wel begrijpelijk gezien de negatieve beeldvorming rond Vogelaar. ,,Maar het is niet alleen maar negatief. Ze heeft voor huurders goede dingen gedaan, zoals energiebesparende maatregelen aan woningen'', aldus Paping.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Metropoolregio Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

Gisteren, 11:39

3MP: ‘Een video maken over een gebouw is echt wat anders dan het laten fotograferen’

Gisteren, 11:00

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

26 oktober, 3:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

26 oktober, 3:15

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan