‘Previewdagen’ Architectuurbiënnale van start

9 september 2008, 11:51
Vandaag is de eerste van de ‘previewdagen’ voor ArchiFeniks, de expositie in het Nederlands paviljoen voor de Architectuurbiënnale in Venetië. Tot en met zondag vormt het paviljoen een podium voor onderzoek naar de mogelijke ‘toekomsten’ van de architectuur en een debatcentrum, waar lezingen, rondetafelgesprekken, interviews, een workshop, informele gesprekken en speeddates rond dit thema plaatsvinden.

De previewdagen van de internationale architectuur- en kunstbiënnales oefenen in toenemende mate aantrekkingskracht uit op de mondiale cultuur jetset. Ook tijdens deze biënnale doet de vakwereld kennis op over de stand van zaken in de architectuur en laat zich inspireren.

Een uitgelezen kans voor architectuurprofessionals om niet alleen ideeën op te doen, maar ook ideeën uit te wisselen, stelt het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), organisator van ArchiFeniks. Aan de hand van vijf denkrichtingen worden de professionals die tijdens de previewdagen aanwezig zijn, gestimuleerd mee te denken over de toekomst van hun vak: Hoe werken we – over ontwerpen in netwerkverband, de ‘starchitect’ voorbij; Wat drijft ons – over duurzame sociale relaties, de economische drijfveren voorbij; Voor wie maken we – over nieuwe opdrachtgevers, de machthebbers voorbij; Wat maken we – over procesmatige architectuur, het gebouw voorbij; Wat is er nodig om te maken – over de stroom van energiebronnen, materiaal en mensen, de duurzaamheid voorbij.

Onder druk van ontwikkelingen in de wereld zoals sterke bevolkingsgroei, economische instabiliteit en het opraken van fossiele brandstoffen, worden architecten gedwongen hun werkmethoden, middelen en producten opnieuw nauwkeurig onder de loep te nemen en alternatieven te ontwikkelen.

In rondetafeldiscussies op donderdag 11 september, speed dates op vrijdag 12 september en lezingen op zaterdag 13 september geven (architectuur)professionals onder wie Alejandro Aravena van Elemental, Lorenzo Romito van Stalker/ON, Jan Jongert van 2012 Architecten, Markus Miessen van Studio Miessen, Irit Rogoff, Professor Visual Cultures, en John Thackara, directeur van Doors of Perception, hun visie op de gewenste ontwikkeling van het vak.

Het gedetailleerde programma is te vinden op www.facultiesforarchitecture.org. Via deze website zijn alle lezingen en debatten live te volgen en via het archief opnieuw te bekijken. De website geeft ook een beeld van de transformatie van het paviljoen.

Met het gebruik van halfdoorschijnende kratten als bouwstenen wordt de setting van het paviljoen aangepast aan het programma: van kleine tafels met krukken voor een diner tot een tribune voor een drukbezochte lezing. Uiteindelijk zal van de kratten de tentoonstelling worden gebouwd waarin de resultaten van het onderzoek in foto’s, film, geluidsfragmenten, geschreven tekst, en tekeningen te zien zijn.

Op vrijdag 12 september om 18.00 uur opent Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol officieel de Nederlandse inzending voor de elfde Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia. ArchiFeniks is van 15 september tot en met 23 november voor het publiek te zien.

Op zaterdag 13 september om 13.00 uur lanceert Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in het Nederlands paviljoen de internationale ideeënprijsvraag ‘BuildingforBouwkunde’. ‘BuildingforBouwkunde’ is een initiatief dat is ontstaan na de brand die de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft in de as legde.

Bron: Bron + foto: Nederlands Architectuurinstituur

Andere nieuwsberichten

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

24 juni, 1:38

Eerste monografie van KAAN Architecten verschenen

24 juni, 11:32

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

24 juni, 9:03

Architectuurprijs Nijmegen 2021 voor Het Rijks en Jorismavo

23 juni, 10:15

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

24 juni, 2:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

24 juni, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

24 juni, 9:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26

'Aantal te versterken woningen aardbevingsgebied stapelt zich op'

23 juni, 9:36

Senaat bouwt noodrem in voor invoering Omgevingswet per 2023

22 juni, 10:05
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan