Rotterdam presenteert modellen Stadionpark

2 september 2008, 12:22
Dinsdag presenteert de Rotterdamse wethouder Lucas Bolsius drie modellen voor de inrichting van het gebied Stadionpark. De door KCAP architects & planners ontworpen modellen vormen het uitgangspunt voor het opstellen van de gebiedsvisie en worden de komende twee maanden uitgebreid geëvalueerd met betrokkenen in het gebied.

Voor het einde van dit jaar neemt het college van B en W een besluit over de gebiedsvisie Stadionpark en de locatie voor een nieuw te bouwen Stadion Feijenoord. De ambitie is om van het Stadionpark een dynamische plek met allure te maken, het boegbeeld voor Rotterdam Sportstad.

Het Stadionpark, met het Stadion Feijenoord, Pathé De Kuip, de amateursportvelden op Varkenoord en het Topsportcentrum, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het gebied is zeer kansrijk vanwege de goede bereikbaarheid, het stadion als herkenningspunt, en de nog beschikbare grond.

Ontwikkeling van het gebied biedt naast moderne voorzieningen voor de top- en breedtesport ook extra opleidingsmogelijkheden en werkgelegenheid. Het is zowel een VIP-project in de Stadsvisie als een Kanskaart binnen het Pact op Zuid, het investeringsprogramma van de gemeente, deelgemeenten en woningcorporaties op Zuid. Dit betekent dat de gebiedsontwikkeling een belangrijke bijdrage levert aan Rotterdam als een aantrekkelijke woonstad met een sterke economie. De drie modellen die worden gepresenteerd verschillen in ontwerp en strategie. In het eerste ‘Model Stadionpark, een compacte knoop tussen park en rivier’ ligt de nadruk op het Stadionpark als stedelijk knooppunt. Hierbij wordt de ligging aan het spoor, met een eigen Intercitystation, optimaal benut.

Het nieuwe stadion komt in dit model naast de oude Kuip, aan de overzijde van de Marathonweg. Alle grote programma’s worden binnen deze ‘knoop’ geclusterd: de oude Kuip, de nieuwe Kuip, de kunstijsbaan en het Topsportcentrum. Er is beperkte ruimte voor leisure, winkels, kantoren en woningen.

In het tweede model; ‘Model Maas, een bruisende waterfrontontwikkeling aan de rivier’ ontstaat een nieuw stedelijk gebied langs de Nieuwe Maas met verschillende functies. De nieuwe Kuip komt op een prominente plek aan het water. De oude Kuip wordt onderdeel van een ontwikkelingscluster bij het NS-station Stadionpark.

Tussen het treinstation en de Maas komt een wandel- en fietspad. Hierlangs is plaats voor de oude en nieuwe Kuip, de schaatsbaan en het Topsportcentrum, aangevuld met leisure, winkels, kantoren en woningbouw. Het derde model is ‘Model United, een bandstadontwikkeling op Zuid’. In dit model wordt een gemengd stedelijk gebied aangelegd langs en boven het spoor. Het sluit aan bij het project Stedenbaan; bij deze ontwikkeling krijgen de NS-haltes Lombardijen, Stadion en Parkstad een belangrijke rol. Het nieuwe stadion wordt omringd door woningbouw.

De grote programma’s, zoals de oude en de nieuwe Kuip, de kunstijsbaan en het Topsportcentrum liggen allemaal aan het nieuwe spoorpark. Dat komt bovenop de spoorzone tussen Lombardijen en de Rosestraat. Daarnaast wordt er veel ruimte gemaakt voor een winkel- en leisurecentrum, kantoren en een groot aantal woningen.

Bereikbaarheid
Een belangrijk aandachtspunt in alle modellen is de bereikbaarheid van het gebied. In de drie ontwikkelmodellen wordt uitgegaan van 10.000 parkeerplaatsen, grotendeels inpandig en ondergronds. Ook het openbaar vervoer moet worden uitgebreid. De mogelijkheid van een Intercitystation in het Stadionpark met aanvullende metro- en tramverbindingen wordt verder onderzocht.

Bron: bron + beelden: gemeente Rotterdam

Andere nieuwsberichten

Overeenkomst getekend voor woningbouwproject Xylino Almere

Gisteren, 16:37

Houten gebouw met achttien zorgwoningen voor Milsbeek

Gisteren, 14:36

TextielMuseum maakt nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch

20 januari, 3:50

Hedendaagse parkbruggen geënt op historie landgoed Windesheim

20 januari, 3:02

Amsterdam komt met tijdelijke regeling voor betaalbare woningbouw

Gisteren, 17:08

Designbeurs Object Rotterdam verplaatst naar mei

Gisteren, 11:52

Onderzoek: woningcorporatie wil verduurzamen maar weet niet hoe

Gisteren, 10:01

Amsterdam Museum sluit deuren voor verbouwing

Gisteren, 09:28

Zienswijze pleit tegen verlengen oliewinning onder Rotterdam-Zuid

20 januari, 5:36

Salone del Mobile Milaan vindt plaats in juni 2022

20 januari, 4:41
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan